MY23: KTM 1290 Super Adventure S

Bij KTM nemen ze hun tijd om de 2023-versies van hun modellen voor te stellen. Nu is het de beurt aan de 1290 Super Adventure S: het vlaggenschip van KTM's allroad-vloot.

Met ABS- en tractiecontrole-systemen die ook onder hellingshoek werken en adaptieve cruisecontrol speelt de 1290 Super Adventure S nog steeds mee in de premium divisie der allroads. Verder is er ook een automatische bandenspanningsmeter en een offroad-modus. De dikke V-twin is goed voor een piekvermogen van 160 pk en 138 Nm koppel. Dat KTM graag de nadruk legt op de sportieve capaciteiten moet uit het bijgeleverde beeldmateriaal blijken. 

Het buizenframe - bestaande uit een legering van roestvrij staal en chroommolybdeen - bleef ongewijzigd. Dat is ook het geval voor de semi-actieve ophanging van WP waarvan de afstellingen geregeld kunnen worden via het TFT-dashboard. Met optionele Suspension Pro-kit kunnen deze afstellingen verder uitgediept worden. Droog weegt de de 1290 Super Adventure S 220 kg, terwijl de brandstoftank 23 liter kan herbergen.

Via het 7-duims TFT-scherm kan je ondermeer navigeren en telefoneren. De KTMConnect-app beschikt nu over bochten-navigatie en is bedienbaar met de knoppen aan de stuurhelften. Zo hoef je dus onderweg niet te stoppen. Hetzelfde geldt voor het beantwoorden van inkomende telefoons of het selecteren van muziek.

 

Nieuwe kleurstellingen

Voor 2023 komt de 1290 Super Adventure S in twee vernieuwde kleurstellingen. Zo is de machine er voor MY23 in het grijs

Maar KTM zou KTM niet zijn mocht het de 1290 Super Adventure S niet ook in de vertrouwde combinatie van oranje en zwart op de markt brengen.

De 2023-versie van de 1290 Super Adventure S wordt volgende maand bij de officiƫle KTM-dealers verwacht.

 

Tekst: BJ

Foto's: KTM Press

Geschreven op 14 december 2022
© Motoren & Toerisme