MY23: Indian Sport Chief

Met de lancering van de nieuwe Sport Chief zetten de Indianen de aanval in op Harley’s Low Riders. Het resultaat is een cruiser met ‘attitude’. Indian puurde de Sport Chief niet zo uit als bijvoorbeeld de Chief Dark Horse, maar dat was natuurlijk ook helemaal niet de bedoeling.

De sportieve rijder moet op de Sport Chief z’n gading vinden. Beschermd tegen de rijwind achter het retro ogend kopkuipje, al heeft Indian Motorcycle het in dit geval over quarter fairing. Indian noemt de Sport Chief een performance bike, maar dat betekent niet dat de machine superkrachtig is geworden. De luchtgekoelde Thunderstroke 116 cu inch (of 1890 cc in €’s) V-twin produceert een maximum koppel van 162 Nm (aan 3.200 opm). Een impressionant cijfer, maar niettemin nog steeds 7 Nm dan wat de rivalen uit Milwaukee opgeven.

Het sportgedeelte zit ‘m op deze Sport Chief dan ook meer in het rijwielgedeelte. Visueel stel je meteen vast dat de Sport Chief een monoposto is en dat komt door de solo gun-fighter seat waarmee de machine uitgerust is. Die biedt dus alleen plaats aan de rijder zelf. Maar om relationele drama’s te vermijden heeft Indian ook een duozitje in het accessoire-pakket van de Sport Chief zitten.

Naast het eenzit-element moeten een KYB upside-down voorvork, dubbele Fox schokbrekers en dubbele dikke Brembo 320 mm velgen met semi-zwevende vierzuigerremklauwen voor de sportieve inslag zorgen. Volgens Indian is dankzij de nieuwe veringelementen een maximale hellingshoek van 29.5° mogelijk. Voor wie het allemaal nog meer mag zijn heeft het merk ook instelbare Fox Schokbrekers op de optielijst staan.

Instelbare Fox achterschokbrekers zijn optioneel.

Opvallend is wel dat het gewicht van de Sport Chief met 302 kg nog steeds aan de hoge kant is. Maar deze Indian blijft dan in de eerste plaats toch een cruiser. Een cruiser die zelfs een beetje ‘old school’ is met alleen ABS als rijhulpsysteem. Toch is er moderne elektronica aan boord met Indian Motorcycles RideCommand-systeem dat je in staat stelt om met je smartphone te connecteren (via Bluetooth) en LED-verlichtingselementen.

De Sport Chief komt in drie kleurenstellingen:

Black Smoke

Ruby Smoke

Stealth Gray

Tekst: BJ

Foto's: Indian Motorcycles Press

Geschreven op 21 februari 2023
© Motoren & Toerisme