Motorrijden in de sneeuw of niet?

Vlaanderen ontwaakte gisteren onder een wit deken. Een zondags ritje zat er voor de meeste motorrijders dus niet in. Maar valt het toch te riskeren om nu je motorfiets van stal te halen? We stelden de vraag aan motorcoach Wim Depraetere.

Wims standpunt inzake motorrijden in de sneeuw is vrij kordaat. “Ik zou het afraden, in onze contreien is het nagenoeg onbegonnen werk om te motorrijden als er sneeuw ligt”, licht Wim toe. “De basisvoorwaarden om goed en veilig te kunnen motorrijden zijn in zo’n omstandigheden nu eenmaal niet gewaarborgd. In de eerste plaats omdat je op een besneeuwd wegdek heel weinig of zelfs helemaal geen grip hebt met normale motorbanden. Een specifieke winterband, zoals de Duitse specialist Heidenau die maakt, kan dan wel een oplossing bieden. Maar wil je ook op spekgladde, aangereden en bevroren sneeuw recht blijven zijn winterbanden met spijkers, een beetje zoals ijsracers die hebben, eigenlijk het enige alternatief.”

Maar bij motorrijden in de sneeuw is een acuut gebrek aan grip niet het enige probleem. “Zichtbaarheid is altijd belangrijk voor een motorrijder. Maar in een sneeuwjacht, is die sowieso veel verminderd. Daarbij komt nog eens dat natte sneeuw ook op je vizier blijft kleven, waardoor je quasi om de tien à vijftien seconden volledig verblind wordt. Er zit dan niets anders op dan de sneeuw van je vizier te vegen”, legt Wim uit. “Daardoor moet je linkerhand voortdurend van het stuur nemen, waardoor je dan weer je koppeling niet kan bedienen zoals het moet. Een besneeuwd wegdek dicteert natuurlijk ook je zithouding. “Wie toch in de sneeuw rijdt, doet dat vaak met de voeten los van de voetsteunen, zodat je sneller de grond kan raken moest dat nodig zijn. Da’s een logische reflex, maar je zit dan wel niet helemaal op je motorfiets zoals het moet. Bovendien kan je op die manier ook niet je achterrem bedienen.”

 

Slotconclusie: Rijden in de sneeuw, dan beter toch niet? “Ik vind het totaal onverantwoord om met dit weer op een motorfiets te rijden”, besluit Wim.

 

Tekst: BJ

Foto's: Heidenau

Geschreven op 8 februari 2021
© Motoren & Toerisme