Motorsport LIVE: Zondag 7 augustus 2022

MotoGP – GP van Groot-Brittannië

Na een zomervakantie van anderhalve maand, trekt het MotoGP-circus zich dit weekend in Silverstone op gang voor de tweede seizoenshelft. Het stof dat Fabio Quartararo deed opwaaien is alweer gaan liggen. De Franse WK-leider kreeg na afloop van de Dutch TT een ‘long lap penalty’ aan het Alpinestars-pak geveegd. Benieuwd of de Fransman desondanks toch z’n zege van vorig jaar kan herhalen.

Quartararo op weg naar de zege in de Britse GP van 2021. Foto: Yamaha Racing

De MotoGP-liefhebbers kunnen zondagnamiddag terecht op TiPiK voor een live verslag van de MotoGP- en Moto2-races.

Het laatste nieuws over de Britse GP, de actuele tussenstanden en uitslagen van training en kwalificatie vind je op de officiële MotoGP-site: www.motogp.com

WK Endurance – Suzuka 8 Hours

Kon het WK Endurance de afgelopen twee seizoenen, ondanks alles toch blijven doorgaan, dan was dat niet het geval voor de Japanse ronde van dat WK; de Suzuka 8 Hours, traditioneel de belangrijkste ronde voor de Japanse constructeurs. De Suzuka 8 Hours vormt dan ook een ware prestigestrijd tussen de Japanse merken. Al lijkt de strijd, dit jaar toch iets tanende. Midden juli kondigde Suzuki immers aan dat het zich, naast uit de MotoGP, ook officieel uit het WK Endurance zal terugtrekken. Wellicht een donderslag bij heldere hemel voor het Yoshimura SERT Motul-team van onze landgenoot Xavier Siméon. Heeft het meest succesvolle endurance-team aller tijden nog genoeg motivatie om voor het podium te strijden in Suzuka? Hoe dan ook wordt het een podium zonder Siméon want de Brusselaar testte positief op het corona-virus en wordt dit weekend vervangen door Kazuki Watanabe.

 

Het Kawasaki Racing Team doet een pitstop-drill, in aanloop naar de Suzuka 8 Hours.

Wat we alvast zeker weten is dat Suzuka een hele andere wedstrijd is dan de klassieke etmaalraces die het leeuwendeel van het WK Endurance uitmaken. De Japanse fabrikanten doen voor hun thuisrace dan ook een beroep op de diensten van hun sterrijders uit andere racekampioenschappen. Vroeger werd daarvoor voornamelijk uit de MotoGP en het WK Superbike geput, de laatste jaren is daar ook het British Superbike bijgekomen. MotoGP-sterren zullen er alvast niet zijn dit jaar, omdat Suzuka nu eenmaal met Silverstone ‘clasht’.

 

De zege in de Spa 24 Hours Motos, was de eerste van het BMW Motorrad World Endurance-team in een etmaalrace. Kunnen de mannen van teambaas Werner Daemen in Suzuka opnieuw voor sensatie zorgen? Weet alvast dat er sinds het ontstaan van de Suzuka 8 Hours, in 1978, nooit eerder een niet-Japanse constructeur erin geslaagd is om de race te winnen. Een zege van Markus Reiterberg, Jéremy Guarnoni, Ilya Michalchik en de BMW M 1000 RR, zou dan ook een stunt van formaat zijn!

Markus Reiterberger, op de BMW Motorrad World Endurance M 1000 RR, tijdens de laatste test op Suzuka. Foto: BMW Group Press

Eurosport zendt de Suzuka 8 Hours zondag integraal uit. Maar je moet dan wel rond de klok van vier ’s ochtends uit de veren zijn. Meer nieuws en uitslagen van de Suzuka 8 Hours vind je op www.fimewc.com

MXGP – GP van Zweden

Na een pauze van één weekend gaan de GP-crossers dit weekend weer aan de slag. Ze doen dat in het Zweedse Uddevalla, in het eerste van drie opeenvolgende GP-weekends. Jago Geerts trekt als leider in de MX2-klasse met een voorsprong van 23 punten, op Tom Vialle, naar Zweden. Die andere MX2-belg, Liam Everts, staat momenteel op een 11e plaats in de WK-stand, maar een top 10-klassering zit er nog steeds in.

Zal Jago Geerts er, in de Zweedse GP, in slagen z'n voorsprong in het WK verder uit te bouwen? Foto: Yamaha Racing

Nieuws en uitslagen van de Zweedse MXGP vind je op www.mxgp.com

Motorsport LIVE: Zondag 7 augustus

EWC – Suzuka 8 Hours

04:15-12:30                LIVE op Eurosport2

MotoGP – GP van Groot-Brittannië

13:25-14:00                Magazine MotoGP –  op TiPiK

14:00-15:35                MotoGP race – LIVE op TiPiK

15-35-16:40                Moto2 race – LIVE op TiPiK

MXGP – GP van Zweden

13:00-14:00                MX2 manche 1 – LIVE op Play Sports3

14:00-15:00                MXGP manche 1 – LIVE op Play Sports3

16:00-17:00                MX2 manche 2 – LIVE op Play Sports3

17:00-18:00                MXGP manche 2 – LIVE op Play Sports3

 

Tekst: BJ 

Foto's: Yamaha Racing, Kawasaki Racing, Honda Racing Corporation, BMW Group Press

 

 

Geschreven op 4 augustus 2022
© Motoren & Toerisme