Motorsport LIVE: Weekend van 17-18 september 2022

Wegrace-liefhebbers kunnen dit weekend volop hun hart ophalen bij een feestelijke editie van de Bol d’Or en de GP van Aragon.

 

FIM EWC – Bol d’Or

Dat endurance een bij uitstek Franse motorsport-discipline is, wist je als trouw lezer van Motorsport LIVE wellicht al. Het begon immers 100 jaar geleden met de Bol d’Or. Uitweiden over de geschiedenis van deze ‘Grand-mère de toutes les courses d’Endurance’, zou ons te ver leiden. Maar dit weekend wordt het 100-jarige bestaan van deze wedstrijd dus op het plateau van Le Castellet, of beter gezegd het Circuit Paul Ricard, gevierd.

 

Racen bij valavond met de Alpes-Maritimes op de achtergrond, dat kan alleen maar de Bol d'Or zijn.

Het wordt sowieso toch een beetje een vreemde Bol d’Or, nu we weten dat die de laatste wedstrijd van Yoshimura SERT Motul-team, in z’n huidige vorm wordt. Het legendarische Suzuki-team uit Le Mans leidt momenteel de dans in de WK-stand van het FIM EWC en dus is de kans groot dat ze 2022 toch in schoonheid afsluiten. Het zal echter zonder Xavier Siméon zijn, die z’n professionele carrière vorige week plotsklaps beëindigde. SERT, zoals het team voor ons altijd al heten, schreef Suzuki MotoGP-testrijder Kazuki Watanabe in voor de Bol d’Or. De Japanner vervangt dan ook Siméon.

De Bol d’Or 2022 is grotendeels LIVE te volgen op Eurosport2 en dat vanaf zaterdagnamiddag. Nieuws en uitslagen van trainingen en kwalificaties vind je op de officiële site www.fimewc.com

 

MotoGP – GP van Aragon

Paco Bagnaia mag dan de man van het moment zijn in de MotoGP, toch heeft hij aan de vooravond van de GP van Aragon nog steeds 30 punten achterstand op WK-leider Fabio Quartararo. Bovendien is de kans héél groot dat beiden dit weekend een beetje in de schaduw van een derde rijder zullen staan. De GP op Motorland Aragon betekent immers de voortijdige comeback van Marc Marquez. Ter herinnering. De Repsol Honda-rijder liet zich begin juni aan z’n arm opereren in de befaamde Mayo Clinic in Upstate New York. Eerst zag het er naar uit dat Marquez’ revalidatie geheel het resterende deel van het seizoen 2022 in beslag zou nemen, nu maakt hij midden september dus z’n return.

Een beeld uit de GP van Aragon van vorig jaar, Marquez zit Bagnaia op de hielen. De Ducati-rijder zou uiteindelijk winnen.

We hebben zo de indruk dat die comeback er vooral op vraag van het HRC-management komt. De Honda Racing Corporation viert dit jaar – en meer specifiek deze maand – haar 40e verjaardag en doet het slechter dan ooit in de voor haar belangrijkste klasse, de MotoGP. Of Marquez meteen bij z’n comeback ook sportief een vuist zal kunnen maken is verre van zeker. Maar de aandacht voor de achtvoudige wereldkampioen, die in eigen land heroptreedt, maakt wellicht veel goed voor HRC.

Alle nieuws en uitslagen van de GP van Aragon vind je op www.motogp.com

 

Motorsport LIVE: 17-18 september 2022

Zaterdag 18 september

FIM EWC – Bol d’Or

14:45-17:30                Bol d’Or race  - LIVE  op Eurosport2

17-30-00:00                Bol d’Or race  - LIVE op Eurosport1

Zondag 19 september

FIM EWC – Bol d’Or

06:00-09:20                Bol d’Or race - LIVE op Eurosport2

09:20-15:30                Bol d’Or race – LIVE op Eurosport1

MotoGP – GP van Aragon

10:45-11:50                Moto3 race – LIVE op TiPiK

11:50-13:10                Moto2 race – LIVE op TiPiK

13:10-15:00                MotoGP race – LIVE op TiPiK

 

Tekst: BJ

Foto’s: Suzuki Racing/David Reygondeau, Honda Racing Corporation

 

 

 

 

 

Geschreven op 15 september 2022
© Motoren & Toerisme