Rechtzetting: Motorrijden en fiscaliteit

Vorige week kon je hier het relaas lezen van dhr. Wim Hermans, die zich zorgen maakte over het effect van verplicht thuiswerken op de aftrekposten van z’n volgende belastingaangifte (aanslagjaar 2020. Zo vreesde hij dat slechts de helft van de gebruikelijke kosten in rekening zou kunnen brengen en dat daardoor z’n belastingaanslag aanzienlijk hoger zou komen te liggen.

Een aantal wakkere lezers van de M&T-nieuwsbrief wees ons op de hiaten in de redenering van dhr. Hermans. Zo wordt er (terecht) gesteld dat door het verminderde woon-werkverkeer die aftrekpost nu eenmaal lager zal liggen. Kosten die je niet maakt, kan je ook niet als aftrekpost beschouwen.

Lezer Freddy Houben, die zelf als accountant werkzaam is, wijst er ons op dat in dat geval veel motorrijders wellicht fiscaal gunstiger af zullen zijn, door voor de forfait (van € 0,15/km) te opteren.

Tot slot moeten we ook de boezem in eigen hand steken, en hadden we het relaas van Wim Hermans beter eerst aan een expert voorgelegd. Gelukkig merkten we dat er experts onder onze lezers zitten. Waarvoor nogmaals dank. Feit blijft wel dat de aftrek van kosten een complexe materie is die voor iedereen afhankelijk van statuut/inkomen/aanslagvoet kan verschillen. De coronasituatie kan inderdaad ook gevolgen hebben, en extra aandacht bij het invullen van je aangifte is geen overbodige luxe.

Tekst: BJ

Foto: Bigstock Photo

 

 

 

Geschreven op 24 februari 2021
© Motoren & Toerisme