Motorsport LIVE: 16 en 17 april

Het Paasweekend wordt gekenmerkt door de start van twee grote internationale wegracecompetities: het FIM EWC (WK Endurance) en het British Superbike.

 

FIM EWC – 24 Heures Moto

Vanuit een Belgisch perspectief is het WK Endurance belangrijker dan ooit tevoren. Met Xavier Siméon (Yoshimura SERT Motul) hebben we een regerend wereldkampioen in de discipline – al deelt hij de titel wel met teammaats Black en Guintoli – en met het BMW Motorrad World Endurance-team is er ook een fabrieksteam dat onder Belgische vlag start. Wie al eens vaker op deze fijne site rondneust, vond ongetwijfeld al ons Interview met Werner Daemen, waarin hij vooruitblikt op de 24 Heures Moto en het seizoen terug. Maar de terugkeer van de Spa 24 H Moto is wel het belangrijkste aspect. Daarmee keert er – EINDELIJK – weer één van de drie wegrace-WK’s naar België terug. Maar dat is pas voor begin juni.

Dit weekend draait alles rond de 24 Heures Moto in Le Mans, één van de twee Franse etmaalraces – de andere is de Bol d’Or op het Circuit Paul Ricard – die samen jarenlang de ruggegraat van het kampioenschap vormden. Sinds Eurosport – nu Discovery Sport Events – de promotie van het WK overnam, heeft het kampioenschap weer volop de wind in de zeilen. Van alle wegrace-WK’s is dit toch hetgene waarvan de racemachines het dichtst bij straatmotoren staan.

Enduranceraces zijn teamwork.

Groot favoriet is ook dit jaar het Yoshimura SERT Motul-team. Het Suzuki-fabrieksteam won vorig jaar niet alleen z’n thuisrace in Le Mans, maar ook de Bol d’Or en legde zo de fundamenten voor de wereldtitel. De tegenstand komt, zoals gewoonlijk, van de andere fabrieksteams en dat zijn BMW Motorrad World Endurance, ERC Endurance-Ducati, F.C.C. TSR Honda France, Webike SRC Kawasaki France Trickstar en YART Yamaha. Zes fabrikanten zijn dus officieel vertegenwoordigd in het WK Endurance en de uitgebreide televisiecoverage ervan zit daar zeker iets voor tussen.

Naast regerend wereldkampioen Xavier Siméon komen er nog vier andere Belgen in actie tijdens de 24 Heures Moto. Het gaat dan om Bastien Mackels (Tati Team Beringer Racing Kawasaki),  Grégory Fastré (Rac 41-Chromeburner Honda), Loris Cresson (BMRT 3D Maxxess Nevers) en Côme Geenen (JMA Motos Action Bike Suzuki). Ook dit jaar weer zijn de 24 Heures Moto grotendeels LIVE te volgen op Eurosport.

Een volledige deelnemerslijst en alle nieuws en uitslagen vind je op www.fimewc.com

 

British Superbike – Silverstone National Circuit

De National-layout van Silverstone stond tijdens de BSB-ronde van vorig jaar garant voor spectaculaire races.

Dit weekend gaat ook het British Superbike-kampioenschap van stal. Dit jaar zijn er maar liefst 33 ingeschreven rijders. Reflecteert dat aantal de gezondheid van de Britse racerij? Niet noodzakelijk, maar de honger om te racen is groot bij velen. Met Tom Sykes (MCE Ducati) staat het voor het eerst ook een voormalig wereldkampioen Superbike op de BSB-grid. Sykes begon ooit z’n professionele carrière in het BSB en wil ze daar ook in schoonheid afsluiten, liefst met een titel. Met Leon Haslam (VisionTrack Kawasaki) keert er nog een  ‘prodigal son’ die naar de vertrouwde BSB-paddock terug. ‘The Pocket Rocket’, een verwijzing naar zowel Leons geringe hoogte als vader Rons bijnaam, was de afgelopen seizoen in het WK Superbike aan de slag. Als voormalig kampioen weet Haslam hoe je een BSB-titel moet winnen, of hij dat ook voor een tweede maal kan valt nog af te wachten.

Het BSB-kampioenschap is volledig LIVE te volgen via de EurosportPlayer.

Een overzicht van alle teams en rijders en nieuws en uitslagen vind je op www.britishsuperbike.com

 

Motorsport LIVE: 16 en 17 april

Zaterdag 16 april

FIM EWC - 24 Heures Moto

14:45-23:55                Race – LIVE op Eurosport2

British Superbike – Silverstone National Circuit

14:00-19:15                Kwalificaties en race 1 – LIVE via de EurosportPlayer

Zondag 17 april

FIM EWC – 24 Heures Moto

06:00-15:30                Race – LIVE op Eurosport2

Het British Superbike staat voor een aan elkaar gewaagd deelnemersveld.

British Superbike – Silverstone National Circuit

11:35-19:15                Race Day – LIVE via de EurosportPlayer

 

Tekst: BJ

Foto’s: Suzuki Racing en Honda Racing UK

 

Geschreven op 14 april 2022
© Motoren & Toerisme