MY23: Yamaha Tracer 9 GT+

Yamaha pakt uit met een flink geüpdatete versie van de Tracer 9GT, die voortaan een plusje achter de naam krijgt. De Tracer9 GT+ vult voortaan de rol in van Yamaha-vlaggenschip als het op toeren aankomt.

Adaptieve cruisecontrole

Niet verwonderlijk dus dat de Tracer 9 GT+ de eerste Yamaha wordt met adaptieve cruisecontrole.  Om dat systeem te laten werken beschikt de Tracer9 GT+ over een radarsensor. Meteen ook een primeur want dit is de allereerste Yamaha met een radar-systeem. En de radar stuurt ook het Unified Brake-systeem (UBS) aan. Dat systeem staat in voor de verdeling van de remkracht tussen het voor- en achterwiel. Yamaha opteerde overigens ook voor een iets grotere remschijf van 267 mm achteraan.

Nu Yamaha smartphone-connectiviteit, via de MyRide-app over steeds meer modellen uitrolt, kan de Tracer 9GT+ daarbij zeker niet ontbreken. De meest luxeuze aller Yamaha-toermodellen krijgt voor modeljaar 2023 een groter (7-inch) TFT-scherm. Daarop is navigatie mogelijk via de Garmin Motorize-app. De Garmin Motorize-app wordt bediend met een joystick en home-knop die op de linker stuurhelft staan. De bediening ervan werkt alleen als je stilstaat.

Yamaha monteert ook een quickshifter van de 3e generatie op de Tracer 9GT+. Die quickshifter is afgestemd op het functioneren met adaptieve cruisecontrole.

KADS

Zoals het een toermachine van de nieuwste generatie betaamt is de Tracer 9GT+ voorzien van een semi-actieve vering. In dit geval is het KYB dat tekent voor dit systeem, dat afgekort KADS (KYBA Actimatic Damper System) heet. Het systeem wordt aangestuurd door de IMU en is instelbaar in een Sport- of Comfort-stand.Nog met het oog op meer comfort kreeg het in de hoogte verstelbaar berijderszadel een herziene vorm en een nieuwe vulling, net als een nieuwe bekleding met een lederlook.

Technische fiche

Motorblok: driecilinder in lijn

Cilinderinhoud: 890 cc

Boring x slag: 78,0 x 62,1 mm

Max. vermogen: 119 pk (aan 10.000 opm)

Max. koppel: 93 Nm (aan 7.000 opm)

Lengte: 2.175 mm

Breedte: 885 mm

Zithoogte: 820-835 mm

Wielbasis: 1500 mm

Grondspeling: 135 mm

Rijklaar gewicht: 223 kg

Inhoud brandstoftank: 19 liter

Verlichting: LED rondom en bochtenverlichting

Elektronica: Geïntegreerder rijmodi, radarsensor, radargestuurd remsysteem, adaptieve cruisecontrole, smartphone-connectiviteit, Garmin-navigatie, 7-inch TFT-scherm, quickshifter, Ride-by-wire gashendel, 6-assige IMU,

Uitrusting: harde zijkoffers, handvatverwarming, middenbok, handvatverwarming, verstelbaar windscherm

 

De nieuwe Yamaha Tracer 9 GT+ is leverbaar in de kleuren:

Icon Performance

 

Power Grey

Yamaha verwacht dat de nieuwe Tracer 9 GT+ vanaf mei volgend jaar bij geselecteerde Yamaha-dealers zal staan.

 

Tekst: BJ

Foto's: Yamaha Press

Video: Yamaha Motor Europe

 

Geschreven op 7 november 2022
© Motoren & Toerisme