Reisverhaal: Kroatië

Variatie troef in Kroatië

 

Een verlengd weekend waarbij je elke dag door een ander decor rijdt? in Kroatië kan het. Van de door beren bewoonde bossen tot de watervallen van Plitvice of de eilandrijke Adriatische kust, dit land heeft voor elke motorrijder iets te bieden, en dat aan behapbare afstanden.

Tekst & foto’s: Charly de Kinderen

Met een rechtstreekse vlucht vanuit Brussel ven je in twee uur in Zagreb, de hoofdstad van Kroatië. De stad ligt diep in het binnenland, ver van de uitgestrekte kust. Een taxi brengt mij naar Rocker Motorcycle, waar een BMW R 1250 GS op mij wacht, de reisenduro bij uitstek. Mijn eerste stop is bij het wijnhuis Vina Jagunic op slechts een halfuur van Zagreb. De wijnstreek Plešivica wordt ook wel ‘Little Champagne’ genoemd omwille van hun lokale schuimwijnen. In dit wijngebied vind je enkele van de beste wijnen van het land. Ik mag een assortiment bubbels proeven en al kan ik mezelf geen wijnkenner noemen, ze smaken opperbest. Ik krijg ook een hippe ‘orange wine’ voorgezet, een wijntype dat volgens de lokale wijnteler aan een opkomst bezig is. ‘Orange wine’ wordt op dezelfde manier gemaakt als wijn van rode druiven, maar dan met witte druiven. Daarbij worden ook de schillen verwerkt. Die geven kleurstoffen af, waardoor de wijn donkergeel tot oranje kleurt. Een unieke smaak, weliswaar door het speciale proces duurder dan witte wijn.

Op weg naar het tweede wijnhuis Coletti demonstreert moeder natuur even haar krachten: we belanden in een zondvloed gecombineerd met een salvo aan bliksemschichten. Met elke flits lijkt het wel of de hemel openscheurt. In de open wijnvelden ben ik een ideale bliksemafleider en ik stop bij het eerste het beste huis om te schuilen. De bewoner, een oudere man, gebaart om binnen te komen. Het deert hem niet dat ik druip als een natte hond. Ik krijg iets te eten en te drinken aangeboden en handdoeken om mij af te drogen. In gebrekkig Engels bespreken we de Belgische voetbalcompetitie. Dan is het tijd om mijn weg verder te zetten. Ik neem afscheid van deze vriendelijke heer, wiens gastvrijheid geen uitzondering is in dit land, zo zal ik tijdens mijn trip ontdekken.

 

De volledige versie van dit reisverhaal lees je in het februarinummer van Motoren & Toerisme dat nu in onze online-winkel ligt.

Bestel Motoren & Toerisme februari 2023

Geschreven op 14 februari 2023
© Motoren & Toerisme