MY20: Kawasaki

Kawasaki pakte dit najaar al met heel wat nieuwigheden uit. Zo was er de introductie van de spectaculaire Z H2, de  vernieuwde Ninja 650, de komst van de W800 en nieuwe kleuren voor de Z900 RS Café. Op EICMA 2019 introduceert Kawasaki nog drie nieuwe vernieuwde modellen: de Ninja 1000 SX, de Z900 en de Z650.

Ninja 1000 SX

Het 2020-model luidt de vierde generatie van de Ninja 1000 SX in. De machine blijft ook in 2020 sportiviteit met toercomfort combineren. Volgens Kawasaki biedt de Ninja 1000 SX, het beste van beide werelden.

Kawasaki gaf de Ninja 1000 SX een nieuwe styling voor 2020. De machine ziet er een stukje sportiever uit, wat ondermeer tot uiting komt in de enkele uitlaatdemper, die nu rechts zit. Verder is zijn alle verlichtings-units – van de koplampen over de richtingaanwijzers tot de nummerplaatverlichting - nu uitgerust met LED-lampen. Als standaardband (zowel voor- als achteraan) voor de Ninja 1000 SX koos Kawasaki voor de Bridgestone Battlax Hypersport S22.

Een ergonomisch dikker, maar ook breder rijder- en passagierszadel moet verhoogd zitcomfort bieden. Verder is het windscherm nu verstelbaar in vier verschillende posities. Voor wie nog meer windbescherming wil is er een optioneel groter windscherm.

Rijhulpmiddelen als de elektronische bochtenmanagement-functie en de intelligente anti-remblokkering, zijn nu verder verfijnbaar via vier selecteerbare rijmodi. De Ninja 1000 SX krijgt er nu ook een elektronisch cruise controle-systeem en een quickshifter bij. Het TFT-kleurenscherm van 10.9 cm is uitgerust met Bluetooth. Dat maakt het mogelijk om via Kawasaki’s Rideology app op je smartphone een aantal data te raadplegen. Zo kan je dan op je smartphone bvb. je brandstofreserves, afgelegde afstanden en service-intervallen volgen.

Onderweg op de Ninja 1000 SX houdt het TFT-dashboard je op de hoogte van inkomende telefoongesprekken of emails. De helderheid van het TFT-scherm past zich automatisch aan de lichtsterkte, en dat op drie zelf-ingestelde niveau’s.

Ook bij de nieuwe Ninja 1000 SX staan optionele zijkoffers op de accessoire-lijst evenals verwarmde handvatten en een USB-poort onder het zadel.  De machine is in drie verschillende kleurstellingen leverbaar:

metallic graphite grey/metallic diablo black

emerald blazed green/metallic carbon gray/ metallic graphite grey

pearl blizzard white/metallic carbon grey/metallic spark black

 

Z900

 

Kawasaki geeft z’n populaire naked bike een make-over voor modeljaar 2020. De prestaties blijven ongewijzigd. Dat maakt dat de full power-versie nog steeds 125 pk produceert. Daarnaast brengt Kawasaki ook een A2-model met 95 pk op de markt.

Ook op de Z900 wordt alles voortaan met LED verlicht. Kawasaki levert de Z900 voortaan af-fabriek met Dunlop Sportmax Roadsport banden. Om de Euro 5-normen te halen moest Kawasaki onder andere wijzigingen aan de uitlaatdemper aanbrengen. Die wijzigingen hadden volgens Kawasaki een aangenaam neveneffect want de motor klinkt nu zowel bij het opstarten, in vrijloop , als onder gas forser.

De nieuwe Z900 beschikt voortaan over het KTRC-systeem. De berijder heeft daarbij de keuze uit vier rijmodi. Daarbovenop komen nog eens twee Power-modi. De elektronische rijhulpmiddelen zijn instelbaar via het TFT-scherm van 10.9 cm. Ook hier stelt een Bluetooth-chip je in staat om je motorfiets te verbinden met je smartphone (via de Kawasaki Rideology app). 

De Z900 is in 2020 in volgende kleurstellingen leverbaar:

metallic graphite gray/metallic spark black

 

candy lime green/metallic spark black

blizzard white/metallic spark black

metallic spark black/metallic spark black

Z650

De Z650 kreeg voor modeljaar 2020 een paar wijzigingen. In de eerste plaats door de komst van het nieuwe 10.9 cm TFT-scherm. Voortaan heb je dus ook een versnellings-indicator, een shift-lampje, een benzinemeter en en eco-rij-indicator. Daarnaast is ook de Z650 voortaan geconnecteerd, door middel van een Bluetooth-chip en de Kawasaki Rideology app op de smartphone van de eigenaar. Ook op de Z650 is alle verlichting nu voorzien van LED-lampen.  Tot slot pakte Kawasaki ook het passagierszadel op de Z650 aan. Dat is nu dikker, breder en dus comfortabeler.

Drie nieuwe kleurstellingen doen hun intrede op de Z650 in 2020:

Candy lime green/mettalic spark black

metallic spark black

pearl blizzard white/metallic spark black

 

 

Tekst: Bart Jacobs

Foto’s: Kawasaki

Geschreven op 5 november 2019
© Motoren & Toerisme