MY21: KTM 1290 Super Adventure R

Een maand nadat KTM de 1290 Super Adventure S lanceerde, is het de beurt aan de R-versie daarvan. Die R-versie is de meer offroad-gerichte variant. Het model onderscheidt zich van de S-variant door z'n eigenzinnige kleurencombinatie van diepblauw, wit en oranje. Daarnaast herken je de R-versie ook aan z'n gespaakte aluminium wielen van het Italiaanse Alpina, en als je goed kijkt ook aan de iets langere veerweg van 220 mm (ten opzichte van 200 mm op de S-versie) en dat zowel voor- àls achteraan. De 1301 cc 75° V-twin haalt ook in de Super Adventure R-versie een piekvermogen van 160 pk en een maximaal koppel van 138. Nm. 

Ook de elektronica op de 1290 Super Adventure R is gelijkaardig aan de S-variant, dat maakt dus dat een zesassige IMU tractiecontrole, motorslip-regulering, stabiliteitscontrole en de offroad-ABS aanstuurt. Naast de standaard rijmodi RAIN, STREET, SPORT en OFFROAD zorgt de optionele RALLY-modus ervoor dat rijders de gashendelrespons op agressief kunnen instellen en daarnaast een van de negen verschillende wielspinniveaus kunnen kiezen. Alle instellingen kunnen naar wens worden aangepast op het volledig nieuwe en gebruikersvriendelijkere TFT-scherm van 7 inch dat aan de nieuwe Connectivity Unit is gekoppeld. Het grotere scherm heeft intuïtievere en handigere menu's en toont duidelijke, stapsgewijze routeaanwijzingen vanuit de KTM MY RIDE-app.

 

 "Bij KTM staat 'R' voor 'Rally' en 'Racing', dus met de nieuwe KTM 1290 Super Adventure R voelen we ons echt in ons element. De KTM 1290 Super Adventure R heeft alle voordelen van het onlangs geïntroduceerde S-model en zal nieuwe maatstaven aanleggen op het gebied van all-terrainprestaties. Door ons te concentreren op de ergonomie voor de rijder en een verbeterde vering hebben we het rijgedrag van deze nieuwe offroad-krachtpatser nog verder weten te verbeteren", zegt KTM's productmanager Joachim Sauer over de 1290 Super Adventure R. 

De nieuwe 1290 Super Adventure R staat vanaf maart bij de KTM-dealers.

 

Tekst: BJ

Bron: persbericht KTM

Foto's: KTM

Geschreven op 23 februari 2021
© Motoren & Toerisme