MY21: Husqvarna Enduro

Enkele dagen nadat ‘grote broer’ KTM, z’n enduro’s voor modeljaar 2021 op de wereld losliet, is het de beurt aan Husqvarna. Het Zweeds-Oostenrijkse merk heeft echter een kleiner gamma van 7 verschillende varianten.

Algemeen

Husqvarna heeft een lange enduro-traditie.

Alle Huskies  kregen nieuwe graphics voor modeljaar 2021.  De Husqvarna’s hebben een subframe uit koolstofvezel/composiet-materiaal (staal bij de KTM’s). Het chroommolybdeen frame is gelijkaardig aan dat van de KTM’s. De vering is dat echter niet (helemaal). De Huskies delen hun WP XPLOR upside-down voorvork met hun oranje tegenhangers maar zijn achteraan voorzien van een WP XACT schokbreker, met een linksysteem (ipv PDS op de KTM’s). Ook de hendels op de Husqvarna’s komen van een andere leverancier; namelijk Magura, dat ook de remklauwen levert. Het Amerikaanse ProTaper tekent voor het karakteristieke gebogen stuur. Het gashendel is progressief instelbaar en de handvatten komen van het Amerikaanse ODI. Tot slot nog even vermelden dat de fraaie zwarte velgen van DID voorzien zijn van een gegraveerd logo.

Tweetakten

Deze FE 150i is de lichtste variant uit het Husqvarna enduro-gamma.

Het Husqvarna enduro-gamma telt drie tweetakten. Van de TE 150i, over de TE 250i, tot de TE 300i. Ook hier geldt dat het injectie-systeem zichzelf aanpast aan de atmosferische omstandigheden en dat de machines voorzien zijn van een mengsmering-systeem.

Viertakten

Deze FE 501 is de 'big daddy' van Husqvarna's enduro line-up.

De viertaktmachines van Husqvarna zijn met vier. Tussen de FE 250 en de FE 501 in, vinden we de FE 350 en FE 450. In tegenstelling tot hun tegenhangers bij KTM, hebben de viertakt Huskies een instelbaar motormapping-systeem en zijn ze voorzien van tractiecontrole.

 

De 2021 Husqvarna enduro’s staan vanaf deze maand bij de officiële dealers. Het gamma is vanaf 22 juli in detail te ontdekken op www.husqvarna-motorcycles.com

 

Tekst: BJ

Foto’s: Husqvarna Images/R. Schedl (actie), /Kiska (studio)

Geschreven op 18 juni 2020
© Motoren & Toerisme