Motorsport LIVE: Weekend van 16-18 juni

De motorsportactie belooft dit weekend verschroeiend warm te worden met de GP van Duitsland op de Sachsenring en in het BSB de jaarlijkse uitstap richting Schotland. Maar vanuit Belgisch standpunt vindt het belangrijkste motorsportevenement natuurlijk op het circuit van Spa-Francorchamps plaats waar de vernieuwde 24H Spa Motos aan hun tweede editie toe zijn.

FIM EWC – 24H Spa Motos

F.C.C. TSR Honda France komt als WK-leider naar Spa, maar het BMW Motorrad World Endurance-team van Werner Daemen start als titelverdediger. De line-up van het Belgisch-Duitse team veranderde niet en dus zullen  Jérémy Guarnoni, Illya Mykhalchyk en Markus Reiterberger opnieuw voor het hoogste podiumtrapje gaan. Vorig jaar werden de 24H Spa Motos eveneens in warme omstandigheden afgewerkt, maar zat het venijn in de start toen het op zondagochtend begon te onweren.

Wat gebeurde er vorig jaar ook weer in de 24H Spa Motos?

Het is geweldig om terug een Motorsport WK op het mooiste circuit ter wereld te zien! Foto: FIM EWC

Met z’n 6.985 km is het circuit van Spa-Francorchamps het langste van het EWC-seizoen. Bovendien speelt ook het hoogteverschil een rol in Spa-Francorchamps. Het hoogste punt ligt vlak voor de chicane van Les Combes op 468 meter hoogte, terwijl het laagste punt de bocht van Stavelot is die 102 meters lager ligt.

Reeds in het verleden waren de toenmalige 24 Heures de Liège – zoals de voorloper van de 24H Spa Motos heette – ook een afspraak die in het vet aangeduid werd op de racekalenders van veel Belgische piloten. Anno 2023 is er helaas geen sprake meer van nationale klassen die in de proloog van de 24 H rijden, maar een aantal landgenoten heeft wel een rol als gelegenheidspiloot in de 2e ronde van het WK Endurance, zoals het FIM EWC vroeger heette.

Zo verliepen de 24 Heures du Mans Moto - de 1e FIM EWC-ronde van 2023

Wel in de proloog dit jaar: het WK Zijspanracen. Een dikke week na hun dubbelslag op de Mountain Course (tijdens de Isle of Man TT) trekken de Birchall brothers naar een ander legendarisch en voormalig stratencircuit: Spa-Francorchamps.

De Birchall brothers verbreken het absolute ronderecord voor zijspannen tijdens de Isle of Man TT

Op Eurosport2 moet je dit weekend maar weinig van de actie missen en ook de RTBF doet z’n duit in het zakje via Auvio.be

Het laatste nieuws en uitslagen van de kwalificaties vind je op de officiële site van het WK Endurance: https://www.fimewc.com/

MotoGP – GP van Duitsland

Marc Marquez in 2021 op weg naar z'n 11e zege op de Sachsenring. Lukt hij daarin zondag opnieuw? Foto: Honda Racing Corporation

Het gaat Marc Marquez allesbehalve voor de wind in de MotoGP dit seizoen. En toch mogen we hem op voorhand niet uitvlakken voor een podiumplaats, zeker niet op de Sachsenring. Sinds 2010 heeft Marquez bij de 11 gelegenheden waarin hij op de Sachsenring startte ook 11x op het hoogste podiumtrapje gestaan. Eindigde de Italiaanse GP van de HRC-kopman afgelopen zondag nog in de grindbak, dan zou daar dit weekend misschien wel verandering (versta ‘verbetering’) in kunnnen komen.

De GP van Duitsland is dit weekend weer te volgen via Auvio.be en op TiPiK.

Info en uitslagen op www.motogp.com

BSB – Knockhill

Josh Brookes (FHO Racing BMW Motorrad) kreeg maar weinig tijd om uit te blazen van z'n zes races tijdens de Isle of Man TT. Dit weekend kan de Australiër terug de leiding pakken in het BSB-kampioenschap. Foto: FHO Racing BMW Motorrad

Eén week na de stralende editie 2022 van de Isle of Man TT trekken een aantal van de protagonisten naar Schotland. De meeting op Knockhill is de enige BSB-wedstrijd die niet op Engelse bodem plaats vindt. Tommy Bridewell (BeerMonster Ducati) heeft een kleine voorsprong (3 ptn) op teamgenoot Glenn Irwin en twee punten extra op Josh Brookes (FHO Racing BMW Motorrad).

Info en uitslagen op www.britishsuperbike.com

Motorsport LIVE:  16-18 juni

Vrijdag 16 juni

WK Sidecars – Spa

18:25-19:05   Sprintrace (7) – LIVE via YouTube.com

Zaterdag 17 juni

WK Sidecars – Spa

10:25-11:15.   Hoofdrace – LIVE via YouTube.com

MotoGP – GP van Duitsland

12:50-14:45   Kwalificaties Moto3 en Moto2 – LIVE via Auvio.be

14:45-15:45   MotoGP Sprintrace – LIVE via Auvio.be

FIM EWC – Spa

13:45-00:00  Start en race – LIVE op Eurosport2, Eurosportplayer en Auvio.be

BSB – Knockhill

14:20-19:00 Kwalificaties en sprintrace BSB - via Eurosportplayer

Zondag 18 juni

FIM EWC – 24H Spa Motos

05:00-09:00   Ochtenduren LIVE via Auvio.be en Eurosport2

09:00-14:00   Laatste uren LIVE via Auvio.be en Eurosport2

MotoGP – GP van Duitsland

10:45-15:00               Races (Moto3, Moto2, MotoGP) - LIVE op TiPiK en Auvio.be

BSB – Knockhill

11:35-19:00               Races – LIVE via Eurosportplayer

 

Tekst: BJ

Foto's: FIM EWC, Honda Racing Corporation, FHO Racing BMW Motorrad

Geschreven op 15 juni 2023
© Motoren & Toerisme