Motorsport LIVE: Weekend van 9 en 10 oktober 2021

Twee evenementen krijgen de motorsportliefhebbers dit weekend voorgeschoteld, maar ze zijn wel netjes verdeeld over zaterdag en zondag. Op zaterdag wordt de finale van het FIM EWC in het Tsjechische Most verreden, een dag later staat de Franse Motorcross GP op het programma.

FIM EWC – Most

Het circuit van Most kennen we reeds van het WK Superbike dat er eerder dit seizoen voor de eerste maal aan de slag was.

Nadat het team de zege in beide Franse etmaalraces pakte heeft  Yoshimura SERT Motul de beste kaarten in handen in de strijd om de FIM EWC-titel. Het Japans-Franse team trekt met een voorsprong van 36 punten op naaste rivaal VRD Igol Expériences naar Tsjechië. Gezien het maximale puntenaantal (45 ptn) dat er in Most te behalen valt, betekent dit dat de titel sowieso naar één van deze twee Franse teams zal gaan. Wordt het Yoshimura SERT Motul, dan betekent dat voor onze landgenoot Xavier Siméon meteen een tweede (opeenvolgende) wereldtitel in de Endurance en daarmee zou hij die andere illustere Brusselaar, Stéphane Mertens evenaren.

Siméon gisteren tijdens de vrije trainingen op het circuit van Most.

Achter de twee titelrivalen volgen, enigszins op een afstand, maar wel op een ‘kluitje’ ook nog de officiële teams van Honda (F.C.C. TSR Honda France), Kawasaki (WeBike SRC Kawasaki France Trickstar) en BMW (BMW Motorrad World Endurance Team). Ligt de titel buiten hun bereik dan, mogen ze eventueel nog wel hopen op een 2e op 3e plaats in de eindstand en bovendien is een ‘dagzege’ ook altijd mooi meegenomen.

Het BMW Motorrad World Endurance Team, van teammanager Werner Daemen en technisch directeur Steven Casaer, heeft nog uitzicht op eremetaal in het WK Endurance. Hier zien we Daemens protégé Markus 'Reiti' Reiterberger op de M 1000 RR.

MXGP – Lacapel Marival

Frankrijk is niet alleen een endurance-land, het is ook allang één van de toonaangevende landen in het Motorcross. In de Verenigde Staten ging de prestigieuze AMA 450 Motocross-titel dit jaar naar Fransman Dylan Ferrandis en met Maxime Renaux is ook de leider in het WK MX2 Frans. Onze landgenoot Jago Geerts kan hem eventueel nog bedreigen, maar kijkt op een achterstand van 85 punten aan.

Kempenaar Jago Geerts maakt nog steeds kans op wereldtitel in de MX2-klasse.

In de MXGP-klasse is er echter minder Frans talent dan voorheen. Alleen Romain Febvre kan nog regelmatig een vuist maken tegen de toppers. Bovendien lijkt nu ook de aanvoer van Frans talent te stokken. In het hoogstaande Franse Junior-kampioenschap (dat op 125 cc tweetakten wordt verreden) domineerden de twee Belgische broertjes Sacha en Lucas Coenen, dit jaar de debatten. De Vlaams-Brabantse tweeling eindigde één (Lucas) en twee (Sacha) in het Franse Junior-kampioenschap en mag nu z’n ambities naar het Europese niveau verleggen.

Sacha Coenen (Bud Racing Kawasaki) aan het werk in het EK 125 in Teutschenthal.

Overigens boekte Sacha Coenen vorige zaterdag z’n allereerste manche-zege in het EK 125. Met nog 6 ronden (of 12 manches te gaan) heeft Sacha nog steeds uitzicht op het eindpodium of zelfs de titel!

 

Motorsport LIVE: Weekend van 9 en 10 oktober

Zaterdag 9 oktober

FIM EWC – 6H of Most

10:45-17:30                Race – LIVE op Eurosport2

 

Zondag 10 oktober

MXGP – GP van Frankrijk

12:00-13:00                MX2 manche 1 – LIVE op Eurosport2

13:00-14:00                MXGP manche 1 – LIVE op Eurosport2

 

15:00-16:00                MX2 manche 2 – LIVE op Eurosport2

16:00-17:00                MXGP manche 2 – LIVE op Eurosport2

 

Tekst: BJ

Foto's: Suzuki Racing/David Reygondeau, BMW Motorrad Press, Yamaha Racing, Bud Racing/Mediacross

Geschreven op 7 oktober 2021
© Motoren & Toerisme