MY23: Husqvarna Motorcross

Net als de crossmotoren van KTM, krijgen ook de machines van zustermerk Husqvarna een flinke make-over voor modeljaar 2023. De Zweeds-Oostenrijkse constructeur bouwt verder op het platform van KTM, al is het gamma niet helemaal gelijkaardig.

Tweetaktmachines

Husqvarna's tweetakt line-up bestaat uit de TC 125 (links) en TC 250. Beide modellen krijgen vanaf 2023 brandstofinjectie.

De TC 125 en TC 250 zijn al jarenlang vaste waarden in de Husqvarna line-up. Voor 2023 krijgen de tweetakt-crossers ook brandstofinjectie. Dat is het belangrijkste nieuws, al mogen we niet uit het oog verliezen dat ook het frame, de vering, de swingarm en het bodywork een update kregen. Bovendien zijn de tweetakten nu ook uitgerust met een elektrische starter.

2023 Husqvarna TC 125

Opvallend is wel dat Husqvarna geen 300 cc-tweetaktmodel – dat KTM wel heeft – in de line-up heeft zitten.

 

Viertaktmachines

Van links naar rechts: de FC 250, de FC 350 en de FC 450. De viertaktmachines krijgen vanaf 2023 een quickshifter.

Husqvarna’s viertakt line-up blijft: FC 250, FC 350 en FC 450. De kleppenmotoren doen het met een nagenoeg nagelnieuw motorblok, met hertekende cilinderkop. De launch- en tractiecontrole kenden we al van vroegere modeljaren op de cross Huskies nu komt daar nog eens een quickshift-systeem bovenop. Een hertekende ‘switch control’ op het stuur, stelt de rijder in staat deze systemen in of uit te schakelen.

 

Afwerking

Husqvarna bouwt z’n crossmotoren met hoogwaardige componenten af. Zo zijn de crossers met hydraulisch bediende Brembo remmen uitgerust en komt ook de hydraulische koppeling van de Italiaanse specialist. WP tekent voor de luchtgeveerde XACT voorvork en de hertekende XACT schokbreker. Dit laatste element is een stuk korter geworden en kan zonder werktuigen ingesteld worden.  Ook voor 2023 behouden de Huskies hun blauwe frame, het bodywork krijgt nu echter een grijze achtergrond, met daarop fluogele graphics. Voor het stuur bleef Husqvarna een beroep doen op het Amerikaanse ProTaper, de grips (handvatten) van ODI komen eveneens uit het land van Uncle Sam.

 

De 2023 Husqvarna crosssmotoren staan vanaf deze maand bij de officiële dealers van het merk.

 

Tekst: BJ

Foto's: Husqvarna Press

Geschreven op 18 mei 2022
© Motoren & Toerisme