Motorsport LIVE: 21-22 oktober 2023 - UPDATE

Het motorsportweekend staat geheel in het teken van de MotoGP en de GP van Australië.

Nu het reguliere motorsportseizoen er in Europa stilaan opzit, richt de liefhebber de blik naar andere werelddelen. Naar Australië bijvoorbeeld, waar de MotoGP dit weekend het circuit van Phillip Island aandoet.

MotoGP - GP van Australië

De titelstrijd in de MotoGP zal wellicht pas in de laatste GP van het seizoen, die van Valencia, beslist worden. Als we één ding geleerd hebben van de GP van Indonesië is, het dat zowel Francesco Bagnaia (Ducati Lenovo Team) als Jorge Martin (Prima Pramac Ducati) nog lang niet uitgespeeld zijn. Martin zag z'n positieve tendens wel even stokken, toen hij zondag ten val kwam in de GP van Indonesië. En dat was toch een beetje tegen de heersende perceptie in, want een dag eerder had de Prima Pramac Ducati-rijder nog de sprintrace op z'n naam weten te schrijven. Regerend wereldkampioen Pecco Bagnaia leek eerst een off-weekend te hebben en kwam in de kwalificaties op zaterdagochtend niet verder dan een 13e plaats. Toen Bagnaia in de Sprintrace slechts 8e werd, verloor hij de leiding in het WK aan Jorge Martin.  De Spanjaard had na afloop van de Sprintrace 7 WK-punten meer op z'n conto dan de Italiaan. Maar na Bagnaia's zege op zondag, leidt deze alweer de dans met een voorsprong van 18 punten op Martin.

Toch lijkt de WK-strijd nog lang niet gedaan want er moeten nog vijf GP's verreden worden. Dat betekent 5 races over de klassieke GP-afstanden waarin maximaal 25 WK-punten (per race) te verdienen zijn. En daarbovenop ook nog eens 5 Sprintraces waarin er maximaal 12 WK-punten (per race) gescoord kunnen worden. Een snelle rekensom leert ons dat er in totaal dus nog 210 punten te verdienen zijn. Tenminste, voor de rijder die vanaf nu alles zou winnen. Maar dat is natuurlijk pure hypothese.

Jack Miller in actie tijdens de GP van Australië van vorig jaar, met op de achtergrond de Bass Strait. Foto: Ducati Media House

Op het razendsnelle en quasi altijd door aanlandige wind geteisterde circuit van Phillip Island wordt het ook uitkijken naar de verrichtingen van Jack Miller. Voor de Red Bull KTM-rijder is de Australische GP uiteraard een thuismatch, al zouden we hem niet als 'lokale held' durven te bestempelen. Al was het maar omdat Miller uit het, ruwweg geschatte, 2.600 km noordelijker gelegen Townsville afkomstig is. 

Ondanks het tijdsverschil van 9 uur met het oostelijk deel van Australië - al ligt Phillip Island technisch gezien wel aan de zuidkust - blijft RTBF de MotoGP ook dit weekend trouw coveren. Zo kan je op Auvio.be terecht om quasi alle sessies LIVE te bekijken, maar wordt op zaterdag alleen de MotoGP Sprintrace van commentaar voorzien door het duo Gérald Wéry en Didier de Radiguès. Zondagochtend kan je in het holst van de nacht op TiPiK terecht voor de rechtstreekse uitzending van de eigenlijke races in de drie GP-klassen.

 

UPDATE 20/10: Door de toenemende kans op slecht weer op zondagnamiddag (lokale tijd) heeft de organisatie besloten om de eigenlijke GP (over 27 ronden) reeds op zaterdagochten laten plaats te vinden. 

Motorsport LIVE: Weekend van 21-22 oktober 2023

MotoGP - GP van Australië

Zaterdag 21 oktober

05:45-06:45               MotoGP race - LIVE op TiPiK (RTBF2) en Auvio.be

Zondag 22 oktober

01:55-03:00               Moto3 race - LIVE op  TiPiK en Auvio.be

03:15-04:25              Moto2 race - LIVE op TiPiK en Auvio.be

05:00-05:45              MotoGP Sprintrace - LIVE op TiPiK en Auvio.be

 

Tekst: BJ

Foto's: KTM Images/Polarity Photo-Rob Gray, Ducati Media House

Geschreven op 19 oktober 2023
© Motoren & Toerisme