MY22: KTM 1290 Super Duke R (EVO)

KTM geeft z’n beast een lichte update voor modeljaar 2022. Met 180 pk en 140 Nm is de 1290 Super Duke R nog steeds een van de krachtigste nakeds, al gaat KTM niet mee in de PK-wedloop die tussen de Italiaanse constructeurs wordt uitgevochten.

KTM 1290 Super Duke R

Op het basismodel (nou ja…) zijn de veranderingen minimaal. Het standaard-pakket omvat drie rijmodi (Street, Rain, Sport) maar kan ook optioneel ook met de modi Track en Performance uitgebreid worden. Het bereik van het gashendel werd met 7° verminderd, waardoor de gasrespons nu scherper is.

 

Het oranjekleurige stalen buizenframe wordt afgeveerd door WP APEX-elementen. Vooraan is dat een 48 mm upside-down voorvork, terwijl er achteraan een monoshock gemonteerd wordt. Remmen gebeurt vooraan met een dubbele Brembo Stylema monobloc vierzuigerremklauw.

KTM 1290 Super Duke  R EVO

KTM komt nu voor het eerst ook met een EVO-versie van de Super Duke R. Het onderscheid tussen het basismodel en de EVO zit ‘m in de semi-actieve vering technologie (SAT) van die laatste. Drie verschillende demping-modi horen tot het basispakket: Comfort, Street, Sport. Daarnaast is er ook nog optionele Suspension Pro-pakket dat de modi Track, Advanced en Auto omvat. Daarbovenop kan je ook nog eens de geometrie (her)instellen en dat via drie pre-geprogrammeerde modi: Auto-Standard (neutraal rijgedrag), Auto-Low (ontspannen rijgedrag), Auto-High (agressievere instelling voor circuitgebruik). Aansluitend bij die laatste keuze kan je ook nog een anti-duikmodus instellen waarbij de motorfiets ‘hoog’ blijft staan bij het aanremmen.

Look’n feel

Zoals het KTM R-modellen betreft is het stalen buizenframe op de 1290 Super Duke R en de EVO-versie oranjekleurig. Dat geldt eveneens voor de wielen. De 1290 Super Duke R’s komen in twee kleurstellingen: het stilaan vertrouwde Blue and Orange

 

En het nieuwe Silver and Orange.

 

Accessoires

KTM brengt meteen ook heel wat accessoires voor z’n dikke nakeds op de markt gaande van een complete titanium Akrapovic uitlaatlijn over een elektronica-pakke voor circuitgebruik (het zogenaamde Track Pack) tot zijtassen.

De nieuwe KTM 1290 Super Duke R en 1290 Super Duke R EVO staan vanaf februari 2022 bij de officiële dealers van het merk.

 

Tekst: BJ

Foto’s: KTM Press/KISKA

Geschreven op 17 november 2021
© Motoren & Toerisme