Motorsport LIVE: Weekend van 3-4 juli 2021

Nu de MotoGP aan z’n zomerpauze is begonnen worden de schijnwerpers volop op de andere motorsport-disciplines gericht. In het Italiaanse Maggiora wordt er opnieuw om WK-punten in de MXGP en MX2 gestreden en op Donington Park vindt de Britse ronde van het WK Superbike plaats.

MXGP – GP van Italië

Na een hiatus van 6 jaar (5 jaar als we de Motocross of Nations van 2016 meerekenen) keert het internationale crosspeloton dit weekend terug naar wat wellicht het mooiste circuit van Italië is en wellicht ook de meest mythische omloop waar nog op gereden wordt. We hebben het uiteraard over Maggiora Park.

Tim Gajser beheerste in april de openingsronde van het Italiaans kampioenschap op Maggiora Park. Foto: Honda Racing Corporation/ShotbyBavo

Voor de organisatoren van de Italiaanse GP kon de overwinning van Antonio Cairoli in de GP van Groot-Brittannië op geen betere moment komen. Rivaal Tim Gajser (HRC Honda) hield in april al echter een geslaagde generale repetitie (1-1) in Maggiora tijdens de openingsronde van het Italiaanse kampioenschap. En wie werd daar toen tweede? Jeremy Van Horebeek op z’n Beta 450.

 

Jeremy Van Horebeek kon in april, tijdens de wedstrijd voor het Italiaans kampioenschap, vernieuwd kennismaken met Maggiora Park. Foto: Beta

Overigens, werd de allerlaatste GP-manche die ooit in Maggiora verreden werd, door een Belg gewonnen. We hebben het dan over Kevin Strijbos (toen nog op Suzuki) die in 2015 de tweede manche van de Italiaanse GP op z’n naam schreef en zo tweede werd in de eindstand na Romain Febvre. Op diezelfde dag wist Tim Gajser overigens de MX2 GP in Maggiora te winnen.

WK Superbike – Donington Park

Ooit was de Britse ronde, dé afspraak van het jaar in het WK Superbike. We hebben het dan natuurlijk in de eerste plaats over de hoogtijdagen waarin ‘King’ Carl Fogarty voor 120.000 uitzinnige Engelsen met z’n Ducati-fabrieksmachine (en ook wel eens met een Castrol Honda RC45) over de GP-configuratie van Brands Hatch boenderde. Later ging toenmalig WK-promotor Flammini zelfs ronden op Silverstone organiseren. Na het dodelijke ongeval van Craig Jones op Brands Hatch, in de WK Supersport-race van 2008, werd het circuit door de FIM afgekeurd. En dus drong een terugkeer naar Donington Park zich op. Want het was in Donington Park dat tijdens het Paasweekend van 1988 de allereerste ronde van het WK Superbike werd verreden.

Of het Britse publiek dit weekend massaal naar het circuit in de Midlands trekt durven we sterk te betwijfelen. Er zijn natuurlijk de corona-maatregelen die nog steeds een rem op de toeschouwersaantallen bij sportevenementen zetten. Zo mochten er vorig weekend op Oulton Park maar 4.000 toeschouwers per dag de openingsronde van het BSB bijwonen. Of diezelfde aantallen ook in Matterley Basin (nabij Winchester) golden weten we niet, maar naar onze schattingen stonden er toch meer dan 5.000 mensen langsheen het circuit waar de Britse MXGP plaats vond.

Een typisch beeld van een wedstrijd op Donington Park: het peloton kronkelt zich doorheen de Craner Curves om vervolgens hard aan te remmen voor 'The Old Hairpin'. Foto: Kawasaki Racing Media

Vreemd genoeg mogen er in een voetbalstadion zoals Wembley dan weer wel 60.000 toeschouwers een EK-match bijwonen en dat terwijl daar toch een stuk minder circulatie van frisse lucht is. Maar goed, we zijn geen Engelsen en al helemaal geen viro- of andere -logen.

Wat het sportieve aspect betreft (en daar zou het in de eerste plaats toch moeten over gaan) zijn we wel optimistisch gestemd. In Misano lieten Michael Ruben Rinaldi (Aruba.It Ducati) met zeges in race 1 en de Superpole-race en Toprak Razgatlioglu (Pata Yamaha with Brixx WorldSBK) met een zege in race 2, zien dat het niet altijd een Jonathan Rea-show hoeft te zijn in het WK Superbike. Niettemin komt de Noord-Ierse Kawasaki Racing-rijder wel als WK-leider naar Engeland.

Eurosport2 zendt samenvattingen van de drie Superbike-races en dat op zaterdag én zondag.

Motorsport LIVE: Weekend van 3-4 juli 2021

Zaterdag 3 juli

WK Superbike – Donington Park

17:50-18:30                Superbike race 1 – samenvatting op Eurosport2

Zondag 4 juli

MXGP – GP van Italië

12:00-13:00                MX2 manche 1 – LIVE op Eurosport2

13:00-14:00                MXGP manche 1 – LIVE op Eurosport2

15:00-16:00                MX2 manche 1 – LIVE op Eurosport2

16:00-17:00                MXGP manche 1 – LIVE op Eurosport2

WK Superbike – Donington Park

17:00-17:20                Superbike Superpole-race – samenvatting op Eurosport2

17:20-18:00                Superbike race 2 – samenvatting op Eurosport2

 

Tekst: BJ

Introfoto: Suzuki Racing/Ray Archer

Foto's: Honda Racing Corporation/ShotbyBavo, Beta, Kawasaki Racing

 

 

 

Geschreven op 1 juli 2021
© Motoren & Toerisme