Motorsport LIVE: Zondag 16 oktober 2022

We zijn in het middelste weekend van oktober en toch zijn er dit weekend twee racemeetings van hoog niveau te volgen op je TV. De MotoGP-cyclus keert na drie jaar terug naar Australië en het British Superbike maakt zich op voor z’n jaarlijkse seizoensfinale op Brands Hatch.

 

MotoGP – GP van Australië

We hebben het de afgelopen jaren zeker gemist, de races op het circuit van Phillip Island. Want het circuit, gelegen op een eiland in de Bass Strait blijft toch uniek, al was het maar door de nabijheid van de zee(arm). De vaak sterke wind, de overscherende zeevogels en de vaak grillige weersomstandigheden, ze maken dat racen op Phillip Island altijd speciaal is. Overigens komen de fans van het befaamde Australische circuit de komende weken ruimschoots aan hun trekken want binnen een dikke maand (tijdens het weekend van 18-20 november) strijkt ook het WK Superbike er neer.

Bovendien wordt het zondag nog specialer nu het gat tussen WK-leider Fabio Quartararo (Monster Energy Yamaha – 219 ptn) en Francesco Baganai (Ducati Lenovo – 217 ptn) quasi gedicht is. De voorsprong van de Fransman is immers geslonken tot 2 punten. Met nog drie GP’s te gaan – Australië, Maleisië en Valencia – ligt de strijd om de wereldtitel weer helemaal open. Overigens zijn Quartararo en Bagnaia niet de enigen die nog (mathematisch dan toch) kans maken op de wereldtitel.  Want ook Aleix Espargaro (Aprilia Racing – 199 ptn) en Enea Bastianini (Gresini Racing Ducati – 180 ptn) en zelfs Jack Miller (Ducati Lenovo – 179 ptn) hebben nog een waterkansje. Vooral Miller, die deze week in Australië in het huwelijksbootje stapte met verloofde Ruby, blijft in z’n kansen geloven.

Ook in de Moto2 is de strijd om de wereldtitel nog steeds spannend. WK-leider Augusto Fernandez (Red Bull KTM Ajo) leidt er met 238,5 ptn. Dat is anderhalf punt meer dan Ai Ogura (Idemitsu Honda Team Asia). Onze landgenoot Barry Baltus staat momenteel 21e in de WK-stand maar heeft z’n contract met het Nederlandse RW Racing GP-team al voor twee seizoenen verlengd.In de lichtste GP-klasse, de Moto3, gaat het er een stuk minder spannend aan toe dan in de Moto2 en MotoGP. Spanjaard Izan Guevara van het Gaviota GASGAS Aspar Team heeft nu 265 ptn achter z’n naam. Dat zijn er 49 meer dan Dennis Foggia. Guevara, zou zich op Phillip Island dan al kunnen verzekeren van de wereldtitel. Een historische wereldtitel want het zou GASGAS’ eerste wereldtitel op asfalt zijn.

Het laatste nieuws van de Australische GP en de volledige uitslagen en tussenstanden vind je op www.motogp.com

Opvallend is dat men er bij TiPiK niet voor gekozen heeft om de Australische GP LIVE uit te zenden. En da’s begrijpelijk want de MotoGP-race zelf start om 05u00 ’s ochtends onze tijd. De drie GP-races zijn zondagochtend te volgen op ‘menselijker’ uren vanaf 9u55 op TiPiK.

 

British Superbike - Brands Hatch

 

Zonder al te veel tegenslag kroont Bradley Ray zich reeds zaterdag tot British Superbike-kampioen 2022. Foto: British Superbike.com/MSVR

De die hard-fans van racen op z’n Brits hebben het hele British Superbike-seizoen natuurlijk op de Eurosport Player gevolgd. Maar de seizoensontknoping op Brands Hatch komt zondagavond – in uitgesteld relais dus – ook aan bod op Eurosport2. Maar het is nog maar de vraag of het echt spannend zal worden daar op en langs het Brands Hatch GP-circuit. Kampioenschapsleider Bradley Ray (Rich Energy OMG Racing Yamaha) begint met een voorsprong van 66 punten aan de laatste meeting. Ook nu staan er nog drie races op het programma, waarin er maximaal 25 punten (voor de overwinning) te pakken zijn. Het moet dus al wel héél erg mislopen voor de rijder uit Kent, om Glenn Irwin (Honda Racing UK) kampioen te zien worden.

De BSB-paddock zal ook in Brands Hatch nog rouwen om het tragische verlies van Chrissy Rouse. Foto: BritishSuperbike.com/MSVR

Het is overigens nog maar de vraag of het allemaal wel heel feestelijk wordt daar op Brands, want de British Superbike-paddock moet nog bekomen van het verlies van Chrissy Rouse. De 27-jarige voormalige Superstock 1000-kampioen kwam zwaar ten val in de derde race in Donington Park (op 2 oktober) en overleed vier dagen later aan de gevolgen van zware hoofdletsels. Rouse, die van opleiding wiskundeleraar was, maakte samen met kompaan Dominic Herbertson de populaire podcast ‘Chasin’ The Racin-podcast’.

Alle info en tussenstanden van het BSB vind je op www.britishsuperbike.com

Motorsport LIVE: Zondag 16 oktober

MotoGP – GP van Australië

09:50-11:05                Moto3 race – uitgesteld op TiPiK

11:05-12:35                Moto2 race – uitgesteld op TiPiK

12:35-14:05                MotoGP race – uitgesteld op TiPiK

British Superbike – Brands Hatch

22:15-22:45                BSB race 1 – samenvatting op Eurosport2

22:45-23:15                BSB race 2 – samenvatting op Eurosport2

23:15-23:45                BSB race 2 – samenvatting op Eurosport2

 

Tekst: BJ

Foto's: Suzuki Racing, Britishsuperbike.com/MSVR

 

 

 

 

 

Geschreven op 13 oktober 2022
© Motoren & Toerisme