Motorsport LIVE: Zondag 6 maart 2022

De eerste zondag van maart is meteen een drukbezette voor de motorsportliefhebber. Naast de openingsronde van de MotoGP in Qatar is er immers ook de tweede MXGP van het seizoen in Mantova.

 

MotoGP: Hoe te kijken in 2022?

De verhuis van de Nederlandse uitzendrechten voor de MotoGP van Eurosport naar ZiggoSport zorgde voor een fall-out waarvan de Vlaamse MotoGP-fans het slachtoffer zijn. In hun eigen taal kunnen ze dit jaar ’s werelds belangrijkste motorsportkampioenschap alvast niet meer volgen.  In de ons omringende landen zit de MotoGP veelal achter de paywall van een sportzender. Dat geldt met name voor Groot-Brittannië (BT Sport), Frankrijk (Canal + Sport). In Nederland is dat niet het geval (voor de races) want Ziggo Sport zendt die op een open kanaal uit. Maar Ziggo Sport wordt in België noch door Proximus, nog door Telenet aangeboden.

 

Kijk je digitaal via de kabel dan is er eigenlijk maar één mogelijkheid om de MotoGP te zien en dat is TiPiK het tweede kanaal van de Franstalige gemeenschapsomroep RTBF. Tipik zendt de races van de drie GP-klassen LIVE uit, maar doet dat niet met de trainingen en kwalificaties. De commentaar van oa ex-GP-piloot Didier de Radiguès is dan uiteraard wel in het Frans.

Wie echter meer wil kan een Video Pass op de officiële MotoGP-website www.motogp.com kopen. Met die pass zie je elke training-, en kwalificatie-sessie LIVE en krijg je bovendien ook nog eens een karrevracht aan bijkomende videocontent. Gaande van post-sessie interviews met rijders en crewleden, over technische items, tot mini-documentaires over allerlei thema’s die de GP-racerij aangaan. Daarnaast heb je ook toegang tot het hele GP-archief van Dorna (dat terugloopt tot 1992). Een Video Pass kost € 139.99. Dat is een fors bedrag, maar je krijgt er dan wel 63 dagen lang (drie dagen per GP) minimum 6 uur kijkplezier per dag voor. De commentaren zijn verkrijgbaar in Engels, Frans en Duits.

Wie per satelliet (via TV Vlaanderen) kijkt, heeft met het Duits-Oostenrijkse Servus TV een tweede alternatief. Servus TV zendt naast de races ook de kwalificaties LIVE uit.

MotoGP – GP van Qatar

MotoGP: Kan Fabio Quartararo z’n titel verdedigen?

De koningsklasse van de GP-racerij begint dit weekend aan een nieuw tijdperk want voor het eerst in 22 jaar is Valentino Rossi er niet bij. Tenminste, niet als actief rijder want Rossi richt nu z’n pijlen op de GT-racerij met het Belgische WRT Audi-team. Maar met de lancering van het Mooney VR46 Racing-team, met daarin (half)broer Luca Marini, blijft Rossi toch nog een rol spelen in de MotoGP. Een hoofdrol zal dat zeker niet zijn.  En het blijft, vlak voor het seizoensbegin, koffiedik kijken naar de werkelijke vorm van rijders en machines. Regerend wereldkampioen Fabio Quartararo (Monster Energy Yamaha) begint aan een moeilijke taak, al bleek tijdens de voorseizoenstest in het Indonesische Mandalika dat de Fransman nog steeds snel is – na drie dagen klokte hij de snelste tijd. En bovendien reed Quartararo maar liefst 228 rondjes op het nieuwe circuit.

Fabio Quartararo was heel productief in Indonesië en legde maar liefst 228 ronden af op het Mandalika-circuit.

Toch lijkt het er nu al op dat Quartararo flink rekening zal moeten houden met z’n grote rivaal van vorig jaar, de Italiaan Francesco Bagnaia. Bagnaia kan met een gerust gemoed aan het seizoen beginnen want onlangs verlengde hij z’n contract met Ducati voor twee seizoenen (2023+2024). Geen transfert-zorgen dus voor ‘Peco’. Naast de twee officiële Ducati Lenovo’s van Bagnaia en Jack Miller, staan er nog zes andere Desmosedici’s aan de start. Die ‘weelde’ zal Ducati geen windeieren leggen, want naast  héél veel data leveren deze additionele machines op de grid ook de nodige miljoenen Euro’s op voor de constructeur uit Borgo Panigale.

'Peco' Bagnaia heeft z'n contract met Ducati nu al voor de komende twee seizoenen verlengd.

Een ander vraagteken vormt Marc Marquez. De Spanjaard is stilaan helemaal terug fit na bijna twee jaar van blessureleed, maar zowel tijdens de test in Maleisië als die in Indonesië was de Repsol Honda-rijder vooral in het midden van het tijdenblad te vinden. Is Marquez er dan toch niet helemaal klaar voor, of waren de jonge wolven gewoon sneller dan hem? De video's van alle teampresentaties in de MotoGP vind je via de link hieronder.

 

Video: Voorstelling teams MotoGP 2022

Moto2: Met drie laaglanders!

Naast de MotoGP word de Moto2 wellicht de klasse die de meeste Belgische en Nederlandse kijkers zal kunnen boeien. De reden daarvoor is logisch want met de inbreng van 1 Belgische en 2 Nederlandse rijders + een Nederlands team is de Moto2 toch een klein beetje van ons.

Voor Bo Bendsneyder, vorig jaar 16e in de eindstand, komt de lat dit jaar hoger te liggen. De Nederlander begint aan z’n vijfde seizoen in de klasse, maar kon tot hiertoe nog nooit in de top-10 meespelen. Vorig jaar scoorde de Rotterdammer met regelmaat punten, maar zelden liet hij een top-10 klassering optekenen. Luikenaar Barry Baltus begint aan z’n tweede seizoen in de Moto2, maar eigenlijk is het een nieuwe start. Vorig seizoen kende Baltus een valse start toen hij zich tijdens de trainingen voor de GP van Qatar blesseerde en daardoor de eerste vier GP’s van het seizoen moest misssen. Ook daarna had de Belgische rookie het niet onder de markt. Het door RW Racing ingezette NTS-chassis bleek allesbehalve competitief. Meer dan 2 WK-puntjes, gesprokkeld op de trage Sachsenring, zaten er in 2021 niet in voor Baltus. Voor dit seizoen krijgt Baltus echter de beschikking over een Kalex-chassis en dat is al jaren dé referentie in de Moto2-klasse.

De Moto2-rijders van RW Racing GP voor 2022. Links Zonta van den Goorbergh, rechts Barry Baltus. Foto: RW Racing GP

Met Zonta van den Goorbergh krijgt Baltus er overigens een nieuwe teamgenoot bij. De jonge Nederlander, zoon van voormalig 500cc subtopper Jurgen, wachtte tot dit jaar om onmiddellijk de stap naar de Moto2 te zetten. De Noord-Brabander sloeg de Moto3 dus over en dat was een bewuste keuze, enerzijds ingegeven door het postuur van Zonta , maar ook door het gevaarlijke rijgedrag in de Moto3 dat vader Jurgen niet zag zitten.

 

Of de drie Laaglanders meteen een hoofdrol in de Moto2 zullen spelen, durven we te betwijfelen. Het was de wereldkampioen Moto3 van 2021, Pedro Acosta die vorige week tijdens de officiële tests in Jerez de absolute besttijd liet optekenen. De voornaamste tegenstand voor de Red Bull KTM Ajo-rijder komt wellicht van z’n team- en landgenoot Agusto Fernandez, al mogen we ook Aron Canet en Jake Dixon niet uitvlakken voor de podiumplaatsen. Naast KTM, hebben ook GASGAS (GASGAS Aspar)  Honda (Idemitsu Honda) en MV Agusta (MV Agusta Forward) een eigen team in deze ontwikkelingsklasse.

Moto3: Nog steeds chaotisch?

De runner-up in de Moto3 van 2021, de Italiaan Dennis Foggia, lijkt nu de voornaamste titelkandidaat in de lichtste GP-klasse te zijn. Honda neemt het in de Moto3 op tegen vier tegenstanders CFMoto, GASGAS, Husqvarna én KTM. Dat klinkt mooi maar in de praktijk zijn de racemachines allemaal KTM RC250’s.

Vijf merken strijden dit jaar om de eer in de Moto3 maar in wezen zijn er maar twee constructeurs: Honda en KTM. Foto: KTM Images/Polarity Photo - Rob Gray

De Moto3 kreeg vorig jaar veel aandacht, maar helaas vaak om de verkeerde redenen. Er was het dodelijke ongeval van Jason Dupasquier in Mugello en de zware crash, waarbij om Pedro Acosta betrokken was, tijdens de GP of the Americas in Austin. Dat zorgde dat de klasse stilaan de reputatie heeft heel gevaarlijk te zijn. Al bestempelen insiders het WK Supersport 300 dan wel als ‘nog gevaarlijker’.  Benieuwd of de koersdirectie ditmaal wel meteen hard zal optreden tegen jongens die zich niet aan de regels houden.

Alle nieuws, uitslagen en standen van de drie GP-klassen vind je op de officiële website van het kampioenschap: www.motogp.com

MXGP – GP van Lombardije

Eén week na de seizoensstart in Matterley Basin gaat het WK Motorcross verder op de zandbaan in het Italiaanse Mantova. In de MX2 is het de jonge Duitser Simon Längenfelder (GASGAS) die verrassend de dans leidt dankzij z’n twee manchezeges. Hij voert dan ook het WK-klassement aan voor Tom Vialle (Red Bull KTM) en Jago Geerts (Monster Energy Yamaha). Gezien de operatie aan de voorarmen die hij in de aanloop naar de Britse GP onderging mag Geerts tevreden zijn over z’n huidig klassement.  In de MXGP-klasse greep drievoudig wereldkampioen Tim Gajser (HRC Honda) al de macht. Al mag hij zich aan weerstand van GASGAS Factory-rijder Jorge Prado verwachten.

De Duitser Simon Längenfelder bezorgde GASGAS vorig weekend een eerste historische GP-zege in het WK Motorcross. Foto: GASGAS Press/Juan Pablo Acevedo

Nieuws, uitslagen en standen van het WK Motorcross vind je op www.mxgp.com

Motorsport op TV: Zondag 6 maart

MotoGP – GP van Qatar

12:50-14:25    Moto3 race – LIVE op Tipik (RTBF2)

14:25-15:45    Moto2 race – LIVE op Tipik (RTBF2)

15:45-17:10    MotoGP race – LIVE op Tipik (RTBF2)

MXGP – GP van Lombardije

12:00-13:00    MX2 manche 1 – LIVE op Play Sports3

13:00-14:00    MXGP manche 1 – LIVE op Play Sports3

15:00-16:00    MX2 manche 2 – LIVE op Play Sports3

16:00-17:00    MXGP manche 2 – LIVE op Play Sports3

 

 

Tekst: BJ

Foto’s: constructeurs

Geschreven op 3 maart 2022
© Motoren & Toerisme