MY24: Yamaha Ténéré 700 Explore

Met de Explore lanceert Yamaha een comfortabele reisversie van de Ténéré 700. 

Met de Ténéré 700 heeft Yamaha een sterke vertegenwoordiger in het zeer competitieve en door paralleltwins gedomineerde (sub)segment van de middenklasse hoogpoters. Maar gezien de hoge zithoogte is het model geen spek naar ieders bek. Met de lancering van de Explore-versie maakt Yamaha de Ténéré nu een stuk toegankelijker, én ook niet onbelangrijk, comfortabeler. 

Dat verhoogde comfort komt er dankzij een aantal ingrepen. Zo is de zithoogte van de Explore-versie met 860 mm een stukje lager (15 mm) dan die van de standaard Yamaha Ténéré 700. Verder werd ook de veerweg, zowel voor- als achteraan, met 20 mm ingekort. Daardoor heeft de 43 mm KYB voorvork voortaan een veerweg van 190 mm, achteraan bedraagt die 180 mm. 

De Explore biedt ook meer windbescherming dan de standaardversie van de Ténéré 700. Die betere bescherming is te danken aan het windscherm dat nu 50% groter is geworden. Verder horen zijkoffersteunen tot de standaarduitrusting. Reislustige kopers van de Ténéré 700 Explore kunnen op die manier opteren om ofwel de harde of de zachte zijkoffers uit Yamaha's after market-gamma te monteren. Om de rijder ook meer rijcomfort te bieden behoort een quickshifter tot de standaard uitrusting van de Ténéré 700 Explore.

Yamaha gaat de Ténéré 700 Explore overal in Europa verdelen. Maar wanneer het model precies naar de Benelux komt en hoeveel het dan zal gaan kosten is nog niet duidelijk. De Ténéré 700 Explore komt voorlopig slechts in één kleur: Tech Kamo (met speciale graphics).

Tekst: BJ

Foto's: Yamaha Motor Europe Press

Video: YouTube.com/Yamaha Motor Europe

Geschreven op 6 november 2023
© Motoren & Toerisme