MY24: Suzuki V-Strom 800

Een jaar na de lancering van de V-Strom 800 DE, komt Suzuki nu met een sportieve asfaltgerichte variant ervan. Die zal als V-Strom 800 door het leven gaan. Suzuki bestempelt de nieuwe V-Strom 800 zelf als ‘Sport Adventure Tourer’ en gokt daarmee op hetzelfde sub-segment waarin de Japanse concullega’s ook minstens één vertegenwoordiger hebben.

De krachtbron van de V-Strom 800 is dezelfde als die van de DE-versie. We hebben het dan over een  776 cc metende paralleltwin die 84 pk (aan 8.500 opm) produceert en een maximum koppel van 78 Nm (aan 6.800 opm) heeft.

Suzuki monteert veerelementen van Showa op de V-Strom 800. Vooraan is de SFF-BP (Separate Function Fork – Big Piston) upside-down voorvork alleen instelbaar qua veervoorspanning. Achteraan is de schokbreker van hetzelfde merk instelbaar qua veervoorspanning en uitgaande demping.

Het asfaltgerichte karakter van de V-Strom 800 komt tot uiting in de wielen en banden. De velgen van gietaluminium hebben 7 spaken en zijn voorzien van tubeless Dunlop banden (110/80 R19 vooraan, 150/70 R17 achteraan). De lichtere velgen laten zich ook voelen in het rijklare gewicht van de V-Strom 800, die met 223 kg welgeteld 7 kg minder weegt dan de DE-versie.

De V-Strom 800 krijgt een groter, in drie standen verstelbaar windscherm.

De dubbele 310 mm remschijf vooraan wordt bediend door twee radiaal geplaatste vierzuigerremklauwen. Net als de DE-versie heeft de V-Strom 800 een tankinhoud van 20 liter.

De V-Strom 800 neemt de elektronische systemen van het Suzuki Intelligent Ride Systems (S.I.R.S.) grotendeels over. Zo beschikt de machine over drie verschillende motormappings (SDMS), Tractiecontrole (STCS), ride-by-wire gashendel, tweewegs quickshifter en het Suzuki Easy Start-systeem. Daarnaast is er nog assisentie aan lage toerentallen en een tweewegs ABS-systeem.

Kleurstellingen

Suzuki brengt de nieuwe V-Strom 800 in drie verschillende kleuren op de markt. 

Pearl Vigor Blue
Metallic Matt Steel Grey
Glass Sparkle Black

De Suzuki V-Strom 800 wordt begin volgend jaar bij de Suzuki-dealers verwacht.

 

Tekst: BJ

Foto's: Suzuki Global Media

Video: YouTube.com/Suzuki Global

Geschreven op 9 oktober 2023
© Motoren & Toerisme