MY 2019: Husqvarna enduromodellen

Nauwelijks enkele dagen nadat KTM zijn enduro line-up voor 2019 bekend maakte, is het de beurt aan zusterbedrijf Husqvarna. De Zweeds-Oostenrijkse firma heeft een uitgebreide line-up van premium enduromodellen. Voor modeljaar 2019 ondergingen de machines geen grote revoluties, maar wel kleine, goed overwogen evoluties, aldus Husqvarna.De Husqvarna enduro line-up bestaat in grote lijnen uit drie verschillende subsegmenten: de tweetaktmachines, de viertaktmachines en een lichte allroad. Dit laatste model, de 701 blijft voorlopig echter onaangeroerd. Al sluiten we een mogelijke update in de komende maanden niet helemaal uit.

 

De tweetakt line-up

Husqvarna
De TE 300i blijft ook in 2019 één van de speerpunten van Husqvarna's enduro line-up.

Husqvarna heeft drie tweetaktmachines in z’n enduro line-up zitten. Enerzijds de kleine TX125, anderzijds de TE 250i en de TE 300i.  Deze laatste twee modellen zijn een beetje een Siamese tweeling want op hun cilinderinhoud na zijn de beide TE-i’s nagenoeg gelijk. De grote tweetakten zijn voorzien van elektronische injectie, en vormen daarmee, samen met hun oranje tegenhangers, een uitzondering in de endurowereld. Beide machines zijn eveneens voorzien van een elektrische starter. Niettemin kunnen nostalgici ook nog steeds de kickstarter blijven gebruiken.

Husqvarna
De TX 125 is de kleinste der Huskies en één van de laatst overblijvende 125cc tweetakt enduro's op de markt.

Op de TX 125, de kleinste tweetakt en tevens het lichtste model van de hele enduro line-up tref je echter geen elektrische starter aan. Het machientje krijgt voor 2019 echter wel een nieuwe stalen diafragmakoppeling.

 

De viertakt line-up

Husqvarna
Enduroliefhebbers kunnen bij Husqvarna uit maar liefst vier viertakten kiezen. Hierboven de zeer potente FE 450.

De viertakt enduro line-up van Husqvarna telt ook voor 2019 vier modellen. Gaande van de FE 250, over de FE 350 en FE 450 tot de FE 501. Naast de onvermijdelijke elektrische starter zijn de viertakten ook allemaal met een tractiecontrole-systeem uitgerust. De Husqvarna viertakten zijn de enige productie-enduromachines ter wereld, die daarover beschikken.

 

Updates voor 2019

Husqvarna
Bij spectaculaire afsprongen als hierboven komen de nieuwe stijvere veringsafstellingen van de Huskies wellicht goed van pas

Net als de enduromachines van KTM, zijn ook de Husqvarna’s met veringcomponenten van WP uitgerust. Maar in tegenstelling tot de oranje machines hebben de Huskies achteraan geen PDS-systeem. De achterschokbreker is met een linksysteem aan de achterbrug bevestigd. Op alle zeven modellen uit de 2019 line-up van Husqvarna werden zowel de WP DCC schokbreker, als de WP Xplor 48 voorvork van nieuwe standaard-afstellingen voorzien. De voorvorken zijn nu stijver wat het zogenaamde ‘uitbodemen’moet helpen voorkomen.  

Husqvarna
De Husqvarna enduromachines lenen zich ook tot een potje 'Hard Enduro'!

Zoals we dat van Husqvarna de laatste jaren gewend zijn krijgt ook modeljaar 2019 een eigen ‘smoel’en dat betekent dus dat de machines voorzien zijn van nieuwe graphics. De witte basiskleur verwijst, in combinatie met blauw/gele accenten, naar de Zweedse roots van het merk.

 

Beschikbaarheid en prijzen

Husqvarna

De 2019 enduromodellen van Husqvarna staan nog deze maand op de showroomvloer. Hieronder lees je hoeveel de basisprijs van elk model bedraagt:

TX 125  - €  8.200

TE 250i  - € 9.385

TE 300i -  € 9.780

 

FE 250  -  € 10.160

FE 350  -  € 10.570

FE 450  -  € 10.690

FE 501  -  € 10.780

Geschreven op 17 mei 2018
© Motoren & Toerisme