Motorsport LIVE: Weekend van 20 en 21 mei 2023

Twee belangrijke motorsportevenementen staan dit weekend op de kalender: de MXGP van Frankrijk en de 3e ronde van het British Superbike.

 

MXGP - GP van Frankrijk

 

Foto: KTM Images/Ray Archer

Dit weekend doet het mondiale noppencircus voor het eerst sinds lang weer eens de prachtige flankenomloop van Villars sous Ecot. We moesten even in het rijke foto-archief van KTM zoeken vooraleer we bij bovenstaande foto van Antonio Cairoli uit 2017 uitkwamen. Het circuit in het Pays de Montbeliard heeft een bijzondere plaats in de Franse motorcrossgeschiedenis want het was immers daar, dat in 1988 het land (met Jean-Michel Bayle, Yannig Kervella en Jacky Vimond) voor het eerst op het podium (2e na de USA)  stond in de Motocross des Nations. Momenteel lijkt Frankrijk evenwel door een ietwat mindere periode te gaan, tenminste in de GP's. Maxime Renaux brak z'n voet in de GP van Spanje en ook Romain Febvre is niet in optimale doen. De kansen op een Franse zege in de MXGP-klasse zijn doen ook klein. 

In de MX2 zijn die iets groter, maar dan moet het vooral van Thibault Benistant komen. De teamgenoot van WK-leider Jago Geerts bij Monster Energy Yamaha, liet vorig jaar ook z'n eigen belangen prevaleren tijdens de eerste GP op Franse bodem (in ErnĂ©e). Maar eerlijk gezegd; teamorders zijn nooit goed voor de sport en zeker niet wanneer het seizoen nog niet eens halfweg is. 

Video: Wat gebeurde er ook alweer in de vorige GP?

De samenvattingen van de MXGP van Spanje

Twee rijders waar we dit weekend zeker naar uitkijken zijn Lucas (Nestaan Husqvarna) en Sacha Coenen (Red Bull KTM). De tweeling uit Overijse reed twee jaar geleden voor Bud Racing het Franse Junior 125-kampioenschap en domineerde de wedstrijd in Villars sous Ecot. Sacha won toen beide manches voor broer Lucas, al kroonde deze laatste zich later tot Frans kampioen. Benieuwd hoe de Coenen Brothers het er zondag vanaf brengen.

De manches zijn zondag LIVE te volgen op Play Sports4. 

British Superbike - Donington Park

 

Glenn Irwin trekt dit weekend als leider in het BSB-kampioenschap naar Donington Park. De Noord-Ier heeft op de BeerMonster Ducati Panigale V4 R van PBM het ritme opnieuw te pakken gekregen. Drie weken geleden won hij race 3 op Oulton Park (zie de samenvatting daarvan hieronder) terwijl hij datzelfde ook al op Paasdag op Silverstone had gedaan. Vorige week zaterdag won Irwin dan voor eigen publiek de beide Superbike-races van de North West 200. Een bewijs van de vorm waarin hij steekt.

Samenvatting BSB Oulton Park

Samenvattingen van de 2e BSB-ronde op Oulton Park

Net als Villars sous Ecot een iconisch circuit is voor de motorcross is Donington Park dat voor de wegrace. Het circuit ligt eigenlijk in de voormalige tuin (nou ja...) van Donington Hall. Liefhebbers van Britse motorfietsen herinneren zich wellicht dat in een nog niet zo ver verleden Donington Hall ook als hoofdkwartier voor Norton Motorcycles fungeerde. En dan hebben we het natuurlijke over de onverkwikkelijke historie van voormalig CEO Stuart Garner. Anno 2023 is er een nieuwe connectie tussen Donington Hall en het eigenlijke circuit, want beiden zijn nu in handen van Motorsport Vision - het bedrijf van ex-Formule 1-piloot Dr. Jonathan Palmer.

De hoogteverschillen maken van Donington Park een typisch Brits circuit en zeker de passage door de snelle Craner Curves is uniek. Onboard-beelden van BSB-races op Donington Park zijn dan ook altijd speciaal. Hieronder zie je onboardbeelden uit race 3 van van vorig jaar.

Motorsport LIVE: 20 en 21 mei 2023

Zaterdag 20 mei

British Superbike - Donington Park

14:10-20:00            BSB en nevenklassen races en kwalificaties - LIVE via de Eurosportplayer

Zondag 21 mei

British Superbike - Donington Park

11:20-19:00            races - LIVE via Eurosportplayer

MXGP - GP van Frankrijk

13:00-14:00        MX2 manche 1 - LIVE op Play Sports4 en Eurosport2

14:00-15:00.       MXGP manche 1 - LIVE op Play Sports4 en Eurosport2

16:00-17:00        MX2 manche 2  - LIVE op Play Sports4 en Eurosport2

17:00-18:00        MXGP manche 2 - LIVE op Play Sports4 en Eurosport2

 

Tekst: BJ

Foto's: KTM Images/Ray Archer, BeerMonster Ducati/PBM, Honda Racing UK

Video: YouTube.com/British Superbike

 

Geschreven op 17 mei 2023
© Motoren & Toerisme