Reportage: Auvergne, Domaine Barreaux

Domaine Bareaux is een gezellig guesthouse in de Auvergne dat wordt uitgebaat door het Belgische koppel Rita en Luc. Het ligt in wat men in Frankrijk de ‘diagonaal van de leegte’ noemt, een zone van regio’s met een lage bevolkingsdichtheid een zwakke economie, geen grote steden en een beperkte infrastructuur. Dat label klinkt niet meteen positief, al is het natuurlijk maar hoe je het bekijkt. Mij klinkt het als muziek in de oren: een van die zeldzame plaatsen waar je nog echte rust kan vinden.

Tekst & foto’s: Charly de Kinderen

Het Domaine Bareaux ligt op een uurtje rijden van het geografische middelpunt van Frankrijk, centraal in de ‘diagonaal van de leegte’. Afhankelijk van waar je woont in België en welke route je kiest, is het ongeveer zeven uur rijden naar deze oase van rust. Dat is een flinke afstand, maar in met onze sportievere reismotoren is het prima te doen op één dag. Enkele uren autostrade zijn onvermijdelijk, maar je kan die in de buurt van Troyes verlaten en via het prachtige natuurpark van de Morvan afdalen tot de eindbestemming nabij Cindré. Rita en Luc stellen hun guesthouse open voor allerlei themaweken, waarin gezelligheid en genieten van het leven centraal staan. Themaweken voor motorclubs en bekende chefs die hun kookkunsten komen tonen, zijn maar enkele voorbeelden en niet toevallig twee interesses die de eigenaars nauw aan hart liggen. De ontvangst is navenant hartelijk. Hoewel ik bezweet van de motor stap, word ik als een verloren gewaand familielid welkom geheten met een knuffel en kus.

 

We zijn hier trouwens niet alleen: de GS Rijders BMW Motor Club Vlaanderen is hier te gast en ze heeft twaalf fanatiekelingen op de been gebracht om met hun geliefde BMW GS de streek te ontdekken. Wij zijn met onze KTM 1290 Adventure S en Ducati Multistrada V4 Rally dus de buitenbeetjes in deze themaweek. Het is een indrukwekkend zicht, dat legertje Beemers waar we onze twee motoren tussen plaatsen.

Het voelt een beetje aan als een provocatie, maar wij zijn gekomen in vrede en we verbroederen meteen. De Oostenrijker en Italiaan kunnen rekenen op de nodige aandacht van de GS-club en we schuiven gezamenlijk aan tafel voor een eerste Belgische pint.   

 

De volledige versie van deze reisvergelijkingstest lees je in het julinummer van Motoren & Toerisme.

 

 

Geschreven op 10 juli 2023
© Motoren & Toerisme