Pure and Crafted Amsterdam

Het Pure and Crafted Festival is BMW’s visitekaartje in het ‘heritage’ gebeuren. Het is een festival waar authentieke muziek en vakmanschap rond motoren mooi samenkomt. Na drie edities in Berlijn, en een heuse roadtrip vorig jaar, landde het festival dit jaar in Amsterdam.

Niet helemaal toevallig was het festival gepland op 28 september, de dag voor de Distinguished Gentleman’s Ride, die natuurlijk ook in de Nederlandse hoofdstad uitreed. Die twee evenementen trekken een gelijkaardig publiek: liefhebbers van stijlvol door het leven cruisen op vintage motoren of moderne afkooksels daarvan. En dat levert altijd een boeiend, zij het soms wat over het paard getild, spektakel. Zoals het hoort had iedereen wat extra aandacht besteed aan zijn kledij en kapsel, en hier en daar zagen we de obligate krulsnor opduiken. Wie zelf niet de tijd of de skills had om dat thuis te regelen, kon natuurlijk ook gewoon plaats nemen in de stoel bij de barbier. Een heerlijke ervaring trouwens. Even wegdommelen onder een warme handdoek is een echte aanrader.

Centraal in het festival staat natuurlijk de muziek. Veel bekende namen kon ik niet spotten, al is Blaudzun, een van de headliners, natuurlijk geen onbekende. We hoorden echter veel authentieke rock, en heerlijk swingende rockabilly. Een streep stevige blues maakte het plaatje compleet. Jammer genoeg hadden de voorspellingen van helse weersomstandigheden een nefaste invloed op de opkomst. Jammer, want eigenlijk bleef het relatief droog op het festivalterrein, en als het even druppelde konden we schuilen in de grote hal waar tientallen ombouw en internationale custom projecten stonden uitgestald. De afwezigen hadden dus ongelijk, en wij konden lekker profiteren van onbestaande wachttijden aan de uitstekende streetfood trucks. Ook in de prachtige, antieke tent rond de ‘wall of death’ hadden we dus meer dan plaats genoeg. De houten reuzenton waarin twee heren en dames hun halsbrekende kunsten uithaalden op oude Indians en Honda’s, was een hoogtepunt van het festival. Ik had al vaak beelden gezien van dit staaltje doodsverachting, maar dat is niets vergeleken met een tweewieler die horizontaal dertig centimeter onder je neus passeert, met bijhorend motorgehuil en benzinedampen. Fantastisch. Later op de avond liep ik een van de acrobates tegen het lijf, en ze wist me te vertellen dat ze eigenlijk nog nooit ongelukken hadden gehad en dat het allemaal zo complex niet was. Gewoon die centrifugale krachten benutten. Yeah right.

Gepaste outfit

In de fijne setting van het festival kwam BMW ook nog op de proppen met passend nieuws. Ze willen bewijzen dat het hen menens is met het ‘heritage’ gebeuren en dat het succesvolle R Nine T gamma geen one-off is. De grootste troef die ze daarbij binnenkort op tafel zullen leggen wordt ongetwijfeld de aangekondigde R18, die nog een stuk verder in het verleden lijkt te gaan duiken. Als voorsmaakje presenteerde de Duitsers op het festival alvast een heuse kledinglijn die past bij die sfeer van weleer. De collectie bevat mooie leren jassen, maar ook schuurbestendige jeansbroeken, jeans jackets met dunne, maar gecertificeerde protectie, een pothelmpje, handschoenen en een aantal trendy T-shirts. De collectie hangt vanaf januari in de rekken.

Tekst: Tom Vander Sande

Foto's: BMW

Geschreven op 1 oktober 2019
© Motoren & Toerisme