MY21: Triumph Bonnevilles

Triumph pakt de Bonneville-familie grondig aan voor modeljaar 2021. Het onthult vandaag maar liefst 7 modelvarianten. 

 

Triumph T120 (Black)

De T120 blijft ook in 2021 de belangrijkste Bonneville-variant. Triumph gaf het  blok van de T120 een Euro 5-makeover. De prestaties van de 1200c paralleltwin bleven daardoor ongewijzigd, al heeft Triumph het in z'n persbericht wel over lagere emissies en een verbeterde gasrespons. De zwaarste Bonneville onderging wel een afslankingskuur en verloor zo 7 kg. Gewicht dat uitgespaard werd door het gebruik van ondermeer lichtgewicht aluminium velgen. Ook de dubbele remschijf vooraan en de Brembo remklauwen werden vervangen door recentere en betere exemplaren. Volgens Triumph heeft het lagere gewicht een gunstige weerslag op het rijgedrag van de T120. 

 

Verder werd de instrumentencluster met klassieke dubbele klokken hertekend. Het cruisecontrol-systeem behoort nu tot de standaarduitrusting van de T120. Verder werden de 'Road'- en 'Rain'-rijmodi meer uitgediept.

Bonneville T100

 

De 900 cc metende paralleltwin van de T100 werd flink sterker. Het vermogen groeide met maar liefst 10 pk, naar 65 pk (aan 7.400 opm), en het koppel bedraagt nu 80 Nm (aan 3.750 opm). Die extra paardenkrachten maken het blok uiteraard meer responsief, daarnaast haalde de T100 ook de Euro 5-emissienormen. Triumph blijft ook een A2-versie van de T100 aanbieden. 

Ook de T100 verloor gewicht, zij het dan 'slechts' 4 kg. De voorvork kreeg nieuwe cartridges en ook de Brembo voorremmen werden vernieuwd. Net als op de T120 werd ook op de T100 de instrumentencluster hertekend. De nokkenas- en motorcovers krijgen voortaan een laag zwarte poederlak.

 

Street Twin

Het motorblok van de Street Twin is identiek aan dat van de Bonneville T100 en onderging dus dezelfde updates. Verder kreeg de 'modern retro' een dikker en dus comfortabeler zadel, nieuwe gegoten wielen en vernieuwd bodywork met details in geborsteld aluminium. De Street twin heeft vooraan één Brembo vierzuigerremklauw (met 310 mm remschijf), twee rijmodi en een uitschakelbaar tractiecontrole-systeem. 

Triumph bouwt ook 1000 exemplaren van de prachtige Gold  Line Limited Edition van de Street Twin. 

Bonneville Speedmaster

De klassieke custom krijgt dezelfde updates als z'n broer, de T120. Net als voor de andere Bonnevilles geldt voor de Speedmaster dat er een flink aantal accessoires verkrijgbaar zijn. Op de foto hierboven zie je die Speedmaster met touring-accessoires zoals een windscherm, zadelzakken en een passagiers-ruggensteuntje.

Bonneville Bobber

Naast de Euro 5-updates, en de vernieuwde voorremklauw en voorvork ondergaat de 2021-Bonneville Bobber nog twee belangrijke wijzigingen. Ten eerste krijgt hij nu vooraan ook een 16-duims wiel (was 19-duims) met 'vette voorband' en voortaan heeft hij een (iets) grotere tank van 12 liter. 

 

Tekst: BJ

Foto's: Triumph

Geschreven op 23 februari 2021
© Motoren & Toerisme