Motorsport LIVE: Weekend van 30 april -2 mei 2022

Er breekt een nieuw tijdperk aan in de motorsport nu Discovery Sports Events (het vroegere Eurosport Events) zich ook met het WK Speedway gaat moeien. De première van het vernieuwde SGP-kampioenschap komt er nu zaterdag aan, in het Kroatishce Gorica. De MotoGP doet Spanje voor de eerste maal dit seizoen aan met de klassieker in Jerez de la Frontera en het BSB-kampioenschap gaat naar Oulton Park.

SGP – Gorica (Kro)

We beginnen met het WK Speedway dat vanaf dit jaar terug in de portfolio van Eurosport zit. Liefhebbers met een abonnement op de player konden in de voorbije jaren al het EK Speedway (dat zich voornamelijk in Polen afspeelde) volgen, maar nu gaat men bij Discovery Sports Events dus voor de hoofdprijs. Bovendien mag het bedrijf naast de Speedway of Nations (SON – een landenwedstrijd), ook opnieuw de Speedway World Cup (traditioneel het landenkampioenschap) organiseren.

Speedway Grand Prix staat voor close racing...

Krijgt Discovery Sports Events, na het FIM EWC ook het SGP op een hoger niveau getild? Aan de expertise en de mogelijkheden van het bedrijf hoeven we niet te twijfelen, maar kan deze bijna eeuwoude sporttak (de eerste waarin een wereldtitel werd vergeven) ook buiten z’n kernlanden (Polen, Denemarken, Zweden en Groot-Brittannië) groeien? Speedway wordt in véél landen (waaronder ook België) beoefend maar vaak is dat op een zeer bescheiden niveau. Bovendien, en dat komt door de eigenheid van het materiaal, zijn er geen grote motorfabrikanten bij Speedway betrokken dus ook geen marketingbudgetten en megabucks-salarissen voor de rijders. Deze laatste zijn allemaal kleine zelfstandigen die gedurende het seizoen op weekdagen voor clubteams in Scandinavië, Polen of Groot-Brittannië uitkomen. De besten onder hen rijden daarnaast ook nog de GP’s.

De aanloop naar het seizoen 2022 van de Speedway GP’s werd verstoord door het Russisch-Oekraïense conflict. Regerend wereldkampioen Artem Laguta is immers een Rus en hij werd samen met landgenoot Emil Sayfutdinov geschorst door de FIM. De vaste line-up van 15 rijders bestaat nu uit drie Australiërs, drie Britten, drie Denen, vier Polen, één Sloveen en een Zweed. Voor elke GP komt daar nog een lokale wild-cardrijder bij. Soms is dat de regerend nationaal kampioen, in andere landen is dat gewoon een topper uit de nationale competitie.

Met Tai Woffinden (GBR -3 wereldtitels), Jason Doyle (AUS – 1 werelditel) en Bartosz Zmarzlik (POL – 2 wereldtitels) staan er drie voormalige wereldkampioenen aan de start.  De Kroatische SGP is  zaterdag LIVE te volgen op de Eurosportplayer en dat vanaf 18u30. Elke dinsdag na een SGP ook een highlights show te zien op Eurosport1. Alle info over het WK Speedway en de nevenkampioenschappen vind je op www.fimspeedway.com 

 

MotoGP – GP van Spanje

Er staan nog maar 5 GP’s ‘in de boeken’ en toch mogen we nu al stellen dat het kampioenschap 2022 één van de spannendste in de 20-jarige geschiedenis van de MotoGP is. In Portugal bleek dat regerend wereldkampioen Fabio Quartararo sportief allesbehalve uitgeteld was. Met een straffe zege op de roetsjbaan van Portimao wist de Yamaha-fabrieksrijder voor het eerst dit seizoen ook de WK-leiding te veroveren.

 

Quatararo op de 'une' van L'Equipe...

Geen wonder dus dat L’Equipe op maandagmorgen, met een Quartarao die z'n geluk uitbrulde op de cover,  luidkeels “cocorico” kraaide… Waar voorbij Quievrain blijkbaar niemand bij stil stond is dat Quartararo de leiding in het WK niet alleen in handen heeft. Neen, ook Alex Rins (Suzuki) heeft 69 punten én deelt dus de WK-leiding met de Fransman.

Drie punten lager, vinden we op de tweede plaats Aleix Espargaro. Ook voor de Aprilia-rijder wordt Jerez een thuisrace. Of toch een beetje, want de Catalanen hebben natuurlijk hun eigen GP in Barcelona. Bovendien wordt er bij Aprilia ook nog naarstig gewerkt aan de verder ontwikkeling van de RS-GP. Op Portimao trad ook Aprilia Racings ontwikkelingsrijder Lorenzo Savadori aan. De Italiaan werd 18e op dik een ronde van Quartararo, maar dat deed er ook niet toe. Ook dit weekend op Jerez zal Savadori erbij zijn. Benieuwd wat Aprilia van die twee test-uitstappen geleerd heeft en hoe ze die informatie in de praktijk gaan omzetten. Het antwoord daarop, of beter gezegd de indicaties daarvan, mogen we vanaf de GP van Frankijk in Le Mans verwachten.

Ook nog een shout-out naar onze landgenoot Barry Baltus die in Portugal wederom een sterke GP neerzette. Nadat hij zich als 10e had gekwalificeerd op zaterdag, wist hij zondag in de openingsfase van de race de massale ‘carambolage’ te ontwijken. In de herstartte race werd hij mooi 9e. Baltus staat nu met 13 WK-punten achter z’n naam op de 19e plaats.

Barry Baltus in actie op de Autodromo Internacional do Algarve tijdens de GP van Portugal. Foto: RW Racing GP/Rafa Marrodan

Nu de wielerklassiekers erop zitten en er dit weekend geen clash is met de Formule 1, zendt TiPiK (RTBF2) de drie GP-klassen LIVE uit.

 

BSB – Oulton Park

 

Snel, technisch en altijd spectaculair: Oulton Park.

Ook in de racerij houden de Britten hun tradities in stand. Zo dicteert een ongeschreven wet dat er op de eerste maandag van mei geracet moet worden op het circuit van Oulton Park in Cheshire. De eerste maandag van mei staat in Groot-Brittannië ook bekend als Bank Holiday Monday. Benieuwd of Glenn Irwin weer even sterk voor de dag zal komen op het technische parkland-circuit ten zuidwesten van Manchester.

Wordt 2022 het jaar van Glenn Irwin? Foto: Honda Racing UK

Tijdens de BSB-openingsronde op Silverstone bleek er alvast geen kruid gewassen tegen de Honda Racing UK-rijder. De oudste van de  Irwin brothers (broer Andrew rijdt bij Sinetiq BMW in het BSB, nvdr) trekt eind volgende maand ook naar het Isle of Man voor z’n eerste TT.

De kwalificaties én races van het British Superbike-kampioenschap op Oulton Park zijn zondag én maandag te volgen via de Eurosport Player.

Alle nieuws en uitslagen van het BSB vind je op www.britishsuperbike.com

Motorsport LIVE: 30 april -2 mei

Zaterdag 30 april

SGP – GP van Kroatië

18:00-22:30                LIVE – GP van Kroatië

Zondag 1 mei

MotoGP – GP van Spanje

10:45-12:05                Moto3 race – LIVE op TiPiK

12:05-13:30                Moto2 race – LIVE op TiPiK

13:30-15:00                MotoGP race – LIVE op TiPiK

BSB – Oulton Park

14:25-19:15                BSB kwalificaties en race – LIVE op EurosportPlayer

Maandag 2 mei

BSB – Oulton Park

11:25-19:15                BSB race 1 en 2 – LIVE op EurosportPlayer

 

Tekst: BJ

Foto's: Suzuki Racing (introfoto), FIMSpeedway.com, Yamaha Racing, Suzuki Racing, Aprilia Racing, Honda Racing UK

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Geschreven op 28 april 2022
© Motoren & Toerisme