Motorsport LIVE: 30-31 juli 2022

In het laatste juli-weekend staat er slechts één groot motorsportevenement op het programma: de Tsjechische ronde van het WK Superbike. Maar MotoGP-volgers en vooral supporters van Valentino Rossi zullen wellicht ook de Spa 24 Hours, 's werelds grootste etmaalrace voor GT-wagens, met meer dan normale belangstelling volgen.

 

WK Superbike - Most

Brno, ooit het favoriete circuit van Valentino Rossi himself, lijkt wel in ongenade te zijn gevallen bij Dorna. Twee jaar geleden mocht de Motodrom Brno nog op de MotoGP-kalender prijken. In tussentijd verdween het echter geruisloos van de MotoGP-scène. Een lot dat ook Karel Abraham, zoon van de eigenaar van het circuit, beschoren was. Maar Tsjechië heeft een rijke motor- en autosporttraditie en dus hadden ze met Most nog een circuit achter handen.

Het 4,2 km lange circuit stond vorig jaar voor het eerst op de kalender. Toen werd er een deal van vijf jaar – waarvan 2022 logischerwijs dus het tweede is – aangekondigd met het WK Superbike. Maar in tussentijd gonst het al van de geruchten omtrent de houdbaarheid van die deal.

Blijft de Autodrom Most ook na dit jaar op de WK-kalender staan? Foto: Honda Racing Corporation

Hoe dan ook, dit weekend wordt er voor het WK Superbike geraced in Most. En gezien de zomerstop van zes weken – die ze ook al in juni hadden –, is het van groot belang dat je die met een positief gevoel ingaat. Wie alvast met een positief gevoel naar Most komt is Toprak Razgatlioglu (Pata Yamaha by Brixx), die in Donington de drie races op z’n naam wist te schrijven. Een prestatie die de Turk hoognodig had, al was hij er puntgewijs nog niet mee uit de brand. Alvaro Bautista (Aruba.it Ducati) heeft op de vooravond van de Tsjechische ronde het meeste punten achter z’n naam staan (246 ptn), gevolgd door Jonathan Rea (229 ptn) en Razgatlioglu (203 ptn).  Het is opvallend dat de drie tenoren zo’n suprematie aan de dag leggen. Na bijna elke race staan ze met hun drieën op het podium. Al wisten in Donington ook Alex Lowes (2e in race 1) en Scott Redding (3e in de pole-race) een podiumplaats te pakken.

Peter 'Hicky' Hickman krijgt in Most een tweede kans in het WK Superbike en ditmaal op een fabrieks BMW M 1000 RR! Foto: BMW Group Press

Redding krijgt voor de ronde op Most overigens het gezelschap van Peter Hickman in het BMW Motorrad WorldSBK-team. Een doordachte keuze, of gewoon een presentje van BMW Motorrad, aan Hickman die het merk in juni nog drie zeges in de Isle of Man TT schonk? Feit is dat ‘Roads’-specialist er tijdens de vorige WSBK-ronde op, het hem nochtans vertrouwde, Donington Park niet in slaagde punten te scoren. Maar dat was op z’n eigen FHO BMW M1000RR, die voor de gelegenheid van BSB- naar WorldSBK-specificaties moest worden omgebouwd.

De Tsjechische ronde van het WK Superbike is deels te volgen op Eurosport2. Wie alle races in Most LIVE wil volgen, kan daarvoor terecht op worldsbk.com (videopass) of op de Eurosport Player.

24 Hours of Spa

Valentino Rossi's WRT Audi R8 tijdens de traditionele pre-24 uurs-parade door het centrum van Spa. Foto: WRT/MICHELE SCUDIERO/ BRECHT DECANCQ

Waarom zou je de vierwielige versie van de 24 Hours of Spa volgen dit weekend? Eén goede reden is: omdat Valentino Rossi aan de start staat. Meteen een primeur voor België want de Italiaanse MotoGP-legende reed tijdens z’n gehele motorsportcarrière niet één wedstrijd in ons land, laat staan op Spa-Francorchamps.

Valentino maakt dit weekend een oude droom waar: racen op Spa-Francorchamps! Foto: WRT/Michele Scudiero/Brecht Decancq

Rossi deelt al een heel seizoen een Audi R8 met Frederic Vervisch en Nico Müller. De Belg en de Zwitser zijn officiële Audi Sport-fabrieksrijders, iets waar Rossi nadrukkelijk om gevraagd had, toen hij met het Belgische team WRT in onderhandeling was. Morgen start Rossi dus voor het eerst in de 24 Hours of Spa, al is het onduidelijk of hij om 16u45 ook daadwerkelijk zelf zal starten. De Audi R8 met het iconische nummer 46 zal alvast vanaf de 25e plaats vertrekken, en in een veld met 65 auto’s is dat een allesbehalve belabberde positie.

Motorsport LIVE: 30-31 juli

Zaterdag 31 juli

WK Superbike - Most

13:55-15:00                WK Superbike race 1 – LIVE op Eurosport2

17:00-18:00                WK Supersport race 1 – uitgesteld op Eurosport2

Spa 24 Hours

16:30-16:45                Race – integraal LIVE op https://www.totalenergies24hours.com/live

Zondag 31 juli

WK Superbike - Most

12:25-13:30                WK Supersport race 2 – LIVE op Eurosport2

13:30-13:55                WK Superbike superpole race – samenvatting op Eurosport2

13:55-15:00                WK Superbike race 2 – LIVE op Eurosport2

 

Tekst: BJ

Foto's: HRC, BMW Group Press, W-Racing Team - Michele Scudiero/Brecht Decancq

 

 

Geschreven op 29 juli 2022
© Motoren & Toerisme