Motorsport LIVE: Weekend van 18-20 september 2020

Aanstaande zondag wordt een ware hoogdag voor de motorsportliefhebbers – en dan vooral voor de wegracefans – met zowel MotoGP, World Superbike en British Superbike op één en dezelfde dag. Normaal gezien doen organisatoren er alles aan om hun wedstrijden zo weinig mogelijk samen te laten vallen. Maar in dit ongelofelijk korte maar krachtige seizoen is het niet makkelijk om overlappingen te vermijden. Bovendien zijn er ook nog andere sportdisciplines die op volle toeren draaien. Zo vallen dit weekend de twee grootste Franse sportevenementen – Het finaleweekend van de Tour de France en de 24 Heures du Mans (Auto) – samen. We hebben het niet gecheckt maar dat is wellicht een primeur. Voor de programmatoren van Eurosport was het allicht niet makkelijk om alles mooi samen te laten vallen, maar ze zijn er wonderwel in geslaagd. Tenminste, als we naar het vooropgestelde programmaschema kijken. Alleen op vrijdagnamiddag moeten de ‘die-hard’ MotoGP-fans de tweede vrije trainingen van de GP van Emilia Romagna missen.

 

MotoGP – GP dell Emilia Romagna

Dat Misano een circuit is dat de Yamaha’s wel ligt, werd afgelopen weekend gedemonstreerd door Franco Morbidelli. Als we de logica volgen, waarin Morbidelli’s Petronas Yamaha-teamgenoot Fabio Quartararo, tijdens twee opeenvolgende weekends, de beide GP’s op Jerez won, dan is Morbidelli de logische opvolger van zichzelf. Alleen, is motorsport en dan vooral MotoGP vrij onvoorspelbaar.

Franco Morbidelli, vorige zondag onderweg naar z'n 1e zege in de MotoGP.

Eén ding is wel al zeker, Quartararo is WK-leider af. De Fransman telt nu 6 punten achterstand, op de nieuwe leider, Andrea Dovizioso (Ducati Team). Maar met nog 8 ronden te gaan, ligt de titelstrijd nog lang niet in een beslissende plooi. De vraag is echter of, we met stijgende corona-cijfers in Spanje en Frankrijk, straks ook daadwerkelijk races in Barcelona, Le Mans, Motorland Aragon en Valencia zullen zien…

Op de vrijdagse namiddag-trainingen na, schotelt Eurosport ons nagenoeg alle sessies voor. Opgelet echter want op zaterdagnamiddag zijn de kwalificaties niet te volgen op het vertrouwde Eurosport1 maar wel LIVE op Eurosport2.

 

WK Superbike – Catalunya

Het WK Superbike doet dit weekend, voor het eerst in z’n geschiedenis, het circuit de Catalunya in Montmelo aan. In een seizoen waarin zowat alle plannen herschreven dienden te worden, hoeft dat niet te verbazen. Al had Dorna ook nog andere redenen om een WSBK-ronde in Catalonië te plannen. Zowel het Kawasaki Racing-fabrieksteam als het officiële HRC-team is in deze Spaanse regio gevestigd. Dit laatste team is overigens een ‘spin-off’ van het Repsol Honda MotoGP-team.

Jonathan Rea (Kawasaki Racing Team) is én blijft ook in 2020 de te kloppen man in het WK Superbike.

Wat het sportieve luik betreft, kan het WK Superbike niet echt de verwachte spanning leveren. Na vijf verreden ronden, en met nog drie te gaan, staat regerend wereldkampioen Jonathan Rea opnieuw rotsvast op de leidersplaats. De Noord-Ierse Kawasaki-rijder heeft nu 36 punten voorsprong op, Scott Redding. Als de regerende BSB-kampioen nog aanspraak wil maken op de wereldtitel moet hij dit weekend met een succesvol tegenoffensief komen… Eurosport2 zendt op zaterdagavond een samenvatting van de Superpole-sessie en de eerste race uit. Op zondagmiddag kan  je de 2e race LIVE volgen op hetzelfde kanaal.

British Superbike – Oulton Park

De BSB-jongens zijn dit weekend aan hun vierde van zes ronden toe en dat op het pittoreske circuit van Oulton Park.

Veel Britser dan Oulton Park worden circuits niet...

Het technische circuit in het graafschap Cheshire wordt wel eens een mini-Nürburgring genoemd.  Kampioenschapsleider Glenn Irwin (Honda Racing) heeft ondertussen een voorsprong van 35 punten op Josh Brookes (VisionTrack Ducati) uitgebouwd. Afwachten of de Australische ‘buckaroo’ op dit erg technisch circuit een vuist kan maken tegen de Fireblade-rijder.

 

Motorsport LIVE: 18-20 september

Vrijdag 18 september

MotoGP – GP dell Emilia Romagna

08:55-09:45                Moto3 Vrije Training 1 – LIVE op Eurosport1

09:45-10:45                MotoGP Vrije Training 1 – LIVE opEurosport1

10:45-11:50                Moto2 Vrije Training 1 – LIVE op Eurosport1

Zaterdag 19 september

MotoGP – GP dell Emilia Romagna

08:55-09:45                Moto3 Vrije Training 1 – LIVE op Eurosport1

09:45-10:45                MotoGP Vrije Training 1 – LIVE op Eurosport1

10:45-11:50                Moto2 Vrije Training 1 – LIVE op Eurosport1

12:25-13:15                Moto3 Kwalificatie – LIVE op Eurosport2

13:15-15:00                MotoGP Kwalificatie – LIVE op Eurosport2

15:00-16:00                Moto2 Kwalificatie – LIVE op Eurosport2

WK Superbike – Catalunya

19:25-19:55             WK Superbike Superpole – samenvatting op Eurosport2

19:55-20:25             WK Superbike Race 1 – samenvatting op Eurosport2

 

Zondag 20 september

MotoGP – GP dell Emilia Romagna

10:55 -12:15                Moto3 Race – LIVE op Eurosport1 en Tipik (RTBF2)

12:15-13:30                Moto2 Race – LIVE op Eurosport1 en Tipik (RTBF2)

13:45-15:00                MotoGP Race – LIVE op Eurosport1 en Tipik (RTBF2)

WK Superbike – Catalunya

15:00-16:00                WK Superbike Race 2 – LIVE op Eurosport2

16:00-16:30                WK Supersport Race 2 – samenvatting op Eurosport

British Superbike – Oulton Park

22:00-22:30                BSB Race 1 – samenvatting op Eurosport

22:30-23:00                BSB Race 2 – samenvatting op Eurosport

 

Tekst: BJ

Foto's: Suzuki Racing, Kawasaki Racing, Yamaha Racing

Geschreven op 17 september 2020
© Motoren & Toerisme