Motorsport LIVE: Weekend van 3-4 oktober 2020

Met de voorlaatste ronden van het WK Superbike en het British Superbike en de MXGP van Europa is het komend motorsportweekend weer goed gevuld!

WK Superbike – Magny-Cours

Met de Franse ronde in Magny-Cours staat er dit weekend een klassieker op het programma van het WK Superbike. Voor een aantal rijders die nog geen contract hebben voor volgend jaar is dit de voorlaatste kans om zich te tonen. Zo zijn er heel wat gegadigden om Michael van der Marks plaats bij het Pata Yamaha-fabrieksteam in te nemen. De Rotterdammer verkast immers volgend jaar naar het BMW Motorrad World Superbike-team, waar hij met de nieuwe BMW M RR, een compleet nieuw ‘wapen’ ter beschikking krijgt.

Om de plaats naast Toprak Razgatlioglu – die ook in 2021 deel uitmaakt van het Yamaha-fabrieksteam – in te nemen, lijken zowel Loris Baz (Ten Kate Yamaha), Garret Gerloff (GRT Yamaha) en kersvers wereldkampioen Supersport 600 Andrea Locatelli (Bardahl Evan Bros) kans te maken. Gezien, z’n ervaring én de sterke Franse vertegenwoordiging binnen Yamaha Motor Europe zou Loris Baz echter weleens de beste kaarten in handen kunnen hebben.

Toprak Razgatlioglu krijgt dit weekend met Magny-Cours z'n favoriete circuit voorgeschoteld.

Ook naar de juiste bezetting van het HRC Honda-fabrieksteam voor 2021 blijft het voorlopig gissen. Voorlopig luidt het, dat het team zowel met Alvaro Bautista als met Leon Haslam ‘prettig samenwerkt’ Maar het is niet ondenkbaar dat deze laatste alsnog plaats moet ruimen voor Cal Crutchlow voor wie er, althans bij Honda, geen plaats meer is in de MotoGP.

Puur sportief wordt het in Magny-Cours uiteraard uitkijken naar de verrichtingen van Jonathan Rea (Kawasaki Racing Team). De Noord-Ier kan er z’n zesde (!) opeenvolgende titel in de klasse binnenhalen. Met een riante voorsprong van 51 punten op naaste achtervolger Scott Redding (Aruba.it Ducati) moet dat wel lukken. Toch zou Scott Redding de titelstrijd misschien nog tot de finaleronde in Portimao kunnen ‘rekken’.

Op zaterdag zendt Eurosport2 alleen de Superpole-sessie LIVE uit. De eerste race volgt ’s avonds, vanaf 21u15, in uitgesteld relais. Op zondag wordt de Superpole-race LIVE uitgezonden. In de vooravond volgen nog de samenvatting van race 2 en van de Supersport race. Wie alles LIVE wil zien kan dat via de Eurosport Player.

British Superbike – Donington Park

 

Glenn Irwin (#2) voert momenteel het BSB-kampioenschap aan, maar zal dat na komend weekend ook het geval zijn?

Geen ‘Showdown’ – het BSB-equivalent van ‘play offs’ – in het BSB dit jaar. Maar dat hoef ook niet echt om er de spanning in te houden. Met nog twee meetings – dit weekend Donington Park en over twee weken Brands Hatch – en 6 races te gaan is de strijd om de titel er razend spannend. Glenn Irwin (Honda Racing) zag tijdens de vorige ronde op Oulton Park, z’n voorsprong wegsmelten tot 2 punten en dat door een ijzersterk weekend van McAms Yamaha-rijder Jason O’Halloran. Het VisionTrack Ducati-duo Josh Brookes en Christian Iddon volgt op respectievelijk 10 en 12 punten van leider Irwin.

In tegenstelling tot de openingsronde van het seizoen, die ook op Donington Park plaats vond, wordt er nu niet op het kortere National circuit gereden maar op het ‘full length’ GP-circuit.

Eurosport2 zendt zondagmiddag om 17u00 een samenvatting van de eerste (zondags)race uit. Aansluitend volgt de tweede BSB-race LIVE.  Wie alles LIVE wil zien kan dat via de Eurosport Player.

 

MXGP – GP van Europa

De GP-crossers maken zich op voor een derde opeenvolgende ronde op het circuit van Mantova. In de MXGP-klasse woedt de strijd tussen Tim Gajser (HRC Honda) en Antonio Cairoli (Red Bull KTM) nog volop. De Sloveen heeft nu 352 punten, dat zijn er vijf meer dan Cairoli. Met nog 8 ronden – en 16 manches – te gaan kan het WK dus nog alle kanten uit.

 

Is Tim Gajser op weg naar een derde wereldtitel in de MXGP-klasse? De HRC-kopman zet op zijn flamboyante manier sportland Slovenië in de verf.

In de MX2-klasse zit WK-leider Tom Vialle (Red Bull KTM), nu steviger dan ooit in het zadel. De jonge Fransman heeft 46 punten voorsprong op onze landgenoot Jago Geerts (Monster Energy Yamaha). Ondanks de zanderige omloop kon Geerts tijdens de voorbije twee ronden in Mantova geen vuist maken tegen Vialle. Maar gezien er na Mantova nog 7 GP’s op het programma staan, is de Balenaar zeker nog niet uitgeteld. Gisteren werd overigens bekend dat Geerts z’n overeenkomst met het Belgische Monster Energy Yamaha MX2-fabrieksteam met twee jaar verlengd heeft. Het team van eigenaar (en zelf ex-GP-rijder) Hans Corvers biedt volgend jaar ook onderdak aan de jonge Fransman Maxime Renaux, die de plaats van de Brit Ben Watson inneemt.

Jago Geerts zit ook de komende twee seizoenen op een fabrieks-Yamaha YZ250F!

De eerste MX2 manche van de GP van Europa kan je rechtstreeks volgen op Eurosport2. Van de overige manches worden er ’s avonds vanaf 21u samenvattingen uitgezonden op diezelfde zender. De MXGP-klasse is wel LIVE te volgen via Play Sports4.

 

Motorsport LIVE: 3-4 oktober 2020

Zaterdag 3 oktober

WK Superbike – Magny-Cours

10:50-11:30                 WK Superbike Superpole – LIVE op Eurosport2

21:15-22:00                 WK Superbike race 1 – uitgesteld op Eurosport2

Zondag 4 oktober

WK Superbike – Magny-Cours

10:50-11:30                 WK Superbike Superpole race – LIVE op Eurosport2

18:00-18:30                 WK Supersport race – samenvatting op Eurosport2

18:30-19:00                 WK Superbike race 2 – samenvatting op Eurosport2

British Superbike – Donington Park GP

17:00-17:30                 BSB race 1 – samenvatting op Eurosport2

17:30-18:00                 BSB race 2 – samenvatting op Eurosport2

MXGP – GP van Europa

12:00-13:00                 MX2 manche 1 – LIVE op Eurosport2

13:00-14:00                 MXGP manche 1 – LIVE op Play Sports4

16:00-17:00                 MXGP manche 2 – LIVE op Play Sports4

21:00-21:30                 MXGP manche 1 – samenvatting op Eurosport2

21:30-22:00                 MX2 manche 2 – samenvatting op Eurosport2

22:00-22:30                 MXGP manche 2 – samenvatting op Eurosport2

 

Tekst: BJ

Foto's: Kawasaki Racing, Yamaha Racing, Honda News, Honda Racing UK

 

 

 

Geschreven op 2 oktober 2020
© Motoren & Toerisme