Motorreis Vaucluse

Nadat ik de Route du Soleil bij Bollène heb verlaten, verandert het landschap snel. De landelijke dorpjes met wijngaarden gaan over in een fraai berglandschap, daarna kom ik in een stedelijk gebied. Niet het mooiste, maar de komende dagen staat me nog van alles te wachten. De Vaucluse heeft vele gezichten...

Tekst: Peter Aansorgh

Foto’s: Peter Aansorgh, Michael Kutschke, Thomas Krämer

 

De tocht hier naartoe was fraai, maar bij Carpentras wordt het erg druk. Daar had ik eigenlijk liever ruim omheen gereden. Maar om op een redelijke tijd in mijn hotel aan te komen, is dit toch de beste optie. Als het niet kan zoals het moet, dan moet het zoals het kan, zegt mijn vrouw altijd, en zij heeft meestal gelijk. Maar de wirwar van rotondes en het drukke spitsverkeer zijn niet waar ik voor kwam. Dat het is gaan regenen, maakt het niet beter. In de Vaucluse is het meestal mooi weer, de zon schijnt hier 300 dagen per jaar. In april valt er gemiddeld maar 71 mm regen. Maar waarom nou net vandaag? Enfin, als ik de D901 naar Fagnes op rijd wordt het landschap alweer mooier en bereik ik hotel Mas des Grès. Hier begint de door het CDT van de Vaucluse en Endurofun Tours georganiseerde reis door het gebied.

Het hotel is goed gekozen. Het biedt een fijne ommuurde parkeerplaats voor mijn Yamaha Tracer. In no-time wordt er een pilsje voor mijn neus door eigenaresse Nina, die het hotel samen met haar man Thierry runt. Ze zijn al 54 jaar getrouwd. “Eigenlijk 27, maar de jaren met een Duitse vrouw tellen dubbel”, zegt Thierry grinnikend, met een olijke knipoog naar zijn vrouw. Thierry runt de keuken. Ze gebruiken alleen regionale producten. Lamsvlees is waar de regio beroemd om is en dat staat uiteraard ook op het menu. Maar eerst krijgen we kookles. Thierry laat zien hoe hij de asperges schilt en klaarmaakt, waarna de schillen van de asperges worden gefrituurd. Dan laat hij zien hoe hij zelf tapenade maakt. Het recept krijgen we mee!

 

De volledige versie van dit reisverhaal lees je in het Deluxe 'Alle Toerisme'-nummer van Motoren & Toerisme, dat ook via onze tijdschriftenwinkel te koop is. 

Geschreven op 29 januari 2020
© Motoren & Toerisme