Op motortocht met wereldkampioene Lucinda Brand

Nederland heeft zijn klassiekers. Twee daarvan zijn de unieke provincie Limburg en de Amstel Gold Race, de wielerklassieker die zich sinds 1966 in het heuvellandschap van Zuid-Limburg afspeelt. Dat is niet toevallig de provincie met de meeste hoogtemeters van Nederland. Bijgevolg vonden we de perfecte rode draad tussen beide in een Nederlandse wielerkampioene, Lucinda Brand.

We hadden niet veel moeite om Lucinda te strikken voor een dagtocht, per uitzondering met de motor, over de Limburgse asfaltheuvels. Ze was zonder meer bereid haar Yamaha ‘racemasjien’ te starten om ons te begeleiden in een regio die voor haar een speeltuin mag genoemd worden, zij het dan één waar het voor wielrensters van haar niveau vaak afzien is. Een datum vinden voor deze rit tussen Lucinda’s strakke trainings- en wedstrijdschema door was andere koek. Met wat heen en weer geschuif konden we midden juli een moment prikken voor deze avontuurlijke toerrit. Zalig rijden over wegen en weggetjes die zorgzaam toegedekt zijn met een laagje zacht asfalt. Niets verwijst hier nog naar het karrenspoor van de ‘oerboer’ … Of toch? Het verhaal van de Zuid-Limburgse regio leest als een sprookje. Er was eens een prachtige regio vol heuvels, vruchtbaar land, gelegen tussen rivieren en gevuld met ondergrondse schatten. Zevenduizend jaar geleden vonden bandkeramiekers, prehistorische boeren, hun weg naar dit gebied om zo de basis te leggen voor een rijke geschiedenis. Het was de periode dat nomaden zich permanent begonnen te vestigen. Zo werd Zuid-Limburg de eerste regio van Europa waar de transitie van zwerver naar boer plaatsvond.

TEKST: Patrick De Smet - FOTO’S: Jorn Urbain

Lees het integrale artikel in M&T september 2022, dat vanaf nu in de winkel ligt of bestel via www.tijdschriftenwinkel.be. 

Geschreven op 22 september 2022
© Motoren & Toerisme