MY23: Husqvarna Norden 901 Expedition

Husqvarna lanceert aan het begin van het nieuwe motorjaar een (nog) avontuurlijke(re) versie van z'n Norden 901. De Zweedse Oostenrijkers gebruiken de term 'Adventure' niet - om niet in het marketing-vaarwater van moedermerk te komen - maar hebben over 'Expedition'. Kort, of lang om, het gaat hier uiteraard ook over een avontuurlijke reismotor. Wie avontuurlijk reist, of liever gezegd op expeditie gaat komt wegen van allerlei slag tegen. Van een geitenpad in de bergen, tot een woestijnpiste. Bij dat soort wegen biedt een langere veerweg automatisch meer comfort.

De Expedition-versie maakt het verschil met de basisversie van de Norden ondermeer door een nieuwe vering. Husqvarna opteerde namelijk op de Expedition voor een WP XPLOR (ipv APEX) voorvork en achterschokbreker. Daardoor wordt de veerweg nu iets langer, namelijk 220 mm. 

Ook op andere vlakken denkt Husqvarna aan het rijcomfort. Zo behoren een verwarmd zadel en  handvatten tot de standaarduitrusting. Een verhoogd windscherm moet verdere bescherming tegen de elementen bieden. Opmerkelijk is wel dat men op de expedition wel niet inzet op meer autonomie want de brandstoftank van 19 liter blijft ongewijzigd.

 

Tekst: BJ

Foto's: Husqvarna Press

Video: YouTube.com/Husqvarna Motorcycles

Geschreven op 7 maart 2023
© Motoren & Toerisme