Motorsport LIVE: Weekend van 29-30 juni

Met de TT in Assen bereikt het Nederlandse motorsportseizoen z’n jaarlijkse hoogtepunt. En in Indonesië gaat het wereldkampioenschap motorcross gewoon verder.

 

MotoGP – TT Assen 

Het laatste weekend van juni staat al sinds het allereerste WK-seizoen in 1949 in het teken van de wedstrijd die ooit als de Dutch TT door het leven ging en nu TT Assen heet. Voor de rijders uit de GP-klassen betekent dit dat hun vroege zomerbreak er nu op zit. Ondertussen is er ook al heel wat beweging geweest op de transfermarkt. Voor de rijders die nog geen contract voor 2025 op zak hebben, betekent het dat er werk aan de winkel is. En gezien de internationale renommé van het TT Circuit als ‘Cathedral of Speed’, is biedt de TT het ideale platform om zich in de kijker te rijden.

Video: De samenvattingen van de 7 eerste GP's van het seizoen

In de Moto2 hebben de Nederlanders met Zonta van den Goorbergh en Bo Bendsneyder twee ijzers in het vuur. Waar Zonta van den Goorbergh dit seizoen regelmatig wel punten scoorde, lukte dat nauwelijks voor Bendsneyder. Sterker, de Rotterdammer moest zelfs drie GP’s missen door een blessure, maar is er in Assen normaal gezien wel weer bij. Maar  En dan is er nog van den Goorberghs Belgische teamgenoot bij RW Racing GP: Barry Baltus. De Namenaar begon héél sterk aan het seizoen met een tweede plaats in de GP van Qatar.  moest vorige week helaas afscheid nemen van z’n moeder, die na een slepende ziekte overleed. Baltus begint dus in moeilijke omstandigheden aan de tweede helft van het seizoen.

Colin Veijer start dan weer als thuisfavoriet in de Moto3-race. De Husqvarna-rijder mag dan geen echte Drent zijn, maar is wel afkomstig uit het 50 km zuidwestelijker gelegen Staphorst (Overijssel) en is daarmee wel de streekrijder van dienst. Benieuwd of Veijer er in slaagt om in Assen een derde GP-zege (na Maleisië vorig jaar en Jerez eerder dit jaar, BJ) aan z’n palmares toe te voegen.

Zoals dat ieder jaar het geval is, zal ook deze editie van de TT Assen LIVE te volgen zijn op de Nederlandse openbare omroep en dat komt goed uit want op TiPiK wordt de TT Assen niet live uitgezonden. De RTBF – de openbare omroep achter TiPiK – kiest ervoor om op een overvolle sportzondag naast de Tour de France en het EK Voetbal en de Oostenrijkse F1 GP, de 100-jarige Spa 24 Hours (met Valentino Rossi, nvdr) voorrang te geven in het uitzendschema. De MotoGP en de andere races van de TT Assen is wel te volgen via Auvio.be, het onlineplatform van de RTBF.

MXGP – GP West Nusa Tenggara

Het MXGP-circus kampeert de twee volgende weekends op het Indonesische eiland Lombok. Daar wordt dit weekend de GP van West Nusa Tenggara verreden. Volgende week wordt op hetzelfde circuit de eigenlijke GP van Lombok verreden.  Gelukkig, maakte promotor Infront Motorsport onlangs bekend dat volgend jaar voor het eerst in meer dan 30 jaar terug een GP in Australië plaats zal vinden. En Australië is een écht motorcrossland. Kijk maar hoe de Australische Lawrence brothers - Hunter en Jett - momenteel de Amerikaanse scene domineren.

Sportlijstje: De 5 beste MX2-rijders van de eerste seizoenshelft

Op Lombok wordt het uitkijken naar de (hopelijk) achtste opeenvolgende Belgische zege. Met Lucas en Sacha Coenen en Liam Everts hebben we alvast drie Belgische kandidaat GP-winnaars.

 

Meer info en tussenstanden op www.mxgp.com

Motorsport LIVE: 29-30 juni

Zaterdag 29 juni

MotoGP – TT Assen

14:45-15:45    MotoGP Sprint – LIVE via Auvio.be

Speedway GP – GP Gorzow

18:30              SGP Gorzow – LIVE via HBO Max

Zondag 30 juni

MXGP – GP van West Nusa Tengarra

06:00-07:00                MX2 manche 1 – LIVE op Play Sports2

07:00-08:00                MXGP manche 1 – LIVE op Play Sports2

09:00-10:00                MX2 manche 2 – LIVE op Play Sports2

10:00-11:00                MXGP manche 2 – LIVE op Play Sports2

MotoGP – TT Assen
 

Een beeld uit de Moto3-race van vorig jaar. Lukt Colin Veijer er in om het Wilhelmus voor het eerst in 35 jaar nog eens over de Drentse Hei te laten schallen? Foto: Husqvarna Media/Polarity Photo-Rob Gray

10:50-11:50                Moto3 race – LIVE op NPO 1, Auvio.be

11:50-13:15                Moto2 race – LIVE op NPO 1, Auvio.be

13:15-15:20                MotoGP race – LIVE op NPO 1, Auvio.be en Play Sports 3 (13:55-15:10)

Tekst: Bart Jacobs

Foto's: KTM Media Library/Polarity Photo Rob Gray, KTM Media Library/Ray Archer (cross), Husqvarna Media Library/Polarity Photo-Rob Gray

Video: YouTube.com/RTV Drenthe

Geschreven op 27 juni 2024
© Motoren & Toerisme