RIP Ivan Mauger

Ivan Mauger

Treurig nieuws uit het kleine wereldje van de mondiale Speedway. De dood van de legendarische Nieuw-Zeelander Ivan Mauger kwam ondanks z’n dementie toch enigszins onverwacht. Mauger overleed op maandagochtend in z’n woonplaats aan de Australische Gold Coast.

Ivan Mauger
Mauger (rechts vooraan) in actie tijdens een wereldfinale in het legendarische Wembley-stadion.

Na een debuut in Nieuw-Zeeland kwam Mauger in 1957 als tiener naar Groot-Brittannië om een internationale carrière uit te bouwen. Iets wat aardig lukte want tussen 1968 en 1979 kroonde Mauger zich maar liefst zesmaal tot individueel wereldkampioen Speedway. Daarnaast veroverde hij ook driemaal de wereldtitel in de Langbaan, een variant van het Speedway. Ook in de teamcompetities bouwde Mauger een mooi palmares op met twee titels in het WK voor paren en vier wereldtitels in het WK voor landenteams. Opvallend is dat Mauger die eerste titel voor Groot-Brittannië behaalde. Bovendien won Mauger als Nieuw-Zeelander ook viermaal de Britse individuele titel. Dat kon omdat Mauger als Nieuw-Zeelander tot het Britse Commonwealth behoorde. 

Ivan Mauger
Mauger reed tijdens het hoogtepunt van z'n carrière voor de Exeter Falcons, de club waar hij in 1984 z'n carrière afsloot.

Naast de vele internationale successen boekte Mauger ook successen in de Britse clubcompetitie. Het was in de destijds toonaangevende British League dat Mauger z’n ‘dagelijks brood’ verdiende. Mauger ving z’n carrière in de British League aan bij de Wimbledon Dons, waar hij landgenoten als Ronny Moore en Barry Briggs vervoegde. Mauger sloot z’n carrière in 1984 af bij de Exeter Falcons, hij was toen 44. Daarna volgde een verhuizing naar de Gold Coast, de Australische riviera. In 1989 werd Mauger door de queen tot Officer of the British Empire verheven. Mauger werd na z’n carrière door kenners als ‘beste speedwayer aller tijden’ beschouwd.

Geschreven op 16 april 2018
© Motoren & Toerisme