Motorsportnieuws: KTM België als grote uitdager in La Chinelle!

Jeffrey Dewulf blikt vooruit naar grootste Belgische endurowedstrijd

Dit weekend wordt de 12 uur van La Chinelle, de grootste endurowedstrijd van België verreden in het Waalse Franchimont. Onder de favorieten voor de 40ste jubileumeditie vinden we onder andere het ijzersterke KTM België team van Antoine Magain, Jeffrey Dewulf en Cedric Grobben. Samen met Dewulf kijken we vooruit naar een boeiend weekend.

De "12 Heures de la Chinelle" zijn het geesteskind van motorcross-legende Joël Robert. Deze magische offroad-wedstrijd zag in 1980 het licht maar heeft sindsdien nog niets van zijn glans verloren. De formule is nochtans simpel. In de topcategorie bestaat een team in regel uit drie rijders, al mag deelnemen ook met twee of alleen, die elkaar afwisselen op dezelfde motor. Na de start precies om middernacht op zaterdag is het de bedoeling om zoveel mogelijk rondjes te rijden tot de finishvlag op zondagmiddag om 12 uur. Jaarlijks zakken meer dan 30.000 enthousiaste toeschouwers af naar deze klassieker.

Dewulf was vorig weekend nog aan de slag in de MXGP-klasse tijdens de GP van België in Lommel!

Naast de vele amateurs dromen ook professionals er van om minstens één keer La Chinelle te winnen. KTM Belgium’s sterkhouder Antoine Magain (Nismes) geldt als een rijzende ster aan het endurofirmament. Magain heeft snelheid en ervaring maar wil na verschillende podiumplaatsen in La Chinelle zondag eindelijk het hoogste schavot. De ambitieuze enduro-rijder krijgt voor deze gelegenheid het gezelschap van motorcrossers Cédric Grobben (Houthalen) en Jeffrey Dewulf (Jabbeke). Die traden het voorbije weekend nog aan in de GP van België motorcross. Privé-rijder Dewulf werd er in de tweede manche knap

Dewulf deelt dit weekend deze officiële KTM 350 EXC-F met Cedric Grobben en enduro-specialist Antoine Magain.

Oké, ten opzichte van een motorcross is het een heel ander soort wedstrijd waarin uithouding en regelmaat centraal staan,” legt Dewulf uit. “Toch is snelheid ook erg belangrijk. Een goed, constant tempo, fouten vermijden en een ervaren team om je heen, dàt zijn de doorslaggevende factoren.

Om een goed compromis te vinden tussen kracht en wendbaarheid kozen Jeffrey en zijn teamgenoten voor de KTM 350 EXC-F. “Die motor is licht en makkelijk te hanteren om in het bos hindernissen te nemen terwijl hij toch krachtig genoeg is op snelle stukken.”

Dewulf overlegt met teammaat Grobben tijdens een nachtelijke training voor La Chinelle.

Vorig jaar reed Jeffrey zijn eerste La Chinelle. Het werd een leerrijke ervaring. Valpartijen en een gebrek aan voorbereiding kostten ‘m toen een mooie eindnotering. “Bij mijn eerste deelname moest ik in géén tijd het circuit leren kennen én op zoek naar de juiste afstelling van de motor. (grijnst) Dat zorgde toch voor flink wat stress! Voor deze editie heeft teammanager Mickaël Despontin alles piekfijn geregeld. We hebben twee nachttrainingen achter de rug en we hebben een sterk, gemotiveerd team. Ook ter plaatse wordt aan alles gedacht: eten, drinken, massages en een plaats om te rusten. De voorbereiding is dus uitstekend. Sommige aspecten van de wedstrijd moet je echter gewoon nemen zoals ze komen. ’s Nachts een sportieve topprestatie leveren wanneer je anders normaal rust. Evident is dat niet maar de adrenaline, het publiek en de show rond de baan houden je wel bij de les!

KTM België's team voor La Chinelle met vlnr Cedric Grobben, Antoine Magain en Jeffrey Dewulf.

In 2015 pakte KTM voor het laatst de overwinning in La Chinelle. De trainingen hebben Jeffrey alvast het gevoel gegeven dat hij met twee erg competitieve teammaten aan de start staat. “Natuurlijk willen we winnen maar er zijn veel sterke teams! Bovendien moeten we afwachten hoe het in de wedstrijd gaat voor Cedric (Grobben). De nachttrainingen waren in ieder geval veelbelovend want hij paste zich snel aan het rijden in het donker aan. In zo’n speciale race als La Chinelle kan echter veel fout lopen en de balans zoeken tussen aanvallen en fouten vermijden, is erg delicaat!

 

Bron: persbericht KTM Belgium

Foto’s: KTM Belgium/Oceane Gelard, Gino Maes

Geschreven op 9 augustus 2019
© Motoren & Toerisme