Productnieuws: Vario bagagesysteem voor de nieuwe BMW R 1300 GS

De lancering van een nieuwe BMW boxer-GS is altijd een evenement. En nu de R 1300 GS een feit is, hoort daar ook een gloednieuw Vario bagagesysteem bij.

BMW Motorrad wacht tot onafhankelijke accessoire- en bagage-experts met hun bagagesysteem voor de nieuwe R 1300 GS komen. Neen, ijzer moet je smeden als het heet is en de R 1300 GS die is momenteel natuurlijk 'hot'. 

 

Dit is de nieuwe BMW R 1300 GS

BMW lanceert dus z'n eigen bagagesysteem bestaande uit twee zijkoffers en een topcase. In totaal biedt het nieuwe Vario-systeem een opbergcapaciteit van 97 liter. De koffers bestaan uit een behuizing in zwart plastic, terwijl de deksels van geanodiseerd aluminium zijn. 

Met het Vario-systeem is het mogelijk om je BMW System 7 helm op te bergen. Dat kan zowel in de linkse zijkoffers als in de topcase. De BMW GS helm past dan weer alleen in de topcase (vanwege de zonneklep van deze allroadhelm). De maximale laadcapaciteit per zijkoffer bedraagt 10 kg, voor de topcase is dat 6 kg. Samen maakt dat dus een laadcapaciteit van 26 kg. 

 

Daarbovenop kan je ook nog bagage op de voorzijde van de Vario zijkoffers en het deksel van de Vario topcase bevestigen. Voor de zijkoffers hebben we het dan over 1 extra kg, terwijl het deksel van de topcase 2 kg kan dragen. Spanriemen zijn aanbevolen op de bijkomende bagage vast te maken, daarvoor zijn er op het deksel van de Vario topcase ogen voorzien. Ook de Vario zijkoffers hebben ogen om de spanriemen te bevestigen.

BMW wil met het nieuwe Vario bagagesysteem een nieuwe standaard neerzetten. Die ambitie komt tot uiting in het feit dat het bagage-systeem nu geëlektrificeerd is. Het is vanaf nu mogelijk om elektronica zoals smartphones en tablets of laptops op te laden, terwijl ze veilig opgeborgen zitten in het het daartoe bestemde compartiment in de linker zijkoffers. Er is een USB-A laadpoort die je in staat stelt om ze op te laden met een vermogen tot 15W (aan 5V/3A). Een andere USB-A poort vind je in de topcase. Daarnaast zijn de Vario zijkoffers en topcase ook van een geïntegreerd lichtsysteem voorzien, zodat laden of lossen in het donker een stuk makkelijker wordt. 
 

Ook nieuw is dat het Vario bagagesysteem nu ook aan het centrale vergrendelingssysteem met afstandbediening van de nieuwe R 1300 GS is gekoppeld. Daarnaast is het Vario bagagesysteem ook voorzien van 'ouderwetse' mechanische sleutels waarmee de koffers geopend en vergrendeld kunnen worden, bijvoorbeeld wanneer je de sleutel op afstandbediening kwijt bent.
 

BMW Motorrad brengt ook een set binnenzakken voor de respectievelijke koffers op de markt. In het geval van de Vario topcase heeft de binnenzak een inhoud van 33 liter. De constructeur stelt dat een R 1300 GS voorzien van een volledig Vario bagagesysteem een maximumsnelheid van 180 km/u heeft. 

 

Bron: persbericht BMW Motorrad

Foto's: BMW Group Press

Geschreven op 16 oktober 2023
© Motoren & Toerisme