Motorsportnieuws: Twee eerste ronden MotoGP afgelast

Wie al een hele winter op hete kolen zit, in de hoop een spannend MotoGP-kampioenschap te zien, zal nog even geduld moeten hebben. De MotoGP-klasse zal namelijk niet in actie komen tijdens de GP van Qatar. De Moto3- en Moto2-klassen zullen daarentegen wel racen op het verlichte circuit van Losail. En eerder deze morgen kwam het bericht dat de Thaise overheid de lokale MotoGP-ronde in Buriram (die voorzien was voor het weekend van 22 maart) afgelast heeft.

De mondiale motorsportfederatie FIM en MotoGP-promotor Dorna waren genoodzaakt om de Koningsklasse van het programma te schrappen, omdat er in Qatar een inreisverbod geldt voor mensen die uit door het Corona-virus getroffen landen komen. De rijders en teams uit de MotoGP-klasse hadden begin vorige week nog een laatste pre-seizoenstest in Qatar maar daarop keerden de meesten onder hen terug naar huis. Voor de rijders en teamleden uit de Moto2- en Moto3-klassen is de situatie enigszins anders. Zij zaten al in Qatar – ook voor hun laatste pre-seizoenstest – toen het inreisverbod werd ingevoerd.

Chaos dreigt voor Internationale Motorsport

Voorlopig zijn alleen de MotoGP-klasse tijdens de GP van Qatar en de (hele) GP van Thailand officieel afgelast. Maar aangezien het er niet op lijkt dat de Corona-crisis snel bedwongen zal worden zullen er meer dan waarschijnlijk meer afgelastingen volgen. Zo wordt nu al met argusogen gekeken naar de (op papier) volgende GP: De GP of the Americas die tijdens het eerste weekend van april op het circuit van Austin plaats moet vinden. Tenminste, als de Amerikaanse immigratiedienst tegen dan geen inreis-restricties heeft ingevoerd. Een van de grote problemen is dat nogal wat personeelsleden van zowel de MotoGP-, als WorldSBK-paddock uit Italië en Japan komen. En laat dat nu net twee landen zijn waar het Coronavirus hard heeft toegeslagen. 

Dorna-preses Carmelo Ezpeleta beloofde begin deze week dat het bedrijf er alles aan zal doen om dit jaar toch een (deftig) MotoGP-kampioenschap te hebben. Zo wordt  de Thaise GP alsnog naar het najaar verschoven en zal hij tijdens het weekend van 2 tot 4 oktober plaats vinden. De GP van Aragon, die normaal dat weekend door zou gaan,  wordt dan een week vroeger (op 25-26 en 27 september) verreden. 

Ondertussen heeft promotor Dorna  ook al de tweede ronde van het WorldSBK, die volgend weekend (13-15 maart) plaats zou vinden in Qatar geannuleerd. Voorlopig lijkt er (nog) geen probleem voor de daaropvolgende ronde die tijdens het laatste weekend van maart op het Spaanse circuit van Jerez de la Frontera moet doorgaan. 

Ook voor andere motorsport-disciplines zou het weleens een heel chaotisch seizoen kunnen worden. Zo kan je nu al een groot vraagteken plaatsen bij de MXGP van Trentino, die normaal tijdens het weekend van 4 en 5 april moet plaats vinden. Maar tot en met 3 april geldt er in Italië (sinds 4 maart) een verbod op sportwedstrijden met publiek. De kans dat die periode alsnog (met één, twee of meerdere weken) wordt verlengd is niet onbestaande. Bovendien moeten de GP-crossers over twee weken ook de verre verplaatsing naar het Argentijnse Patagonië maken. De vraag is maar of de Argentijnse overheid, tegen dan ook geen inreisbeperkingen oplegt. 

 

Laten we eindigen met een positieve noot. De GP van Qatar Moto2 en Moto3 en de MXGP van Nederland in Valkenswaard gaan dit weekend zeker door. Je vindt het TV-programmaschema van deze wedstrijden in onze wekelijkse rubriek 'Motorsport LIVE'

 

Tekst: BJ

Foto: Honda News

Geschreven op 2 maart 2020
© Motoren & Toerisme