Motorsport LIVE: Weekend van 17 en 18 juli 2021

FIM EWC – 12 Hours of Estoril

Morgen vindt de tweede ronde van het EWC (WK Endurance) 2021 plaats in het Portugese Estoril. De winnaar van de 24 Heures du Mans Moto, het Yoshimura SERT Motul-team, is ook in de buurt van Lissabon groot favoriet. Met Brusselaar Xavier Siméon hebben we ook een tricolore aandeel in dat succes.

Maar we zijn ook benieuwd naar de verrichtingen dat andere team met een Belgisch tintje, het BMW Motorrad World Endurance-team van teammanager Werner Daemen. In Le Mans eindigden ze als derde (na Yoshimura SERT Motul en SRC Kawasaki). De vraag is of de bemanning die uit Markus Reiterberger, Javi Fores en Kenny Foray bestaat in Estoril voor het eerst een EWC-ronde op haar naam kan schrijven.

Xavier Siméon is stilaan tot een sterkhouder binnen het Yoshimura SERT Motul-team aan het uitgroeien.

Het antwoord op die vraag krijgen we morgenavond rond de klok van 22u00. Eurosport2 maakt van het (relatief) rustige sportweekend (stilte voor de grote storm die de Oympische Spelen toch zijn…) gebruik om de hele wedstrijd LIVE uit te zenden.

Voor de laatste updates over de kwalificaties verwijzen we graag naar de uitstekende officiële site van het EWC: www.fimewc.com  Als opwarmer(tje) zie je hieronder alvast een onboard-ronde van SRC Webike Kawasaki-kopman Erwan Nigon.

MXGP – GP van Nederland

De MXGP ruilt de komende jaren Valkenswaard in voor Oss, maar Jeffrey Herlings (met #84) blijft hoe dan ook de publiekslieveling tijdens de GP van Nederland.

We waren er al jarenlang aan gewend dat de GP van Nederland, net over de Belgisch-Nederlandse grens, in Valkenswaard plaats vond. Dit jaar, en ook de volgende drie jaren, is dat niet zo. Het circuit van de Witte Ruijsheuvel in Oss, is de plaats van handeling voor deze editie van de GP van Nederland. En daarmee komt de cross ook weer een stukje thuis.

Oss is gezegend met een rijke motorsportgeschiedenis en dat zowel op noppen als op slicks. De wegraceliefhebbers kennen wellicht nog de Pinksterraces op het stratencircuit Vorstengrafdonk. En in de jaren ’70 had Oss zelfs een 24-uurs race.

Maar Oss werd vooral in de tweede helft van de jaren ’80 bekend bij motorsportliefhebbers dankzij de rivaliteit tussen twee jonge en lokale motorcrosstoppers: John van den Berk en Dave Strijbos. Het is niet de eerste maal dat Oss het decor is voor een GP. Tot in de jaren ’90 stond het circuit in Oss regelmatig op de kalender van één of andere GP-klasse. Maar na de hergroepering van de GP-klassen aan het begin van de jaren 2000 werden er in Oss alleen nog maar races voor het ONK (of diens opvolger de Dutch Masters) of Zijspancross-GP’s verreden.

Het doorgaan van de  GP in Oss hing begin deze week even aan een zijden draadje, door de nieuwe verstrengingen inzake de coronamaatregelen, die de Nederlandse regering eind vorige week uitvaardigde.

Uiteindelijk kon de GP dan toch nog doorgang vinden, mét publiek, maar dan wel met strenge toegangsmaatregelen.

Wat het sportieve betreft mogen we ons alvast aan een strijd tussen regerend wereldkampioen Tim Gajser (HRC Honda) en Jeffrey Herlings (Red Bull KTM) om de leidersplaats in de MXGP WK-stand verwachten. Gajser (124 punten) heeft nu zes punten voorsprong op challenger Herlings. Maar van de Nederlander weten we dat hij voor eigen publiek altijd wil schitteren. Doet hij dat met een dubbele reekszege? Je ziet het alvast zondagnamiddag op Play Sports 2. Later op de avond kan je dan ook nog de samenvattingen van de vier manches  op Eurosport2 bekijken.

 

Motorsport LIVE: 17-18 juli

Zaterdag 17 juli

FIM EWC – 12 Hours of Estoril

09:15-22:00                Race integraal – LIVE op Eurosport2

 

Zondag 18 juli

MXGP – GP van Nederland

12:00-13:00                MX2 manche 1 – LIVE op Play Sports 2

13:00-14:00                MXGP manche 1 - LIVE op Play Sports 2

15:00-16:00                MX2 manche 2 – LIVE op Play Sports 2

16:00-17:00                MXGP manche 2 – LIVE op Play Sports2

 

18:30-19:00                MX2 manche 1 – samenvatting op Eurosport2

19:00-19:30                MXGP manche 1 – samenvatting op Eurosport2

19:30-20:00                MX2 manche 2 – samenvatting op Eurosport2

20:00-20:30                MXGP manche 2 – samenvatting op Eurosport2

 

 

Tekst: BJ

Foto’s: Suzuki Racing/David Reygondeau, KTM Images/Ray Archer          

Geschreven op 16 juli 2021
© Motoren & Toerisme