Motorsport LIVE: 23 en 24 juli

Zondag is het zover, dan wordt de GP van Vlaanderen op de Lommelse Heeserbergen verreden. Een evenement dat jaarlijks voor een kleine volksverhuizing zorgt en waarvoor we dit jaar ook podiumambities mogen koesteren.

Er is een beetje verwarring rond de naamgeving van ‘onze’ Motorcross Grand Prix. Soms wordt hij de GP van België genoemd, soms de GP van Vlaanderen, soms zelfs GP Limburg. Maar dit jaar is het duidelijk, het gaat wel degelijk om de GP of Flanders, of beter gezegd: de GP van Vlaanderen. Zo, nu de nomenclatuur eindelijk uitgeklaard is, kunnen we het over het sportieve gedeelte hebben.

MX2: Jago als leider naar Lommel

Het moet gezegd de editie 2022 van het WK MX2 is er één van een hoog gehalte. Zelden was de strijd om de titel zo spannend, Jago Geerts (Monster Energy Yamaha) en Tom Vialle (Red Bull KTM) spelen al een heel GP-seizoen haasje over. De beide Balenaren (Vialle woont tijdens het seizoen in die Kempische gemeente) steken met kop en schouders boven de rest van het deelnemersveld uit. De tweede manche van de Tsjechische GP van vorig weekend was razendspannend maar uiteindelijk ging Geerts toch met de zege, en de rode nummerplaat (die bij de WK-leider hoort) aan de haal.

Jago Geerts komt als leider in het WK MX2 naar Lommel.

Akkoord, Thibault Benistant Geerts ploegmaat bij Monster Energy Yamaha kan weleens een manchezege meepikken, maar de Fransman is geen titelkandidaat dit jaar. Met Liam Everts kregen we er dit seizoen een Belg bij in het WK MX2. Everts Jr kende pech tijdens het begin van het seizoen, met een duimblessure, maar groeide nadien tot een vaste waarde in de top-10. 

De 13e positie van Liam Everts in de WK-tussenstand reflecteert niet z'n ware potentieel. Foto: KTM Images/Ray Archer

In de GP van Spanje miste hij op een haar na (1 luttel puntje) het eindpodium. Na een crash in Duitsland kreeg de Diga Procross KTM-rijder opnieuw met die duimblessure af te rekenen. Na twee puntloze GP’s werd hij vorige zondag in Loket (GP van Tsjechië) mooi 8e.  

Veel Belgische crossfans zullen met hoge verwachtingen van Geerts en Everts naar de Heeserbergen trekken, hopelijk kunnen beide rijders het hoofd koel houden en voor een stunt zorgen.

MXGP: Wie klopt Gajser?

Tim Gajser lijkt op weg naar een nieuwe wereldtitel in de MXGP. Foto: HRC/Shot by Bavo

Zonder regerend wereldkampioen MXGP Jeffrey Herlings (geblesseerd) en Antonio Cairoli (‘semi-gepensioneerd’) lijkt het er wel op dat Tim Gajser (HRC Honda) ‘vrij spel’ heeft. De Sloveen telt aan de vooravond van de Vlaamse GP maar liefs 125 punten voorsprong op de nummer 2 van de tussenstand, Jeremy Seewer (Monster Energy Yamaha).  Gajser is dan ook de logische favoriet voor winst in Lommel, ook al omdat hij in de voorbije jaren bewezen heeft dat hij wel degelijk op de zandomloop kan winnen. Voor de outsiders op de zege, en zeker het podium, kijken wij in ieder geval naar het Nederlandse trio Brian Boogers (Standing Construct Husqvarna), Glenn Coldenhoff (Monster Energy Yamaha) en Calvin Vlaanderen (Gebben Van Venrooy Yamaha).

Jeremy Van Horebeek is op z'n Beta de beste Belg in de MXGP. Foto: Beta Motor Press

In de MXGP-klasse staan er met Jeremy Van Horebeek (Beta) en Brent Van Doninck (Riley Racing Yamaha) twee vaste Belgische deelnemers aan de start. Voor Lommel komt daar nog Cyril Genot (Ship to Cycle Honda SR Motoblouz) als wild-card-rijder bij.

Limburger Cyril Genot komt als wildcard-rijder in actie in Lommel. Foto: SR Motoblouz Honda/Mediacross

Meer nieuws en tussenstanden vind je op de officiële website van het WK Motorcross: http://www.mxgp.com

 

IDM - Schleiz

In het Internationale Deutsche Motorradmeisterschaft (IDM) staat dit weekend het jaarlijkse hoogtepunt op ‘Traditionsstrecke’ Schleize op het programma.

Volgend jaar viert de Schleizer Dreieck z’n 100e verjaardag, de races van dit weekend zijn te volgen via de IDM-livestream (zie programmatie hieronder)

Alle tussenstanden vind je op www.idm.de

 

Motorsport LIVE: 23 en 24 juli

Zaterdag 23 juli

IDM – Schleiz

Zondag 24 juli

MXGP – GP van Vlaanderen

13:00-14:00                MX2 manche 1 – LIVE op Play Sports Open, Eurosport2

14:00-15:00                MXGP manche 1 – LIVE op Play Sports Open, Eurosport2

 

16:00-17:00                MX2 manche 1 – LIVE op Play Sports Open, Eurosport2

17:00-18:00                MXGP manche 1 – LIVE op Play Sports Open

 

IDM - Schleiz

Tekst: BJ

Foto's: KTM Images, Yamaha Racing, Beta, Mediacross, BMW Group Press

Video - Livestream: YouTube.com/Motorrad

Geschreven op 22 juli 2022
© Motoren & Toerisme