Motorsport LIVE: Zondag 21 augustus

Terwijl de MXGP-trein voortdendert, met de derde opeenvolgende GP en de ontknoping in het WK MX2 nadert, strijkt het MotoGP-circus in Oostenrijk neer.

MXGP – GP van de Charente-Maritime

Met de GP van de Charente-Maritime is Frankrijk aan z’n tweede WK-wedstrijd van het seizoen toe. Ergens is dat logisch want Frankrijk is al jaren een sterkhouder als het op motorcross aankomt. In Saint-Jean d’Angely zal Jago Geerts het niet alleen tegen Tom Vialle moeten opnemen, maar ook tegen het chauvinistische Franse publiek. De voorsprong van 23 punten die Geerts zondagmiddag nog op titelrivaal Vialle had werd door een desastreuze (alhoewel de schade toch beperkt bleef) tweede manche afgeknaagd tot 15 punten. Met nog 2 GP’s te gaan, lijkt nu alles nog mogelijk.

Jago Geerts heeft nog 15 punten voorsprong op Tom Vialle. Foto: Yamaha Racing/FullSpectrum

Geerts nam in de aanloop naar de Finse GP alvast een wijs besluit, door niet in actie te komen tijdens de internationale Motorcross van de Keiheuvel (daags na de Finse GP). Op dit ogenblik in het seizoen moet je misschien wel alle risico’s tot een minimum beperken. Bovendien kreeg hij er een rustdag bij. Al is dat laatste relatief want Geerts maakte wel z’n opwachting op de Zeventiende Escadrille Licht Vliegwezenlaan, de straat met de ronkende naam waarlangs het circuit van de Keiheuvel ligt, om z’n PR te verzorgen. Het was geen toeval dat ook Geerts’ rivaal Tom Vialle zich tussen het publiek bevond. De Fransman woont (voorlopig nog) in Balen en won vorig jaar de kwartliter-wedstrijd van de Halfoogstklassieker.

Maar goed, het echte werk wacht dit weekend wanneer een harde baan in het zuidwesten van Frankrijk het strijdtoneel voor de voorlaatste GP wordt. Het circuit van Saint-Jean d’Angely, middenin de Cognac-streek, heeft immers een ondergrond van kalk. Die is van nature al vrij hard, maar de hete en droge zomer van 2022 zou er inmiddels weleens voor kunnen gezorgd hebben dat de kalk ‘gebetonneerd’ werd. Met andere woorden, dit is een typisch (Zuid-)Frans circuit, dat Vialle beter moet liggen dan Geerts.

Tom Vialle trekt als favoriet naar de GP van de Charente-Maritime. Foto: KTM Images/Ray Archer

De GP van de Charente-Maritime is LIVE te volgen op Play Sports4, met de MX2-manches respectievelijk om 13u00 en 16u00.

Meer informatie, uitslagen en standen vind je op www.mxgp.com

MotoGP – GP van Oostenrijk

 

De Red Bull Ring ligt in het fraaie Stiermarken. Foto: KTM Images/Polarity Photo - Rob Gray

In de MotoGP heeft Fabio Quartararo, ondanks de mindere Britse GP, nog steeds een voorsprong van 22 punten op Aleix Espargaro. Maar de komende tweeënhalve maand staan er maar liefst 8 GP’s op het programma! Doorslaggevend zal de Oostenrijkse GP dus niet worden. Dat neemt niet weg, dat het circuit in een zeer fraaie omgeving ligt, op een hoogte van 660 meter en telkens garant staat voor spectaculaire wedstrijden.

In de paddock zullen dit weekend alle ogen op Marc Marquez gericht zijn. De Catalaan maakt er z’n rentree, maar zal op de Red Bull Ring nog niet in actie komen. Marquez’ reis naar Oostenrijk kadert eerder in crisis-overleg tussen hem en het management van HRC. De uitslagen van het Repsol Honda-team zijn dusdanig slecht dat grote veranderingen zich opdringen. De eerste van die veranderingen kennen we al: voor Pol Espargaro zal er na dit seizoen geen plaats meer zijn bij Repsol Honda.

 

Het circuit in Spielberg staat bijna altijd garant voor spectaculaire races. Foto: KTM Images/Polarity Photo - Rob Gray

Wie de Oostenrijkse GP zondag zonder Videopass-abonnement op MotoGP.com wil volgen, zal dat op Auvio.be het streamingplatform van de RTBF moeten doen. Door het stevige sportaanbod van dit weekend (Europese kampioenschappen atletiek en turnen, Vuelta à Espana) is er geen plaats voor de MotoGP op TiPiK, het tweede TV-kanaal van de RTBF.

Info, uitslagen en standen vind je op www.motogp.com

Motorsport LIVE: 21 augustus

MXGP – GP van Charente-Maritime

13:00-14:00                MX2 manche 1 – LIVE op Play Sports4

14:00-15:00                MXGP manche 1 – LIVE op Play Sports4

16:00-17:00                MX2 manche 2 – LIVE op Play Sports4

17:00-18:00                MXGP manche 2 – LIVE op Play Sports4

MotoGP - GP van Oostenrijk

10:50-15:00                Moto3, Moto2 en MotoGP race - LIVE op Auvio.be

 

Tekst: BJ

Introfoto: Plan C Graphics - Yamaha Racing/FullSpectrum - KTM Images/Ray Archer

Geschreven op 18 augustus 2022
© Motoren & Toerisme