MY21: Honda CB125F

Met de CB125F pakt de meest bescheiden motorfiets uit z’n gamma aan voor modeljaar 2021. Een update die goed uitkomt want het motorfietsje won de afgelopen maanden weer aan populariteit als budgetvriendelijke pendelmotor.

Een laag  verbruik is belangrijk bij een motorfiets voor woon-werkverkeer. Honda geeft een verbruik van een liter/66,7 km op.  Dat zou maar liefst 27% beter zijn dan wat z’n voorganger deed. Die verbetering is te danken aan het nieuwe eSP (enhanced Smart Power) motorblok. Dat heeft beduidend minder frictie dan de krachtbron van z’n voorganger en is bovendien net iets krachtiger en koppelrijker. Concreet komt dat neer op  een vermogen van 8 kW (aan 7.500 opm) en een koppel van 10,9 Nm (aan 6.000 opm). Volgens kan je met een volle benzinetank van 11 liter potentieel meer dan 800 km rijden.

De CB125F is volgens Honda nog zuiniger geworden en heeft nu ook LED-verlichting.

Afgeslankt

Een lager gewicht is ook een bondgenoot inzake verbruik. Zo wist Honda maar liefst 7 kg te besparen op het motorblok van de CB125F. Die gewichtsbesparing kwam er ondermeer dankzij de nieuwe startmotor die tegelijkertijd ook als wisselstoomgenerator fungeert. Maar de Honda-ingenieurs wisten ook nog 1,7 kg te besparen op het stalen wiegframe.

 

De CB125F is niet alleen een pendelmotor maar voor veel bezitters ook hun allereerste motorfiets. Omdat een eerste motorfiets niet alleen betaalbaar en zuinig, maar liefst ook leuk moet zijn nam Honda ook de styling onder handen. Door accenten zoals  de bredere benzinetank en de zijflappen met zilverkleurige boorden – echter geen radiatorflappen want de CB125F blijft luchtgekoeld – sluit de vormgeving nu wat beter  bij die van de grotere CB’s aan.  Maar van een agressieve styling, zoals Honda beweert, durven wij niet te wagen.

Overigens zijn zowel de koplamp als het achterlicht nu van LED-lampen voorzien. De dubbele schokbrekers achteraan zijn nu instelbaar qua veervoorspanning en dat in vijf verschillende standen.De 18-duims wielen zijn vooraan voorzien van een dubbele 240 mm remschijf. Achteraan wordt nog gebruik gemaakt van een archaïsche  trommelrem.

Drie kleuren

De nieuwe CB125F komt in drie kleurstellingen:

Splendor Red

Pearl Cool White

Black

Tekst: BJ

Foto's: Honda News

Geschreven op 21 september 2020
© Motoren & Toerisme