MY22: KTM 450 Rally Replica

"Ready to race", zo luidt KTM's motto al jaren. En dat motto mag je écht letterlijk nemen want met de crossmotoren, enduro's en supermoto's van het merk kan je meteen aan de slag in een wedstrijd. Voor modeljaar 2022 brengt KTM ook een nieuwe versie van z'n rallymachine uit, de 450 Rally Replica. Deze motorfiets is gebaseerd op de machines van het Red Bull KTM-fabrieksteam. De inbreng van Toby Price, Sam Sunderland en Mathias Walkner was dus van vitaal belang bij de ontwikkeling van de 450 Rally Replica.

Matthias Walkner is één van de drie rijders uit het Red Bull KTM-fabrieksteam die meewerkten aan de ontwikkeling van de 450 Rally Replica.

De krachtbron van deze 450 Rally Replica is de 450 cc eencilinder viertakt, die we ook kennen uit de 450 cross-, enduro, en supermoto-machines van KTM. KTM houdt nog steeds vast aan één bovenliggende nokkenas, met weliswaar vier kleppen. De Pankl versnellingsbak nam dezelfde verhoudingen als die van de fabrieksmachines over. Verder krijgt de 450 Rally Replica ook WP XACT Pro veerelementen. Vooraan is dat een 48 mm upside-down voorvork met gesloten cartridge, achteraan een mono-schokbreker. Beide veerelementen zijn volledig instelbaar qua veervoorspanning en in- en uitgaande demping. 

Alhoewel de machine in principe straatlegaal is en zich leent tot het afleggen van grote afstanden, is de 450 Rally Replica niet bepaald 'spek voor ieders bek'. KTM bouwt deze Rally Replica slechts op 80 exemplaren wat dan weer de prijs van € 25.900 verklaart. De KTM 450 Rally Replica zal dus vooral in de handen van privé-rijders terecht komen. Voor deze doelgroep zet KTM een raceservice op, die hen zal bijstaan tijdens de Dakar-rally.

 

Tekst: BJ

Foto's: Press KTM

Geschreven op 25 juni 2021
© Motoren & Toerisme