Motorsport LIVE: Weekend van 24-26 juli 2020

Voorbeschouwingen zijn altijd, euh voorwaardelijk. Dat ervaarden we vandaag weer maar eens zelf… Toen bleek dat Marc Marquez, en in z’n spoor ook Cal Crutchlow en Alex Rins, deze middag terug op de paddock in Jerez de la Frontera opdook, kon onze oorspronkelijke voorbeschouwing de (digitale) papiermand in.  Wie had er nu immers gedacht dat Marc Marquez, nauwelijks vier dagen nadat hij tijdens de Red Bull GP de Espana z’n rechter onderarm had gebroken, alweer fit verklaard zou worden. Wellicht niemand. Toch was het exact dat, wat er met Marquez en ook Crutchlow en Rins, gebeurde toen ze vanmiddag een medische controle ondergingen bij FIM medical officer Dr. Giancarlo di Filippo. En dan te zeggen dat twee dagen geleden, Marquez zelfs in het meest gunstige geval terug verwacht werd tijdens de GP van Tsjechië, in Brno.

 

Winnen is alles

Marc Marquez leek 'on fire' tijdens z'n inhaalrace van vorige zondag. Tot het even later verkeerd ging...

Toch willen de drie pechvogels van het voorbije weekend het dit weekend proberen. Dat de MotoGP voor het tweede opeenvolgende weekend op het circuit van Jerez rijdt, speelt hen wellicht in de kaart. Zowel Marquez, als Crutchlow en Rins, kunnen morgen ‘uitzitten’ en zo een extra dag ‘recupereren’.  Voor Honda is de voortijdige terugkeer van Marquez en Crutchlow alvast goed nieuws. Marquez hoefde niet zozeer nu al opnieuw op de motor te stappen maar is evenwel een geboren winnaar, die altijd alles op alles zet. Terwijl Crutchlow nog een contract voor volgend seizoen moet zien te versieren. De Engelsman weet dat het seizoen kort én krachtig zal zijn en hij dus zo snel mogelijk terug moet presteren.

Druk op Rossi

Fabio Quartararo bezorgde Frankrijk vorig weekend een historische zege. Het was immers al 35 jaar geleden, van Christians Sarron zege op een kletsnat Hockenheim, dat een Fransman nog een GP in de koningsklasse had gewonnen!

Voor Yamaha kon het voorbije weekend wellicht niet beter verlopen zijn. Met z’n allereerste zege in de MotoGP bevestigde toekomstig fabriekspiloot Fabio Quartararo dat hij die nakende promotie waardig is. En ook Maverick Vinales, defacto de nummer 1-rijder bij de Japanse motorreus, ziet het er goed uit. Een tweede plaats in de openings-GP, en dus ook in de tussenstand is een mooie uitgangspositie. Alleen voor Valentino Rossi, lijkt het maar niet te vlotten. Rossi sukkelt nog steeds met het probleem waarmee hij de afgelopen seizoenen ook al kampte, een te warme achterband. Een euvel dat meer dan waarschijnlijk te wijten is aan de rijstijl van de Italiaanse legende, want de andere Yamaha-rijders hebben er geen last van. Dat hij tijdens de GP van Spanje met motorpech uitviel is natuurlijk een tegenvaller voor hem, maar wel een die hij zo snel mogelijk moet weten te overstijgen. Rossi moet komende zondag, kost wat kost, voor z’n pupil en merkgenoot Franco Morbidelli weten te finishen. En dat belooft alvast niet makkelijk te worden…

Bovendien heeft Fabio Quartararo vorige zondag de lat, ongewild, hoger gelegd voor Valentino Rossi. Hij bewees immers dat je ook met een door een satellietteam gerunde Yamaha M1 een GP kan winnen. De vraag of Rossi, die volgend jaar méér dan waarschijnlijk voor Petronas Yamaha zal uitkomen, die prestatie op z’n 42e zal kunnen evenaren…

Goede start voor Dovizioso en KTM

Drie KTM-piloten op een rijtje? Van links naar rechts Pol Espargaro, diens teammaat Brad Binder en gelegenheidscrosser (op KTM) Andrea Dovizioso...

Nadat in de aanloop naar Jerez een sleutelbeen brak bij een partijtje motorcross, zag het er heel even slecht uit voor het seizoen van Andrea Dovizioso. Ook vorige week kwam hij maar traag op gang tijdens de testdagen voorafgaand aan de eerste GP. Maar uiteindelijk stond de Italiaan wel mooi op het 3e podiumtrapje.  Momenteel is Dovizioso in een zware onderhandeling met Ducati verwikkeld om z’n contract te verlengen. Maar de ervaren Italiaan mag zich ook beroepen op de belangstelling van KTM. Een merk waarop hij in z’n vrije tijd al uitkomt zij het dan als ‘Deluxe vrijetijdsrijder’, zoals je in het filmpje hieronder kan ontdekken.

Opvallend was ook de progressie die de KTM’s hadden geboekt.  Pol Espargaro werd 6e, al had er wellicht nog meer ingezeten had de Catalaan geen uitstapje gemaakt in de zandbak. Opvallend was ook de 8e plaats van Tech3 KTM-rijder Miguel Oliveira. De Portugese student tandartsenij  (!) zou dit seizoen weleens tot één van de betere satellietrijders kunnen uitgroeien.

Ook dit weekend hoef je niets te missen van de Andalusische GP. Eurosport zendt elke sessie van de Moto3, Moto2 en de MotoGP LIVE uit. Vraag is echter of ze ook de MotoE race, met Xavier Siméon, LIVE zullen uitzenden. Vorige zondag bleek dat in realiteit, in tegenstelling tot het vooropgestelde uitzendschema, alvast niet het geval te zijn. Maar trouwe fans van de Brusselaar kunnen de MotoE race alvast volgen op La Deux (RTBF2), dat ook de drie overige races LIVE uitzendt.

 

Motorsport LIVE: 24-26 juli 2020

MotoGP - GP van Andalusië

Vrijdag 24 juli

08:55-09:45                Moto3 1e vrije training – LIVE op Eurosport1

09:45-10:45                MotoGP 1e vrije training – LIVE op Eurosport1

10:45-11:45                Moto2 1e vrije training – LIVE op Eurosport1

 

13:10-14:00                Moto3 2e vrije training – LIVE op Eurosport1

14:00-15:00                MotoGP 2e vrije training –LIVE op Eurosport1

15:00-16:00                Moto2 2e vrije training – LIVE op Eurosport1

Zaterdag 25 juli

08:55-09:45                Moto3 3e vrije training – LIVE op Eurosport1

09:45-10:45                MotoGP 3e vrije training – LIVE op Eurosport1

10:45-11:45                Moto2 3e vrije training – LIVE op Eurosport1

 

12:30-13:30                Moto3 kwalificaties – LIVE op Eurosport1

13:30-15:00                MotoGP kwalificaties – LIVE op Eurosport1

15:00-16:00                Moto2 kwalificaties – LIVE op Eurosport1

Zondag 26 juli

 

08:30-10:00                warm-up- LIVE op Eurosport1

10:00-10:30                MotoE race – LIVE op Eurosport, La Deux

11:00-12:15                Moto3 race – LIVE op Eurosport1, La Deux

12:15-13:15                Moto2 race – LIVE op Eurosport1, La Deux

13:15-15:00                MotoGP race – LIVE op Eurosport, La Deux

 

 

Tekst: BJ

Foto’s: Yamaha Racing, Honda News, KTM Images

Video: YouTube.com/Red Bull Motorsports

 

Geschreven op 23 juli 2020
© Motoren & Toerisme