Motorsport LIVE: Zondag 14 augustus 2022

Het wordt een vrij rustig motorsportweekend op het TV-scherm. Alleen de Finse MXGP zal zondagmiddag te zien zijn.

MXGP – GP van Finland

Een Finse Motorcross Grand Prix dat moet jaren geleden zijn.  De laatste GP in het land der 1000 meren dateert alweer van 2014. Niet geheel toevallig was toenmalig Ferrari F1-rijder Kimi Raikkönen toen af en toe te ‘spotten’ in de MXGP-paddock. Kimi begon z’n carrière ooit als motorcrosser, ging daarna karten en zou het later éénmaal tot wereldkampioen F1 schoppen. De Fin gold een beetje als enfant terrible van ’s werelds meest serieuze racediscipline en dat bracht dan weer volop geld in het laatje. Geld dat Kimi in z’n privé-project Ice One Racing stopte. Het in Lommel (want centraal in Europa gelegen) gevestigde team begon zo’n tien jaar geleden als privé-Kawasaki-team, na een zijsprongetje langs Husqvarna is het sinds begin dit jaar terug als officieel Kawasaki-fabrieksteam in de MXGP. Kimi mag dan de teambaas zijn van het team dat Romain Febvre en Ben Watson in de eredivisie van het Motorcross laat uitkomen, toch is het dagelijks beleid in handen van ex-GP-crosser Antti Pyrrhonen.

Kimi Raikkönen (links bovenaan) is tegenwoordig eigenaar van het officiële Kawasaki-team in de MXGP, maar het is ex-GP-rijder Antti Pyrrhonen (rechts bovenaan), die het team van dag tot dag runt. Foto: Kawasaki Racing/ShotbyBavo

Met Finse rijders wil het vooralsnog niet (meer) lukken in het WK Motorcross. Halve Fin (en Est) Harri Kullas leek even een mooie carrière in het WK tegemoet te gaan, maar moet zich anno 2022 tevreden stellen met een rol als broodrijder in ondermeer de ADAC MX Masters. Maar een GP organiseren, daar was dan wel weer animo voor. Althans zo leek het. Heel lang stond de ‘nieuwe’ Kymiring, gelegen in het Zuid-Finse Päljät-Häme op de kalender van zowel MotoGP als MXGP. Naast het wegracecircuit zou er ook een top notch crosspiste worden aangelegd. Op het wegracecircuit zouden alleen maar nationale wedstrijden plaats vinden. Vertraagde werken en de impact van Covid zorgden ervoor dat de voorziene GP’s (MotoGP en MXGP) zowel in 2020, als in 202, uitgesteld worden. Dit jaar moest het dan eindelijk gebeuren, ware het niet dat de organisatie achter de Kymiring failliet werd verklaard. Vooraleer je zou gaan denken dat ook Raikkönen daar voor iets tussen zou zitten, de voormalige F1-topper heeft niets te maken met het circuit, dat trouwens z’n naam denkt aan een plaatselijk riviertje.

In 2014 passeerde het MXGP-circus voor de laatste maal in het zand van Hyvinkää. Op deze foto van de start van de MXGP-klasse herkennen we ondermeer Jeremy Van Horebeek (89), Kevin Strijbos (22) en Ken De Dycker (9). Foto: KTM Images/Ray Archer

Voor MotoGP betekende het failliet van de Kymiring meteen het einde van de wensdroom voor een Finse GP. Dat was niet het geval voor de MXGP. Weliswaar lag er (nog steeds) geen crosscircuit naast de Kymiring, maar er waren gelukkig nog andere omlopen in Finland. En vandaar dat de GP dus naar Hyvinkäa verhuisde.

Vanuit Belgisch standpunt is de MX2 nu de belangrijkste klasse in de cross-GP’s geworden. Logisch, met Jago Geerts als huidig WK-leider. De Monster Energy Yamaha-rijder heeft nu  23 punten voorsprong op de Fransman Tom Vialle. Het zandcircuit van Hyvinkää moet Geerts in principe prima liggen.  De boodschap is om er, met het oog op de nakende tweede Franse GP (in Saint-Jean d’Angely) z’n voorsprong op Vialle uit te diepen. Play Sports en Eurosport2 zijn er zondagnamiddag LIVE bij.

Meer info en tussenstanden op www.mxgp.com

Motorsport LIVE: Zondag 14 augustus

MXGP – GP van Finland

12:00-13:00                MX2 manche 1  - LIVE op Play Sports3 , Eurosport2

13:00-14:00                MXGP manche 1 – LIVE op Play Sports3, Eurosport2

15:00-16:00                MX2 manche 2 – LIVE op Play Sports3, Eurosport2

16:00-17:00                MXGP manche 2 – LIVE op Play Sports3, Eurosport2

Tekst: BJ

Foto’s: KTM Images/Ray Archer, Yamaha Racing

Geschreven op 11 augustus 2022
© Motoren & Toerisme