MY23: BMW R 1250 RS

De R 1250 RS is de sport-toermachine in BMW’s boxer-line-up. Voor 2023 krijgt het model een lichte update. Aan het 1254 cc metende blok met ShiftCam-technologie raakte BMW niet. Maar het piekvermogen van 136 pk (aan 7.250 opm) en koppel van 143 Nm (aan 6.250 opm) volstaat ruimschoots om aan de taakomschrijving – sportief toerwerk –van de RS  te voldoen.

 

BMW Motorrad nam echter wel het motormanagement-systeem onder handen. Vanaf modeljaar 2023 beschikt de RS zodoende over een ECO-rijmodus. Deze rijmodus moet de  bestuurder helpen zo zuinig mogelijk te rijden en dus de autonomie van de R 1250 RS te maximaliseren. In ECO-modus geeft het TFT-scherm het motorrendement weer. Optioneel kan de R 1250 RS ook uitgerust worden met Pro-rijmodi.

 

De cockpit van de R 1250 RS met het standaardstuur.

Stond het Dynamic Traction Control-systeem (DTC) bij de vorige versie van de R 1250 RS nog op de optielijst, dan behoort het nu tot de standaarduitrusting. Dat is ook het geval met het ABS Pro-systeem (in feite bochten-ABS) en het Dynamic Brake Control-systeem. Dit laatste systeem zorgt voor de broodnodige stabiliteit bij het remmen en doet dat ondermeer door het aandrijfkoppel te onderdrukken.

Het optionele 'buizenstuur'.

Het TFT-scherm van de RS heeft nu standaard de ‘Sport’-weergave. Verder werden de richtingaanwijzers en dagverlichting voorzien van LED-lampen en behoren een stopcontact en USB-aansluiting ook tot de standaarduitrusting. BMW Motorrad ontwikkelde ook een cover voor de passagierszit, waarmee de RS een sportievere look krijgt.

Kleuren:

Het basismodel komt in één kleur: Ice Grey non-mettalic

Daarnaast zijn er twee modellen met zeer goed uitgewerkte kleurstellingen en extra’s:

Sport

De Sport-variant komt in een combinatie van Lightwhite non-metallic met Racing Blue metallic en Racing Red. Het frame is in die eerste kleur uitgevoerd. De remklauwen krijgen een gouden tintje. Verder is er een blauwe voorspoiler en een getinte voorruit en solo-zadel.

Triple Black

 

Blackstorm Metallic, frame in Agaatgrijs, gouden remklauwen,  spoiler in RVS, solo-zitje.

Op de optielijst van de nieuwe R 1250 RS prijken ondermeer zadelverwarming voor berijder en passagier en een plat stuur zonder clip-ons.

 

Tekst: BJ

Foto's: BMW Motorrad Press

Geschreven op 10 november 2022
© Motoren & Toerisme