Motorsport LIVE: 23 & 24 april

Motorsportliefhebbers komen dit weekend ruimschoots aan hun trekken met de Wegrace GP van Portugal in Portimao, de MXGP van Letland én de Nederlandse ronde van het WK Superbike. Het WK Superbike krijgt dit weekend veruit het meeste ‘Airtime’ (althans op TV-zenders op de Vlaamse kabel) en daarom trappen we onze weekend preview daarmee af.

 

WK Superbike – Assen

Assen is een  een regelrechte klassieker op de kalender van het WK Superbike. Tijdens het tweede september-weekend 1992 deed het kampioenschap voor het eerst naar het circuit op de Drentse Hei. Dik drie maanden eerder was het viertakt-WK dat toen volop de wind in de zeilen had ook al eens in de Lage Landen geweest, meer bepaald in Spa-Francorchamps. De trip naar ‘le circuit national’ zou éénmalig blijven, terwijl Assen dit jaar aan z’n 30e editie van een WK Superbike-ronde toe is. Om de geschiedenisles compleet te maken nog even dit korte steno-verslagje van die allereerste WSB-meeting op Assen:

 

  • Poleposition: Doug Polen (Police Ducati 888)
  • Winst race 1: Doug Polen
  • Winst race 2: Giancarlo Falappa (Police Ducati 888)
  • Snelste rondetijd (in beide races): Raymond Roche (Roche Ducati 888)
Doug Polen op de Police Ducati 888, op weg naar z'n tweede opeenvolgende wereldtitel bij de Superbikes.

Kortom, de allereerste Assense WK Superbike-ronde had veel weg van de Ducati Club Races die toen al hun vaste stek op de kalender van het TT-circuit hadden. Mocht u zich afvragen wat die ‘Police’ kwam doen in de officiële teamnaam van het Ducati-fabrieksteam, weet dan dat het hier niet  om één of andere rekruteringscampagne van de Polizia di Stato ging, maar simpelweg om een (uiteraard Italiaans) merk van zonnebrillen. Overigens, 30 jaar later is Police nog steeds actief als sponsor in gemotoriseerde sporten. Let komend weekend, tijdens de F1 GP van Emilia-Romagna maar eens goed op de Bell helm van Lewis Hamilton.

Betekent de breuk tussen met Pedercini Racing het definitieve afscheid van het WK Superbike voor Loris Cresson? Foto: FB Cresson

Over naar de actualiteit van de week en die begint met slecht nieuws voor Loris Cresson, die door het Pedercini Kawasaki-team aan de deur werd gezet (na één ronde in het WK). Het Italiaanse team noemt het niet naleven van contracten als reden voor de stopzetting van de samenwerking. Vandaag claimde de clan Cresson dan weer dat het Pedercini Kawasaki-team voor zo’n  € 60.000 aan materiaal (waaronder de ZX-10RR waarop de Waals-Brabander in Aragon red) van Cresson achter de hand houdt. Moeilijk te beoordelen welke partij in deze netelige kwestie gelijk heeft, en/of krijgt.

Er terug bij voor z'n thuisrace: Michael van der Mark maakt z'n rentree in Assen.

Beter nieuws is er van onze noorderbuur Michael van der Mark, die medisch fit werd bevonden en dus zo dit weekend aan z’n 2022-campagne kan beginnen. Benieuwd van der Mark het in Assen beter zal doen dan die andere vaste waarde van het BMW Motorrad World Endurance-team, Scott Redding. In Aragon moest de Brit alvast nog heel erg wennen aan z’n nieuwe M 1000 RR.

Voorspelden we voorafgaand aan de ronde op Aragon Motorland een tweestrijd tussen regerend wereldkampioen Toprak Razgatlioglu (Pata Yamaha by Brixx) en Jonathan Rea (Kawasaki Racing Team), dan moeten we daar nu ook Alvara Bautista (Aruba.it Ducati) bijrekenen. Rea komt in Assen evenwel met excellente papieren aan de start, want hij won al 14 maal een WSB-race op het TT Circuit.

'Master of Assen' Jonathan Rea.

Al vanaf zaterdagmiddag kan je de eerste races van de drie WK-klassen (SSP300, SSP en WSB) LIVE volgen op Eurosport1. Op zondag moeten we het op Eurosport2 wel doen met tweede races in uitgesteld relais.

Alle info, kwalificatietijden en uitslagen vind je op www.worldsbk.com

MotoGP – GP van Portugal

De MotoGP trapt z’n Europese campagne af met de GP van Portugal op Portimao. Het duurde tot 2020 vooraleer de koningsklasse van de motorsport de ‘roetsjbaan’ in de Algarve voor het eerst aan deed, maar nu lijkt Portimao een vaste stek op de WK-kalender verworven te hebben. De aanwezigheid van ene Miguel Oliveira (Red Bull KTM) op de MotoGP-grid, heeft daar wellicht veel mee te maken.

Barry Baltus zette een puike prestatie neer in Austin. Verrast hij ons in Portimao opnieuw?

Van Belgische zijde wordt het uiteraard opnieuw uitkijken naar de verrichtingen van Barry Baltus (RW Racing GP). In Austin werd de jonge Namenaar twee weken geleden knap 10e en scoorde daarmee de eerste WK-punten van het seizoen voor het Nederlandse team. Kan Baltus die prestatie nog eens herhalen in Portimao? Afwachten maar… Spijtig genoeg brengt TiPiK – waarvan de trouwe lezers van deze rubriek ondertussen al lang weten dat het de ‘nieuwe’ naam van RTBF2 is – de Moto2-race niet LIVE en dat omwille van de concurrentie van ‘la Doyenne’ en de F1 GP in Imola.

Wat wél LIVE te zien zal zijn is de MotoGP-race. Vorig jaar was Fabio Quartararo de snelste in de Algarve. De latere wereldkampioen ging er Peco Bagnaia en Joan Mir vooraf. Van Quartararo weten we dat z’n Yamaha M1 dit jaar niet dé snelheid van de concurrentie kan evenaren. Van de Suzuki GSX-RR van Joan Mir weten we dan weer dat die machine net sneller is geworden. Wie de opmars van Suzuki-teamgenoten Rins en Mir zag tijdens de GP of the Americas zal dat kunnen bevestigen. Een groot vraagteken blijft dan weer Peco Bagnaia. De ‘kopman’ van het Ducati Lenovo-fabrieksteam gold voor het seizoen nog als één van dé favorieten voor de wereldtitel – mede door z’n 2e plaats in de WK-eindstand van 2021 – maar prijkt na 4 GP’s op een magere 12e plaats in de WK-stand.  Hoe dan ook, spannend blijf het zeker en daarom kijken wij op zondagmiddag alvast naar de Portugese GP.

Peco Bagnaia blijft tot nog toe ver onder de verwachtingen...

Alle nieuws, kwalificatietijden en uitslagen van de Portugese GP vind je op www.motogp.com

MXGP – GP van Letland

De build-up naar de GP van Letland wordt een beetje (véél) overvleugeld door het nieuws van Antonio Cairoli. De negenvoudige wereldkampioen maakte op donderdag namelijk bekend dat hij eind mei en begin juni de eerste twee ronden van het AMA Pro Motocross-kampioenschap rijdt. Cairoli doet dat uiteraard op een  450 SX-F die door het Amerikaanse Red Bull KTM-fabrieksteam, nog steeds onder de leiding van Roger De Coster (!), klaargestoomd wordt. Voorlopig rijdt Cairoli alleen de twee eerste AMA Pro MX-wedstrijden - op Fox Raceway en Hangtown – in Californië. Maar vallen de resultaten daarvan mee. Dan zou het weleens kunnen dat de Italiaan die gunstige uitgangspositie zal verdedigen...

 

Is dit de kant van Antonio Cairoli die de Amerikaanse crosstoppers straks het meest te zien krijgen? Foto: KTM Images/Overlook Farm

De Letse GP op het circuit van Kegums is een zandwedstrijd en dus een kolfje naar de hand van onze landgenoot Jago Geerts (Monster Energy Yamaha). Geerts moet na een teleurstellende GP van Italië nu op zijn beurt punten goed maken op kersvers MX2-leider Tom Vialle (Red Bull KTM). Maar dat zal in het zand van Kegums alvast niet zonder slag of stoot gaan. Vorig jaar gaf Vialle Geerts al eens een lesje in zandrijden, en dat op in hun beider ‘thuisrace’ op de Keiheuvel in Balen. Om de blessures van de voorbije weken te laten helen, liet Geerts afgelopen maandag de tweede ronde van de Dutch Masters in Oldebroek schieten. Ook die tweede MX2-Belg, Liam Everts, moest passen voor Oldebroek maar dan wegens ziekte. Benieuwd of Everts Jr. er dit weekend bij zal zijn in Kegums.

Kan het Geelse Standing Construct Husqvarna-team, met Brian Bogers, meestrijden voor een podiumplaats in Kegums? Foto: Husqvarna Images/Eva Szabadfi

In de MXGP-klasse kijken we uit naar de verrichtingen van Jeremy Van Horebeek (Beta SDM Corse) en Brent Van Doninck (Riley Racing Yamaha). Ook de Nederlanders Glenn Coldenhoff (Monster Energy Yamaha) en Brian Bogers (Standing Construct Husqvarna) zijn dit weekend in ’t oog te houden en we verwachten dan ook (minstens) één van hen op het podium. Spelen Bogers en Coldenhoff mee voor de zege in Letland? Dat dan wellicht weer niet, want Tim Gajser en Jorge Prado acteren dit seizoen op een zeldzaam hoog niveau.

Kwalificatietijden en uitslagen van de Letse MXGP op www.mxgp.com

Motorsport LIVE: 23 en 24 april

Zaterdag 23 april

WK Superbike – Assen

12:15-12:30                Voorbeschouwing – LIVE op Eurosport1

12:25-13:30                Supersport300 race 1 – LIVE op Eurosport1

13:30-15:00                Superbike race 1 – LIVE op Eurosport1

15:00-16:15                Supersport race 1 – LIVE op Eurosprot1

 

Zondag 24 april

MotoGP – GP van Portugal

13:30-14:55                MotoGP race – LIVE op TiPiK (RTBF2)

MXGP – GP van Letland

12:00-13:00                MX2 manche 1 – LIVE op PlaySports3

13:00-14:00                MXGP manche 1 – LIVE op PlaySports3

15:00-16:00                MX2 manche 2 – LIVE op PlaySports3

16:00-17:00                MXGP manche 2 – LIVE op PlaySports3

WK Superbike – Assen

17:05-18:00                WK Supersport race 2– uitgesteld op Eurosport2

18:00-18:55                WK Superbike race 2 – uitgesteld op Eurosport2

 

Tekst: BJ

Foto's: Kawasaki Racing, Termignoni, Cresson, BMW Motorrad Motorsport, Suzuki Racing, Ducati Media House, KTM Images/Overlook Farm, Husqvarna Images/Eva 

Geschreven op 22 april 2022
© Motoren & Toerisme