Motorsport LIVE: Weekend van 15-16 april 2023

De motorsportliefhebber krijgt een mooi gevuld weekend voorgeschoteld, met op het menu de 24 Heures du Mans Moto, de MotoGP of the Americas en de MXGP van Trentino.

24 Heures du Mans Moto

Het WK Endurance 2023 start met de bekende etmaal-klassieker op het circuit Bugatti. Van de drie wereldkampioenschappen snelheid is de Endurance zonder twijfel de meest Belgisch getinte met een WK-ronde op Spa-Francorchamps, twee Belgische teams en een handvol tricolore rijders.

Het BMW Motorrad World Endurance-team volop aan het werk tijdens een pitstop in de 24 Heures Moto van vorig jaar. Foto: BMW Group Press

Titelverdediger F.C.C. TSR Honda France is natuurlijk het te kloppen team. Daarnaast zijn alle officiële teams van 2022 ook nu weer van de partij. Dat geldt ook voor Yoshimura SERT Motul. Suzuki Japan mag zich dan officieel uit het FIM EWC teruggetrokken hebben, het in Le Mans gevestigde Suzuki Endurance Racing Team (SERT) blijft gewoon verder racen, zij het in een licht gewijzigde bezetting. Geen Xavier Siméon meer, wel  Etienne Masson waardoor het team opnieuw heel Frans kleurt.

Van Belgische zijde mogen we veel verwachten van BMW Motorrad World Endurance Team. Een team dat onder Belgische vlag uitkomt, een Belgische omkadering  heeft – ex-IDM-kampioen Werner Daemen als teambaas en voormalig M&T-redacteur Steven Casaer als technisch directeur – en met Champion smeermiddelen een Belgische hoofdsponsor heeft, maar helaas geen rijders van eigen bodem telt.

Dat andere Belgische team, KM99 (Yamaha) is een nieuwkomer in het WK Endurance al zijn de rijders en mensen achter de pitmuur dat allesbehalve. Het team van Ardennees Mario Kupper (en Biker’s Days-baas Christian Jupsin) telt met Bastien Mackels ook een Belgische rijder. Mackels, die in het dagelijkse leven werkzaam is als vertegenwoordiger van motoraccessoires-gigant Duell, krijgt in het team Frans gezelschap in de personen van voormalig wereldkampioen Supersport Lucas Mahias en Florian Marino.

De overige Belgen op de deelnemerslijst van de 24 Heures du Mans Moto zijn Loris Cresson (BMRT 3 D MAXXESS NEVERS), Arnaud De Kimpe en David Drieghe (Players) en Luca de Vleeschauwer (Energie Endurance 91).

De volledige deelnemerslijst vind je in de PDF hieronder. (Een handig hulpmiddeltje voor zij die de race volgen via Eurosport2).

Alle nieuws, kwalificatietijden vind je op www.fim-ewc.com

MotoGP – GP of the Americas

De openingsronde van de GP of the Americas van vorig jaar. Foto: KTM Images/Polarity Photo-Rob Gray

Het hoogtepunt van het weekend wordt de GP of the Americas die zondagavond om 21u00 onze tijd wordt verreden. Daags voordien kan je op Auvio.be al terecht voor de LIVE streaming van de sprintrace. Benieuwd wat dat zal geven op het spectaculaire Circuit of the Americas (COTA). Toch nog even aanstippen  dat er dit weekend een aantal vervangers zullen aantreden in de MotoGP-klasse. Zo vervangt Ducati-testrijder Michele Pirro de nog steeds geblesseerde Enea Bastianini in het Ducati Lenovo-fabrieksteam. COTA-specialist Marc Maquez wordt bij Repsol Honda vervangen door Stefan Bradl en Jonas Folger zit bij GASGAS op de machine van de onfortuinlijke Pol Espargaro.

Alle nieuws en uitslagen van de GP of the Americas vind je op www.motogp.com

MXGP – GP van Trentino

Na de GP van Zwitserland van afgelopen Paasmaandag, moeten de MXGP-rijders dit weekend alweer aan de bak en wel aan de andere kant van de Alpen. Of beter gezegd in de uitlopers van de Dolomieten waar het mooie hellingen-circuit van Arco di Trento ligt. Van Belgische zijde is het vooral uitkijken naar de MX2-klasse waarin Jago Geerts z’n leidersplaats moet verdedigen.

Alle nieuws en uitslagen van de GP van Trentino vind je op www.mxgp.com

Motorsport LIVE: 15-16 april

Zaterdag 15 april

FIM EWC - 24 Heures du Mans Moto

14:45-21:00                Race – LIVE op Eurosport2 en Eurosportplayer

21:00-03:00                Race – LIVE op Eurosport2 en Eurosportplayer

MotoGP – GP of the Americas

19:45-21:45                Kwalificaties Moto3 en Moto2  - LIVE op Auvio.be

21:45-23:00                Sprintrace – LIVE op Auvio.be

Zondag 16 april

FIM EWC – 24 Heures du Mans Moto

03:00-12:30                Race – LIVE op Eurosport2 en Eurosportplayer

14:00-15:30                Race – LIVE op Eurosport2

MXGP – GP van Trentino

13:00-14:00                MX2 manche 1 – LIVE op Play Sports4 en Eurosportplayer

14:00-15:00                MXGP manche 1 – LIVE op Play Sports4 en Eurosportplayer

16:00-17:00                MX2 manche 2 – LIVE op Play Sports4 en Eurosportplayer

17:00-18:00                MXGP manche 2 – LIVE op Play Sports4 en Eurosportplayer

MotoGP – GP of the Americas

19:15-20:45                Moto2 race – LIVE op TiPiK en auvio.be

20:45-22:10                MotoGP race – LIVE op TiPiK en Auvio.be

 

Tekst: BJ

Foto's: Honda News, BMW Group Press, KTM Images/Rob Gray-Polarity Photo, Husqvarna Images/Full Spectrum

Geschreven op 13 april 2023
© Motoren & Toerisme