MY22: Kawasaki Z650RS

Met de Z650RS lanceert Kawasaki z’n eerst echt nieuwe model voor 2022. De benaming RS – wat bij Kawasaki voor ‘Retro Sport’ staat – kenden we al van de Z900. Nu komt Kawasaki dus ook met een toegankelijkere RS-versie voor het populaire middensegment. Met z’n gekende 650 cc paralleltwin had Kawasaki al een gedroomde krachtbron voor zo’n retrosport-model in huis. Naast een versie met het volledige vermogen (50,2 kW) is de Kawasaki Z650RS ook in een 35 kW-versie leverbaar. Voor de EU-markt is dat uiteraard een logische zet.

 

Modern Retro

De styling van de Kawasaki Z650RS mag er wat ons betreft best zijn. Vooral de versie in Candy Emerald Green met goudkleurige wielen springt meteen in het oog. De wielen, alhoewel gegoten, werden ontworpen om op klassieke spakenwielen te lijken. De (rechtop-)zithouding is misschien niet écht sportief, maar zal de gemiddelde motorrijder zeker niet afschrikken. Volgens Kawasaki zit de rijder daardoor in een natuurlijke en comfortabele houding die zowel vertrouwen wekt, als de controle over de machine vergemakkelijkt. Ook het brede en (relatief) platte stuur moet voor die extra controle zorgen.

 

De klassieke stijl van de Z650RS werd ook in het instrumentarium doorgetrokken. Twee klassieke klokken – links de snelheidsmeter, rechts de toerenteller – met daartussenin een LCD-scherm waarop de gekozen versnelling af te lezen is. Daarnaast fungeert het display ook nog als kilometerteller, dubbele tripteller, benzinemeter en kan je er zowel de resterende autonomie, het actuele en gemiddelde brandstofverbruik op aflezen. Verder worden ook de koelwatertemperatuur, de tijd aangegeven en krijg je via de display een indicatie van al dan niet economisch rijden.

Technische fiche Kawasaki Z650RS
Motor: Paralleltwin viertakt met dubbele bovenliggende nokkenas
Cilinderinhoud: 649 cc
Vermogen: 50,2 kW/68 pk aan 8.000 opm/ 35 kW/48 pk aan 8.000 opm
Koppel:

64 Nm aan 6.700 opm/ 58 Nm aan 4.700 op (35 kW-versie)

Frame: Stalen buizenframe
Versnellingsbak: 6  versnellingen
Afmetingen (LxBxH): 2.065 mm x 800 mm x 1115 mm
Zadelhoogte: 820 mm
Rijklaar gewicht: 187 kg
Inhoud tank: 12 liter
Vering:

telescopische voorvork van 41 mm/horizontaal geplaatste schokdemper met instelbare veervoorspanning

Remmen:

Dubbele zwevende 300 mm remschijven met tweezuigerremklauwen/enkele 220 mm remschijf met enkele zuigerremklauw

ABS: Bosch 9.1 M ABS-systeem
Verlichting: 

LED-koplamp en -achterlicht

 

Accessoires

Kawasaki brengt meteen een lijn accessoires om de Z650RS verder mee uit te rusten op de markt. Zo kunnen langere rijders het retrosport-model met een hoger zadel uitrusten, naast extra beschermingsgrilles voor de radiator en tal van ander ‘bling’-accessoires staat ook een USB-ingang (onder het zadel) op de optielijst.

Kleuren

De Kawasaki Z650RS komt in drie verschillende kleurstellingen:

Metallic Spark Black

Candy Emerald Green

 

Metallic Moondust Gray

 

De Kawasaki Z650RS staat vanaf november in de showrooms.

 

Tekst: BJ

Foto's: Kawasaki

Geschreven op 27 september 2021
© Motoren & Toerisme